Το νέο αποχετευτικό έργο που δρομολογείται και τα χωριά του νομού Ηρακλείου που θα επωφεληθούν

Δρομολογείται νέο αποχετευτικό έργο στο νομό Ηρακλείου, το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Ε.Ε.Λ. και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας και δίκτυα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης αστικών λυμάτων των οικισμών Πεζά, Μυρτιά, Καταλαγάρι, Κελλιά, Αγ. Παρασκιές, Καλλονή, Αγ. Βασίλειος και Χουδέτσι, Δ.Ε. Ν. Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων της Π.Ε. Ηρακλείου». Φορέας του έργου είναι ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά όλα τα στάδια διαχείρισης των αστικών λυμάτων των οικισμών Μυρτιά, Πεζά, Καταλαγάρι, Κελλιά, Αγ. Παρασκιές, Καλλονή, Αγ. Βασίλειος και Χουδέτσι, Δ.Ε. Ν. Καζαντζάκη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου. Η περιοχή μελέτης, εντός της οποίας αναπτύσσεται το σύνολο του έργου (εσωτερικά δίκτυα, οι αγωγοί μεταφοράς μέχρι την Ε.Ε.Λ., η Ε.Ε.Λ. καθώς και οι αγωγοί διάθεσης), βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Καλλικρατικού Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και της νυν Δ.Ε. Ν. Καζαντζάκη.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των Πεζών λειτουργεί από το 2008, με φορέα κατασκευής και λειτουργίας τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και εξυπηρετεί τους οικισμούς Μυρτιά, Πεζά, Καταλαγάρι, Κελλιά, Αγ. Παρασκιές, Καλλονή, Αγ. Βασίλειος, Χουδέτσι της Δ.Ε. Ν. Καζαντζάκη του Δ. Αρχανών – Αστερουσίων.

Αναλυτικά, η μελέτη αφορά:

  • Το υφιστάμενο Εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων των οικισμών.
  • Το Εξωτερικό Δίκτυο Μεταφοράς Ακαθάρτων, με τα αντλιοστάσια (τα οποία είναι υφιστάμενα).
  • Την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (εκσυγχρονισμός υφιστάμενης ΕΕΛ και προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας)
  • Το Δίκτυο Διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, στο παρακείμενο ρέμα καθώς και εναλλακτική διάθεση για άρδευση με επεξεργασμένα λύματα των παρακείμενων εκτάσεων.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη γενική διάταξη των έργων καθώς και τις προτεινόμενες βελτιώσεις, το απαιτούμενο συνολικό μήκος των εξωτερικών αγωγών ακαθάρτων ανέρχεται σε 17.336,50 m, ενώ η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στο παρακείμενο ρέμα, θα γίνεται μέσω διάτρητου αγωγού 200 m και εναλλακτικά άρδευση καλλιεργειών πέριξ της Ε.Ε.Λ., συνολικής επιφάνειας περίπου 1.800 στρ. περίπου.

Ως μέθοδος επεξεργασίας εφαρμόζεται η μέθοδος της ενεργού ιλύος με παρατεταμένο αερισμό σε επίπεδο τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ώστε να είναι δυνατή η διάθεση σε επιφανειακό αποδέκτη και άρδευση εκτάσεων παρακείμενων στην Ε.Ε.Λ.

  1. Δίκτυο συλλογής-μεταφοράς λυμάτων

Υπάρχει κατασκευασμένο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης για τους εξυπηρετούμενους οικισμούς, καθώς και δίκτυο μεταφοράς των λυμάτων από τους οικισμούς προς την Ε.Ε.Λ. συνολικού μήκους 17.336,50μ. (σύνολο καταθλιπτικών αγωγών: 2409,50μ. και σύνολο βαρυτικών αγωγών: 14927,00μ.). Για την ανύψωση και μεταφορά των λυμάτων από τους επιμέρους οικισμούς στην ΕΕΛ απαιτούνται συνολικά τρία (3) αντλιοστάσια, τα οποία είναι υφιστάμενα.

  1. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων

Η μονάδα έχει κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο γήπεδο εμβαδού 10 στρ, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού της Μυρτιάς, σε απόσταση περίπου 750m (εκτός ορίων οικισμού) και βορειοανατολικά του οικισμού των Πεζών, σε απόσταση περίπου 1.200m.

Η δυναμικότητά της είναι για 7.500 Ισοδύναμους Κατοίκους (ΙΚ) με δυνατότητα κάλυψης 8.700 ΙΚ (Β΄ φάση).

Η μέθοδος επεξεργασίας των λυμάτων της μονάδας είναι αυτή της ενεργού ιλύος με παρατεταμένο αερισμό και περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες γραμμές αερισμού και καθίζησης με παράλληλη νιτροποίηση -απονιτροποίηση και τριτοβάθμια επεξεργασία (με φίλτρο υφάσματος και UV). Η αφυδάτωση της ιλύος πραγματοποιείται με μηχανικά μέσα (τράπεζα πάχυνσης- ταινιοφιλτρόπρεσσα). Το διάγραμμα ροής της εγκατάστασης περιγράφεται ως εξής με βάση τα διάφορα τμήματα της εγκατάστασης:

1) Αντλιοστάσιο αρχικής ανύψωσης λυμάτων

2) Αντλιοστάσιο αρχικής ανύψωσης βοθρολυμάτων

3) Εσχάρωση

4) Εξάμμωση-Απολίπωση

5) Μετρητής παροχής Parshall

6) Αερισμός-Απονιτροποίηση

7) Βιολογική καθίζηση

8) Φίλτρο

9) Απολύμανση UV

10) Φρεάτιο ιλύος

11) Συμπύκνωση λάσπης

12) Κλίνες ξήρανσης

13) Αντλιοστάσιο Στραγγιδίων

  1. Διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων

Η επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού θα γίνεται για άρδευση 1800 περίπου στρεμμάτων με καλλιέργεια ελιάς και αμπελιών. Για τη μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων για την άρδευση των αγροτεμαχίων θα χρησιμοποιείται:

καταθλιπτικός αγωγός ΡΕ 200/25 atm μήκους 1000 m περίπου και ΡΕ 160/12,5 atm μήκους 1000 m περίπου, με αφετηρία δεξαμενή του Βιολογικού Καθαρισμού Πεζών. Το δίκτυο διασχίζει το γήπεδο του βιολογικού καθαρισμού Πεζών παράλληλα με το βόρειο όριό του και κατόπιν ακολουθεί πορεία μέσω του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου, ως την ενδιάμεση δεξαμενή των Κουνάβων.

καταθλιπτικός αγωγός ΡΕ 200/32 atm μήκους 1900 m περίπου, ΡΕ 200/25 atm μήκους 1300 m περίπου και ΡΕ 160/12,5 atm μήκους 500 m περίπου, με αφετηρία την ενδιάμεση δεξαμενή των Κουνάβων. Το δίκτυο θα καταλήξει σε δεξαμενή στην θέση Καταλαγαριανή.

Δεξαμενές Άρδευσης

Υπέργεια Δεξαμενή στη θέση Καταλαγαριανή Κεφάλα, χωρητικότητας 500m3 (εσ. διαστ. 13,4Χ13,4Χ2,7), με εξωτερικές διαστάσεις 14 x 14 x 3.30.

Ημιυπόγεια Δεξαμενή στο γήπεδο του Βιολογικού Καθαρισμού Πεζών, χωρητικότητας 85m3 (εσ. διαστ. 6,9,Χ6,9Χ1,8), εξωτερικές διαστάσεις 7,5 x 7,5 x 2,4.

Υπέργεια Δεξαμενή στην θέση “Πατέλα” Κουνάβων, χωρητικότητας 70m3 (εσ. διαστ. 3,4Χ8,4Χ2,4), εξωτερικές διαστάσεις 4 x 9 x 3. Βρίσκεται σε ενδιάμεσο σημείο της διαδρομής του αγωγού μεταφοράς.

Ως δευτερεύουσα λύση, τα επεξεργασμένα λύματα θα οδηγούνται προς διάθεση σε τμήμα του ρέματος «Χείμαρρος Καρτερού», που συνορεύει με το γήπεδο της ΕΕΛ, το οποίο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως Αποδέκτης Επεξεργασμένων Λυμάτων, σύμφωνα με Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.