Σύγχρονα σκάφη Λιμενικού

Η σημασία της Κρήτης σε ζητήματα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της χώρας αποδεικνύεται με τους σχεδιασμούς που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση συστημάτων επιτήρησης για τον εντοπισμό σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η επίσκεψη του Αρχηγού του Λ.Σ στο Ηράκλειο, Αντιναύαρχου Θεόδωρου Κλιάρη,

Κατά την επίσκεψη του Αρχηγού του Λ.Σ στο Ηράκλειο, Αντιναύαρχου Θεόδωρου Κλιάρη,  τονίστηκε ότι το Λ.Σ, όπως και ο ίδιος  ανέφερε, «κάνει αυτά που πρέπει, βρίσκεται νυχθημερόν στα σύνορα για να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της χώρας».

«Και νομίζω» τόνισε  «ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να είναι ήσυχος για αυτή τη δουλειά που προσφέρει μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λ.Σ”.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, το Λιμενικό Σώμα θα ενισχυθεί με προσωπικό αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμού με υπερσύγχρονα επιχειρησιακά μέσα.

Ο Αρχηγός του Λ.Σ μάλιστα παρουσίασε με στοιχεία τη  μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

Σύστημα επιτήρησης

Όπως ανακοινώθηκε, το νέο σύστημα επιτήρησης  που θα τοποθετηθεί εκτός από το ανατολικό Αιγαίο και στο νησί μας, θα διαθέτει κάμερες και αναμένεται να τοποθετηθούν  ραντάρ σε καίρια σημεία,  προκειμένου να υπάρχει γρήγορος εντοπισμός.

«Θα εντοπίζονται όλα τα σκάφη. Και τα μικρά σκάφη και τα φουσκωτά, θα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις. Είναι ένα σύστημα  με τέσσερα ραντάρ, υπάρχουν θερμικές κάμερες προκειμένου να έχουμε επιτήρηση όλου του θαλάσσιου πεδίου όλων των ακτών της Κρήτης» είπε χαρακτηριστικά  ο Αρχηγός.

Συμπλήρωσε ότι το  σύστημα επιτήρησης βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και για την πλήρη λειτουργία του θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

“Από τις αρχές Μαρτίου και μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχει αλλάξει το επιχειρησιακό πλάνο. Το Λιμενικό Σώμα προσαρμόστηκε άμεσα πάνω σε αυτό το πλάνο. Έχει αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του, έχει στείλει αρκετά επιχειρησιακά μέσα στην παραμεθόριο.

Ήδη, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν νυχθημερόν, σε 24ωρη βάση, πάνω από 60 σκάφη. Βρίσκονται πάνω από 2.000 στελέχη στην παραμεθόριο. Ακόμη, γίνονται και αποσπάσεις κι από περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και από τις λιμενικές αρχές, προκειμένου να ενισχύσουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας” δήλωσε ο κ. Κλιάρης.

Αναφερόμενος σε μεταναστευτικές ροές που υπήρξαν τελευταία είπε ότι «το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποια περιστατικά με μεταναστευτικές ροές, που βέβαια είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά έμειναν εδώ λόγω μηχανικής βλάβης – γιατί τα περισσότερα εξ αυτών είναι παλιά σκάφη και δεν είναι αξιόπλοα”.

Μάλιστα, δήλωσε ότι θα γίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων προκειμένου να γίνεται γρήγορος εντοπισμός και να μην φτάνουν εδώ στην Κρήτη αυτά τα σκάφη.

Τα ταχύπλοα

“Φοβερές δυνατότητες” έχουν σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τα ταχύπλοα σκάφη που δώρισε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: “Έχουν μπει τρία, την επόμενη εβδομάδα θα παραληφθεί το τέταρτο και μέχρι τέλος του 2020 θα παραληφθεί και το πέμπτο” είπε ο Αρχηγός.

Από την Ιταλία θα παραληφθούν άμεσα- σε περίπου ένα μήνα από τώρα  και δύο μεγάλα σκάφη, 36 και 37 μετρων τα οποία θα ενταχθούν στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος.

“Ένα από τα τέσσερα που είναι αυτή τη στιγμή θα έρθει στην Κρήτη, προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρησιακά μέσα του νησιού. Στο στόλο του Λιμενικού Σώματος θα μπουν περίπου άνω των 45 σκαφών μέχρι το 2022. Θα ακολουθήσει μία αναδιάταξη, ώστε να ενισχυθούν και αλλαχθούν παλιά σκάφη”.

Τα νέα σκάφη που θα έχει το Λ.Σ θα στελεχωθούν με νέο προσωπικό. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, με το νέο έτος θα γίνει απευθείας κατάταξη 105 διπλωματούχων πλοιάρχων και μηχανικών. Επίσης, εντός του 2021 οι λιμενικές αρχές θα ενισχυθούν σημαντικά με επιπλέον λιμενοφύλακες.

“ Από 7.500 άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ως οργανικές θέσεις, θα πάμε στις 9.500 θέσεις. Ήδη βρίσκονται μέσα στις σχολές, μέσω των Πανελλαδικών, 200 λιμενοφύλακες. Μπαίνουν άλλοι 155 από το διαγωνισμό, εντός του Νοεμβρίου. Και θα πάρουμε – όπως εξήγγειλε και ο κύριος Υπουργός Ναυτιλίας – άλλους 70 επιλαχόντες λιμενοφύλακες.

Άρα, εντός του 2021 θα έχουμε πάνω από 320 λιμενοφύλακες, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις λιμενικές αρχές. Παράλληλα, θα μπουν και αξιωματικοί . Αρχές του 2021, επειδή υπάρχουν κενά σε διπλωματούχους πλοιάρχους και μηχανικούς, σχεδιάζουμε να πάρουμε με απευθείας κατάταξη 105 διπλωματούχους πλοιάρχους και μηχανικούς, προκειμένου εκείνοι να μπουν στα καινούρια σκάφη του Λιμενικού Σώματος”.