Για πάρα πολλούς θεωρείται ο «παράδεισος» του ποτού και του πολύ φθηνού αλκοόλ. Όλοι ή σχεδόν όλοι μένουν στο γεγονός πως ένα κοκτέιλ μπορεί να πωλείται για μόλις τέσσερα ευρώ, αλλά κανείς δεν θέλει να κοιτάξει πίσω από αυτό.
Ο λόγος για την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου, αλλά και για τα καταστήματα διασκέδασης, που στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, δεν διστάζουν να πουλήσουν στους θαμώνες τους το οτιδήποτε.
«Αν μπορούσαν θα νόθευαν και την μπίρα» αναφέρει πρώην θαμώνας των καταστημάτων, που είχε υποστεί τις πολύ αρνητικές συνέπειες του νοθευμένου αλκοόλ.
Βέβαια, όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, έτσι και στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι. Κάποιοι σέβονται τους πελάτες τους και μάλιστα πασχίζουν για να αναβαθμίσουν το τουριστικό απόθεμα. Όμως δυστυχώς, είναι λίγοι ανάμεσα σε πολλούς που βλέπουν τον τουρισμό από ένα άλλο πρίσμα.
Στις αστυνομικές και διωκτικές αρχές αυτές οι πρακτικές δεν είναι ξένες. Όλοι γνωρίζουν, αλλά λίγοι μιλούν. Στις περιπτώσεις όμως της δημόσιας διοίκησης, η επιβολή προστίμων ή το σφράγισμα επιχειρήσεων περνούν από πολλές συμπληγάδες, γνωριμίες και «παραθυράκια» νόμων. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι μηχανισμοί, έχουν προειδοποιήσει τους «επιτήδειους» πως φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει, αν και κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πως η ασυδοσία δεν αποτελεί πλέον μέρος ενός επικίνδυνου παιχνιδιού κέρδους.
Κι όμως, μετά από αλλεπάλληλες «σιωπηλές» προειδοποιήσεις, έπειτα από σχετικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και ελεγκτές του ΣΔΟΕ, προέκυψε πως σε μεγάλα μπαρ και κέντρα διασκέδασης πωλούταν σε τεράστιες ποσότητες λαθραίο αλκοόλ. Οι επιχειρηματίες μετατρέπουν τις αποθήκες τους σε «πρατήρια» γεμίζοντας επώνυμα μπουκάλια ποτών με τα παράνομα και ασφαλώς μη εγκεκριμένα ποτά. Στη λίστα των καταστημάτων που εμπορεύονται λαθραίο αλκοόλ μάλιστα, βρίσκονται πολύ γνωστά μαγαζιά κι επιχειρηματίες που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες θαμώνων ανά σεζόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως οι επιχειρήσεις που ελέγχονταν και από τις οποίες κατάσχονταν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, είχαν πέσει στην «τσιμπίδα» του νόμου.
Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους, πολλά μπαρ και κέντρα διασκέδασης είχαν αγοράσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ από παράνομες πηγές χωρίς καμία απόδειξη.
Το παράνομο αλκοόλ έχει σταλεί ήδη σε συγκεκριμένα χημικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του, καθώς και το αν ή σε ποιο βαθμό ενδέχεται να ήταν νοθευμένο. Σίγουρα πάντως ήταν παράνομο.
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κρήτης, γνωρίζοντας τις προεκτάσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες της, προχώρησε στη δημιουργία ενός βίντεο, το οποίο προτρέπει τους πολίτες να μην οδηγούν σε καμία περίπτωση υπό την επήρεια αλκοόλ.
«Τα καλοκαίρια στην Κρήτη σημαίνουν χαρά, αντάμωση, τραγούδια. Χιλιάδες επισκέπτες από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο συμμετέχουν σε μια γιορτή συναισθημάτων. Η Περιφέρεια Κρήτης εύχεται σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού καλό Δεκαπενταύγουστο» αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωσης από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου και προστίθεται:
«Συνεχίζοντας την εκστρατεία μας για την ασφαλή οδήγηση μέσα από το βίντεο για το αλκοόλ και την οδήγηση στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα: «δεν οδηγούμε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Δίνουμε προτεραιότητα στη ζωή μας και τις ζωές των άλλων».
Οι μέρες της ξεκούρασης και των διακοπών απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την πρόληψη και τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών, βάζοντας στο επίκεντρο τα ζητήματα ασφαλούς οδήγησης. «Αυτό το Δεκαπενταύγουστο ας δώσουμε προτεραιότητα στη ζωή εκείνων που αγαπάμε κι ας οδηγήσουμε χωρίς αλκοόλ, κρατώντας ασφαλείς εμάς και τους γύρω μας».