Το 8χρονο κοριτσάκι από το Ισραήλ που είχε έρθει στην Κρήτη με την οικογένειά του για διακοπές επέπλεε μπρούμυτα στο υδατοπάρκο που λειτουργεί σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο, φορώντας έναν παιδικό αναπνευστήρα. Κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι το παιδί πνιγόταν.
Ακόμα και ένας 19χρονος Ισραηλινός που έκανε διακοπές με την οικογένεια του στο ίδιο ξενοδοχείο και έβλεπε το κοριτσάκι, δεν υποψιάστηκε ότι συμβαίνει κάτι κακό. Έτρεξε προς την πλευρά του μόνο όταν αντιλήφθηκε να βγαίνουν αφροί από τον αναπνευστήρα. Το γύρισε ανάποδα και άρχισε να καλεί βοήθεια σε κατάσταση σοκ.
Ο πατέρας του 19χρονου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βούτηξε και εκείνος στην πισίνα, πιστεύοντας ότι ήταν ο γιος του που πνιγόταν. Δυστυχώς για το παιδί ήταν αργά αφού οι εφημερεύοντες γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό, δεν μπόρεσαν να το επαναφέρουν στη ζωή.
Η τραγωδία της Χερσονήσου με θύμα το 8χρονο κοριτσάκι σε συνδυασμό με τη διπλή τραγωδία της Ρόδου όπου πνίγηκαν σε πισίνα δύο αδερφές από τη Γαλλία, 16 και 19 ετών αντίστοιχα, επαναφέρει στο προσκήνιο την επιβεβλημένη τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε πισίνες και γενικότερα σε χώρους αναψυχής που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.
Από την άλλη καταδεικνύει ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν διαρκώς στραμμένη την προσοχή τους στα παιδιά τους και να μην επαναπαύονται, καθώς το κακό μπορεί να γίνει μέσα σε μία στιγμή.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου που χειρίζονται την προανάκριση αυτής της τραγικής υπόθεσης έχουν προχωρήσει σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της η μικρή Ισραηλινή και να καταδειχθούν, εφόσον προκύψουν, πλημμέλειες και παραλείψεις από πλευράς ξενοδοχείου.
Θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία; Υπήρχε ναυαγοσώστης; Τηρούνταν οι προϋποθέσεις ασφαλείας που τίθενται εκ του νόμου για τη λειτουργία τέτοιων υδάτινων πάρκων αναψυχής; Ποια ήταν η στάση των υπευθύνων του ξενοδοχείου;
Ενημερώθηκε έγκαιρα και σωστά το ΕΚΑΒ για τη σοβαρότητα του περιστατικού; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να λάβουν επίσημες απαντήσεις οι αστυνομικοί που διενεργούν την προανάκριση σε συνεννόηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ο θάνατος της 8χρονης αποδίδεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε πνιγμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τραγικό συμβάν σημειώθηκε σε πισίνα με νεροτσουλήθρα.
Το σύστημα θεωρητικά κλείνει στις 6 κάθε απόγευμα και βάσει νόμου μετά το πέρας της λειτουργίας του ο χώρος θα πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό δίκτυ, το οποίο και προφανώς δεν είχε τοποθετηθεί (όπως συμβαίνει δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις). Επίσης μετά τις 6 δεν υπάρχει ναυαγοσώστης.
Το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου διερευνά επίσης τι ακριβώς συνέβη από τη στιγμή που το παιδί ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την πισίνα. Στις Αρχές έχουν περιέλθει κάποιες πληροφορίες που ακόμα όμως βρίσκονται στο στάδιο της διασταύρωσης. Θα μπορούν δηλαδή να έχουν ασφαλή εικόνα εφόσον ληφθούν κάποιες καταθέσεις όπως για παράδειγμα από τον τηλεφωνητή που είχε βάρδια στο ΕΚΑΒ και έγινε η πρώτη ενημέρωση για το συμβάν.
Οι αστυνομικοί θέλουν να καταγράψουν επισήμως τι ώρα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ για το περιστατικό και ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της αναφοράς για το συμβάν.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αρχικώς ειδοποιήθηκε ο γιατρός του ξενοδοχείου, εν συνεχεία ιατρικό κέντρο της περιοχής και μετά το ΕΚΑΒ.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, το 8χρονο κοριτσάκι ήταν στην πισίνα μαζί με το αδερφάκι του, ενώ ο πατέρας φέρεται να έκανε νεροτσουλήθρα μαζί με το άλλο παιδί της οικογένειας. Μέχρι χθες η μητέρα δεν είχε δώσει κατάθεση, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ.
Ερευνάται η στάση των υπευθύνων
Σε σχέση με τη στάση των υπευθύνων του ξενοδοχείου αναφέρεται, με βάση τις καταθέσεις, ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη ως προς τη διαχείριση ενός τόσου σοβαρού περιστατικού.
Αστυνομικοί που μετέβησαν στο ξενοδοχείο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε τον διευθυντή της ξενοδοχειακής μονάδας αλλά ούτε και την ιδιοκτήτρια. Ούτε καν οι γονείς της 8χρονης δεν τους είδαν, όπως υποστηρίζεται. Το βάρος της όλης διαδικασίας ανέλαβαν να σηκώσουν δύο κοπέλες από τη ρεσεψιόν, οι οποίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν.
Με τον διευθυντή και την ιδιοκτήτρια να είναι απόντες, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο γυναικών, ηλικίας 42 και 56 ετών αντίστοιχα, ως προσωρινά υπεύθυνες της μονάδας, ωστόσο με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν ελεύθερες. Η δικογραφία της υπόθεσης αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στον εισαγγελέα.
Χθες πολυμελές κλιμάκιο του ΕΟΤ έκανε αυτοψία στο ξενοδοχείο, προχωρώντας σε εξονυχιστικό έλεγχο των χώρων.
Πληροφορίες από κύκλους του ξενοδοχείου αναφέρουν ότι όλα τα συστήματα που λειτουργούν εντός της ξενοδοχειακής μονάδας είναι νόμιμα. Όσο για τους λόγους που εξαφανίστηκαν ο διευθυντής και η ιδιοκτήτρια υποστηρίζεται ότι υπήρξε «εχθρικό» κλίμα από τους παριστάμενους πελάτες που είχαν εξαγριωθεί.
Απαραίτητοι οι ναυαγοσώστες και όχι διακοσμητικοί
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης αναφερόμενος στα τραγικά περιστατικά της Χερσονήσου και της Ρόδου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι όροι ασφαλείας μέσα στα ξενοδοχεία επιβάλλεται να τηρούνται.
Είναι συγκεκριμένοι και κανείς δεν μπορεί να τους παραβλέπει. Τόνισε επίσης ότι «οι ναυαγοσώστες, που επιβάλλεται να βρίσκονται στις πισίνες δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο», σημειώνοντας: «Είναι απαραίτητοι και όντως έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι με έναν ή δυο ναυαγοσώστες σε μια πισίνα δεν θα γίνει το κακό.
Όμως, με τους ναυαγοσώστες ο κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά. Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, έχουμε πολύ στεναχωρηθεί και αυτό δεν έχει να κάνει με την εικόνα του τουρισμού κυρίως, αλλά τη θλίψη για την απώλεια ανθρωπίνων ζώων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά. Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν τρεις ανθρώπινες ζωές, δύο στη Ρόδο και μία στη Χερσόνησο, είναι τραγικό».
Διαβάστε επίσης σχετικά: