το φρικτό δυστύχημα στο οινοποιείο της ΕΑΣΗ
Από τους 4 τραυματίες ο ένας απεβίωσε μετά από δύο εβδομάδες

Η υπόθεση του φρικτού εργατικού δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της ΕΑΣΗ, στην Αυγενική, τον Αύγουστο του 2014, κατά το οποίο τέσσερις άνθρωποι, τρεις εργαζόμενοι και ένας οδηγός βυτιοφόρου «λούστηκαν» με καυστική σόδα κατά τη διαδικασία καθαρισμού δεξαμενών μούστου  αναμένεται να εκδικαστεί αύριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Και οι τέσσερις υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από την ποτάσα που εκτοξεύτηκε πάνω τους, δυστυχώς ο ένας, μόλις 41 ετών,  εξέπνευσε δύο εβδομάδες αργότερα στο ΚΑΤ όπου είχε διακομιστεί εσπευσμένα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του.

Στο εδώλιο με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, δια παραλείψεως παρ’ υποχρέου κατά συρροή, παραπέμπονται πέντε πρόσωπα με τις εξής ιδιότητες: γενικός διευθυντής της ΕΑΣΗ, προϊστάμενος Βιομηχανίας και Παραγωγής της ΕΑΣΗ, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διοίκησης Προσωπικού, υπεύθυνος εγκατάστασης-χημικός ΕΑΣΗ και τεχνικός ασφαλείας-μηχανολόγος μηχανικός.

Με βάση το κατηγορητήριο, τους αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι παρέλειψαν  να εκπαιδεύσουν επαρκώς δύο εκ των εργαζομένων (μεταξύ των οποίων και ο άτυχος 41χρονος) για την ασφαλή διαδικασία διάλυσης της καυστικής σόδας.

Την Πέμπτη η δίκη για την «κόλαση» με την ποτάσα στην Αυγενική

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα έπρεπε να τους είχαν επισημάνει ότι το επίμαχο διάλυμα εκτός δεξαμενής παρασκευάζεται μόνο σταδιακά, με ρίψη μικρής ποσότητας καυστικής σόδας εντός βαρελιού με νερό ώστε η αναλογία της σόδας σε σχέση με το νερό να μην υπερβαίνει το 2% (2 κιλά σε 100 κιλά νερού) και έτσι η θερμοκρασία του διαλύματος να κυμαίνεται στους 30 βαθμούς, δηλαδή σε επίπεδα εντός των ορίων αντοχής των σωληνώσεων που διοχέτευαν το εν λόγω διάλυμα μέσα στην οινοποιητική δεξαμενή.

 

Επίγεια κόλαση…

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κόντρα στην προβλεπόμενη αναλογία  της σόδας  με το νερό, 2 κιλά ανά 100 κιλά νερού, αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι, όπως περιγράφεται, ότι έριξαν μαζεμένα πάνω από τέσσερα 25κιλα σακιά ξηρής καυστικής σόδας σε πλαστικό βαρέλι 180-200 λίτρων νερού, δηλαδή έριξαν περίπου 110 (!) κιλά σε ελάχιστη ποσότητα νερού, δημιουργώντας υπερκορεσμένο, από άποψη πυκνότητας, διάλυμα καυστικού νατρίου, η θερμοκρασία του οποίου λόγω της χημικής αντίδρασης της καυστικής σόδας με το νερό, έφθασε στους 185 βαθμούς.

Αυτό  είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγεί ακαριαία ο σωλήνας (περιγράφεται ως διαφανής, ελαστικός και ενισχυμένος με γαλβανισμένο σύρμα) που διοχέτευε το εν λόγω διάλυμα από την αντλία στη δεξαμενή και το καυστικό υγρό εξερχόμενο με πίεση και απλωμένο σε μεγάλη ακτίνα διαβροχής, να κατακάψει τους δύο εργαζόμενους.

Κατά την στιγμή του ατυχήματος στον ίδιο χώρο βρισκόταν και ο οδηγός του βυτιοφόρου αλλά και ένας ακόμα εργαζόμενος της ΕΑΣΗ, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη φόρτωση του βυτιοφόρου με κρασί αφού θα εκφόρτωνε  νερό.

Επισημαίνεται ακόμα  ότι οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους με τους κινδύνους που ελλόχευαν από τη μη πιστή τήρηση των ανωτέρων ορίων, ότι δηλαδή θα μπορούσε να αυξηθεί υπερβολικά η θερμοκρασία λόγω χημικής αντίδρασης και να προκληθεί έκρηξη, καθώς και να απαγορεύσουν την παρουσία τρίτων προσώπων και εργαζομένων στο χώρο παρασκευής του επίμαχου καυστικού διαλύματος.

Τέλος, αναφέρεται ότι θα έπρεπε να αναθέσουν σε επόπτη εργασίας, τον έλεγχο διεξαγωγής της συγκεκριμένης εργασίας καθώς απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις και απαρέγκλιτη εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ εργαζόμενοι και όσοι διέρχονταν από τον χώρο δεν ήταν εξοπλισμένοι με αναπνευστικές μάσκες και αδιάβροχες φόρμες εργασίας.