«Αν μια πεταλούδα κουνήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να βρέξει στην Κίνα».
Μετά το κλασικό «φαινόμενο της πεταλούδας», ένα νέο φαινόμενο, το «φαινόμενο του … Μουντιάλ», έρχεται να επηρεάσει σοβαρά την τοπική επιχειρηματικότητα και μια σειρά κλάδων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ή παράδοξο το γεγονός, αποτελεί μια καθημερινότητα πολλών κλάδων και ειδικότερα του κλάδου ενοικιάσεως αυτοκινήτων, καθώς και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Με αφορμή το Μουντιάλ, πολλοί είναι οι τουρίστες της Κρήτης οι οποίοι έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις τους κι αρκούνται στην παρακολούθηση των αγώνων, οι οποίοι ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι καταναλώσεις υγρών καυσίμων και παράλληλα και οι ενοικιάσεις των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Ελπίδα όλων των κλάδων είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα και για όσο διάστημα απομείνει αυτή η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο.
«Οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ τουλάχιστον αυτή την περίοδο», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης και προσθέτει:
«Βλέπουμε ότι λόγω και του Μουντιάλ υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που περιορίζουν μετακινήσεις, εξόδους και εξορμήσεις κι επιλέγουν να παρακολουθούν αγώνες είτε των ομάδων τους, είτε γενικά. Είναι κάτι που παρατηρείται βέβαια όλες τις χρονιές που διεξάγονται αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε περιμένουμε από τα μέσα Ιουλίου κι έπειτα να υπάρξει διαφοροποίηση».
Υψηλά η αμόλυβδη
Εκτός όμως από την ιδιαίτερα μειωμένη κίνηση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον χειμώνα βρίσκεται η ζήτηση και για τα καύσιμα, παρόλο που παραδοσιακά η θερινή περίοδος ενισχύει την κατανάλωση λόγω τόνωσης των εσωτερικών μετακινήσεων. Σε αυτό έχει συμβάλει η πολύ ακριβή τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία, αν και πλέον έχει σταθεροποιηθεί, βρίσκεται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.
«Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται κοντά στο 1 ευρώ κι 70 λεπτά» εξηγεί ο κ. Σαμόλης και προσθέτει: «Υπάρχει μια σταθεροποίηση μετά από μια συνεχώς αυξητική τάση που υπήρξε λόγω των διεθνών αυξήσεων στις τιμές του αργού πετρελαίου. Οι τιμές βέβαια συνολικά είναι υψηλές κι όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζουν τη συνολικότερη ζήτηση και κατανάλωση».