Ένα σπουδαίο κτήριο το οποίο αποτελεί πραγματικό κόσμημα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, προσπαθεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Ηρακλείου με σκοπό να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του εκδηλώσεις πολιτισμού. Πρόκειται για το πανέμορφο κτήριο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα δείγματα του ιστορικού αποθέματος της πόλης. Για το σκοπό αυτό το τμήμα δημοτικής περιουσίας είχε αλληλογραφία το προηγούμενο διάστημα με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της Λότζια για να στεγάζει στο εσωτερικό του πολιτιστικές δραστηριότητες ενδεχομένως και το δημοτικό ωδείο.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης οι Ιταλοί ονομάζουν το κτήριο «οικία Άλπερ» που είναι το όνομα του Ιταλού αρχαιολόγου που ανέσκαψε τη Φαιστό. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κτήριο, που αρχιτεκτονικά αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Οθωματικής περιόδου. Τελευταία το κτήριο αυτό δεν χρησιμοποιείται και με αυτό το δεδομένο ήρθαμε σε επαφή με την ιταλική αρχαιολογική σχολή όπου καταθέσαμε την πρόταση για την παραχώρηση του για πολιτιστικές χρήσεις.Η ανταπόκριση ήταν θετική, με δεδομένο και το γεγονός ότι το κτήριο θα καταρρεύσει εάν αφεθεί στην τύχη του. Στο πλαίσιο αυτό επίκειται η κάθοδος μιας αρχαιολόγου με την οποία θα προχωρήσουν οι συζητήσεις και προβλέπεται η από κοινού επίσκεψη μας στο χώρο. Στο μεταξύ όμως έγινε μια άτυπη επίσκεψη στο χώρο από την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Ρένα Παπαδάκη- Σκαλίδη η οποία συνοδευόμενη από στελέχη του Δήμου είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν το μεγάλο εύρος του κτηρίου το οποίο διαθέτει ένα πλήθος δωματίων, αλλά και τη σχετικά καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κ. Ρένα Παπαδάκη πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη και είναι σημαντικό ο Δήμος Ηρακλείου να μπορέσει να το αξιοποιήσει για πολιτιστικές χρήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σπουδαία Χρυσούλα Τζομπανάκη στο βιβλίο της το Ηράκλειο εντός των τειχών, το κτήριο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής είναι από τα κομψότερα και περισσότερο ενδιαφέροντα κτίσματα της πόλης.Πρόκειται για το κονάκι του Εμιρτζά Εφέντη το οποίο έχει αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία της βαλκανικής αρχιτεκτονικής στα οποία παρεμβάλονται μορφολογικές επιλογές του νεοκλασσικισμού συνθέτουν ένα οικοδομικό σύνολο που αποπνέει ευγένεια και χάρη. Ο υψηλός αυλότοιχος και ο κλειστός εξώστης (σαχνισί) αποτελούν τυπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών του Ηρακλείου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το σαχνισί που υποβαστάζεται από κοιλόκυρτα φουρούσια απλής μορφής είναι το κυρίαρχο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό στοιχείο του σπιτιού.