παραθαλάσσιο τείχος

Για πρώτη φορά διαφαίνεται προοπτική για την αποκατάσταση του πιο πληγωμένου και ευάλωτου τμήματος του ενετικού τείχους, που δεν είναι άλλο από το παραλιακό, καθώς το ΚΑΣ ανοίγει το δρόμο στον Δήμο Ηρακλείου, να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο από το ύψος του Λιμενικού Περίπτερου  μέχρι το Μπεντενάκι.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου αντιμετωπίστηκε θετικά η πρόταση που κατέθεσε η Λότζια η οποία επικαιροποίησε τη μελέτη αποκατάστασης του σημαντικού αυτού τμήματος του εμβληματικού ενετικού μνημείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη ότι τώρα τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Ηρακλείου είναι να ζητήσει τη σχετική αδειοδότηση από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος που έχουν συναρμοδιότητα στην περιοχή.

 

Οι πληγές του παραθαλάσσιου τείχους

Όπως προκύπτει από την επίσημη τεχνική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας σε όλο το παραλιακό τείχος υπάρχουν υποσκαφές, χρωματικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια της επένδυσης του  τείχους,  τοπικές καταρρεύσεις λιθεπενδύσεως σε περιοχές όπου το τείχος είναι απροστάτευτο από τη δράση του κυματισμού σε μεγάλη έκταση. Επίσης υπάρχει επιφανειακή φθορά πέτρας, από τα κύματα, αποδιοργάνωση κονιάματος τοιχοποιίας, υπάρχουν ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις οι οποίες δημιουργούν μαύρους λεκέδες στο τείχος, τριγωνικής μορφής.

Επίσης διαπιστώθηκε κατάρρευση στέψης τείχους στο τμήμα από την Πύλη Δερματά, έως τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα,  ενώ υπάρχουν ρωγμές μεγάλου εύρους (περίπου 5.00 cm). Ν) και ρωγμές αποκολλήσεως. Από την τομή που έχει γίνει στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, για διάνοιξη της παραλιακής οδού, διακρίνεται σε απόσταση περίπου 10μ. από το κύριο τείχος και δεύτερο τείχος πάχους περίπου 2.00μ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πρόταση επέμβασης στηρίζεται σε εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του παράκτιου τείχους που αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της στατικής αποκατάστασης, αλλά και στερέωσης του Μνημείου στο τμήμα αυτό.

Κρίνεται επιτακτική επομένως η ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων στατικών και άλλων που παρουσιάζει το παράκτιο τείχος έτσι ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί με το σύνολο της οχύρωσης ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης του Ηρακλείου.

Η θέση της δημοτικής Αρχής είναι ότι τα ενετικά τείχη που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, με το  μήκος του χερσαίου τμήματος να ανέρχεται σε 4.630 μ. και αντιστοίχως το μήκος του παραλιακού τμήματος στα 1.950 μ. είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την πόλη του Ηρακλείου που οφείλει με κάθε τρόπο να περιφρουρήσει την προστασία και να διασφαλίσει την ανάδειξη τους. Οραματικά θα πρέπει να φανταστούμε τα τείχη συνολικά ως ένα νέο σύστημα δημόσιων χώρων  που θα αποτελέσει τον κορμό ανάπλασης και  ανάπτυξης της πόλης.