Οι επιλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου να διευρύνει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων κατά την περίοδο των γιορτών, σε συνδυασμό με τον σχετικά δύσκολο καιρό λόγω βροχών μέσα στην εβδομάδα, δεν τόνωσαν στον βαθμό που θα ήταν αναμενόμενο την αγοραστική κίνηση. Ακόμα και τις προηγούμενες ημέρες που θεωρητικά η κίνηση θα έπρεπε να έχει φθάσει στην κορύφωση της δεν παρατηρήθηκαν υπερβολικές καταναλώσεις ή τεράστια αύξηση ρευστότητας.
Έτσι λοιπόν, όλο το βάρος δίνεται στις δύο αυτές ημέρες, σήμερα και αύριο που τα μαγαζιά θα παραμείνουν ανοικτά, με συνεχόμενο μάλιστα ωράριο, προκειμένου να αναζωογονηθεί η αγορά και η αγοραστική κίνηση. Με δεδομένο πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ άρχισε να καταβάλει σε λογαριασμούς δικαιούχων επιδοτήσεων χρήματα από χθες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά δώρα σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα πληρώθηκαν την Πέμπτη, οι ελπίδες δεν έχουν ακόμα χαθεί κι εκτιμάται ότι έστω και την τελευταία στιγμή, η αγορά θα μπορέσει να ανακάμψει ακόμα κι αν οι ρευστότητες δεν είναι οι αναμενόμενες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πολύ καλές τιμές πώλησης του ελαιόλαδου πέρυσι, σε συνδυασμό με τις πολύ καλές ποσότητες και τις αξιόλογες επιδοτήσεις, έχουν φανεί έντονα στην αγορά, αφού μόνο αυτό το γεγονός, έχει στερήσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στις αγορές της Κρήτης. Κι αυτό γιατί, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και όσοι έχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, είναι εκείνοι που αποτελούν τους παραδοσιακούς πελάτες της αγοράς τις ημέρες των γιορτών, κι εκείνοι που ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα.
Από την άλλη πλευρά οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και οι νεότεροι σε ηλικία καταναλωτές, έχουν στραφεί πλέον (και λόγω κορωνοϊού) στις ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες εκτός του ότι στερούν τη ρευστότητα από τις αγορές, αποδυναμώνουν και την τοπική οικονομία, με δεδομένο ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά μπορεί να προέρχεται από ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Υπ’ αυτή την έννοια, οι αυξημένες προσδοκίες της αγοράς έχουν χαμηλώσει αρκετά, ωστόσο η ελπίδα παραμένει ζωντανοί, αφού οι έμποροι της πόλης πιστεύουν πως τόσο σήμερα όσο και αύριο εκείνοι που δεν έχουν προχωρήσει σε αναγκαίες αγορές θα το πράξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Αυτό άλλωστε είναι και αναμενόμενο ως ένα βαθμό, αφού πλέον οι νέες γενιές δημόσιων υπαλλήλων είναι λιγότερες αριθμητικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ οι περισσότεροι ιδιωτικοί υπάλληλοι εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια κι ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Οπότε ή οι αγορές θα γίνουν ηλεκτρονικά και θα φανεί μετά την αυριανή ημέρα αν και κατά πόσο το ηλεκτρονικό εμπόριο παγιώνεται, ή θα γίνουν την τελευταία στιγμή, διότι θεωρείται αδύνατο οι γονείς και οι νονές και νονοί να αφήσουν χωρίς δώρα τα μικρά παιδιά, αφού κατά κύριο λόγο γι’ αυτά είναι τα Χριστούγεννα.
Έτσι ή αλλιώς πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός, τόσο για την πραγματική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, όσο όμως και για τις νέες συνήθειες που τείνουν να παγιωθούν στην μετά κορωνοϊό εποχή και θέτουν το παραδοσιακό εμπόριο σε δεύτερη μοίρα, ενισχύοντας τις ηλεκτρονικές αγορές και την παγκόσμια αναζήτηση αγαθών σε έναν ιστό, όπου κύριο λόγο παίζει το κόστος των προϊόντων.