Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το καλώδιο της Κρήτης! Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για ένα έργο σταθμό στην παγκόσμια ιστορία υποβρύχιων διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ . Η υποβρύχια Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μπαίνει πλέον στην φάση της υλοποίησης θέτοντας παράλληλα τον πήχη για τέτοιου είδους διασυνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών φακέλων εντός χρόνου ρεκόρ (2 μήνες) για την ιστορία παρόμοιων έργων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αποτελεί μια επιτυχία για τον νέο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έτσι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη ενός ακόμα έργου εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για την αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης”, αναφέρουν οι ιθύνοντες.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων. Η συγκεκριμένη διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια-υπόγεια AC καλωδιακή διασύνδεση στον κόσμο (134 χλμ. Υποβρύχιο τμήμα και 42 χλμ. Υπόγεια τμήματα) ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων κατά μήκος της υποβρύχιας διαδρομής την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων πόντισης καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς (950 μέτρα μέγιστο βάθος).
Μια επιπλέον καινοτομία στις διαδικασίες του έργου αυτού αποτελεί και η νέα μέθοδος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη των αναδόχων για τα επιμέρους τμήματα των καλωδιακών διασυνδέσεων που συνέβαλε καθοριστικά τόσο στην εξασφάλιση σημαντικού οφέλους από τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων όσο και στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών τμημάτων.
Συγκεκριμένα:
- Μειοδότρια για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.
- Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9 εκατ. ευρώ.
- Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο μειοδότησε η εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ” έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, “ Η διασύνδεση της Κρήτης ξεκίνησε και η έγκαιρη ολοκλήρωση της εντός του 2020 θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιόπιστη τροφοδότηση της νήσου μέσω των διασυνδέσεων που αποτελούν πλέον τον πυρήνα της στρατηγικής μας.
Μετά και την σημερινή εξέλιξη και σε συνδυασμό με την «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης-Αττικής η οποία μας ανατέθηκε πρόσφατα και θα υλοποιήσουμε μέσω της θυγατρικής μας Αριάδνη Interconnection, προχωράμε στο φιλόδοξο επενδυτικό μας πρόγραμμα εξασφαλίζοντας στους Έλληνες καταναλωτές τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρουν οι σύγχρονες διασυνδέσεις».
Η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για το μεγάλο καλώδιο
Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής:
- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της διασύνδεσης και το πρόβλημα που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η Κρήτη με την παύση των ντιζελομηχανών για παραγωγή ενέργειας, έδωσε με την πρόσφατη απόφαση 816/2018 τον έλεγχο του έργου στον υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ. Η ΡΑΕ αναγνώρισε ρητά ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει την αξιοπιστία, την τεχνογνωσία και την οικονομική φερεγγυότητα για να αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με την ιστορική της απόφαση η ΡΑΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται:
-Για τον Έλληνα καταναλωτή, αφού η διασύνδεση θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των ΥΚΩ συμβάλλοντας στην μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και την παραγωγική / οικονομική δραστηριότητα.
-Για την επάρκεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με προφανή αναπτυξιακά οφέλη
-Για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας
Πρόκειται για αποφασιστικό βήμα ολοκλήρωσης του Εθνικού δικτύου μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποδεικνύοντας έμπρακτα τα οφέλη για την κοινωνία από την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
- Η θυγατρική εταιρία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ με την επωνυμία Αριάδνη Interconnection ορίζεται ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει –σε δεύτερο χρόνο- η μεγαλύτερη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, η οποία θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική της θέση, κάτι που εξυπηρετεί το αμοιβαίο εθνικό συμφέρον των δυο χωρών.
- Η απόφαση της ΡΑΕ έθετε σαφείς όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας ΕuroasiaInterconnector στην θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που θα υλοποιήσει τη διασύνδεση Αττικής- Κρήτης. Παρακολουθούμε με έντονο προβληματισμό τις τελευταίες κινήσεις της Κομισιόν και του EuroasiaInterconnector με τις οποίες επιχειρείται να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ξεκάθαρο πλαίσιο και ο οδικός χάρτης που έθεσε η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή της Ελλάδας για την υλοποίηση ενός στρατηγικής σημασίας έργου υποδομής για τη χώρα. Δημιουργείται τεχνηέντως υπόβαθρο για προσφυγές και περαιτέρω καθυστερήσεις, που θέτουν εν αμφιβόλω την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης, δημιουργώντας μείζον εθνικό ζήτημα, όπως ανέδειξε πρόσφατα και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με ερώτηση του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το τμήμα Ενέργειας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δίκαιη λύση, αυτή που δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην Κρήτη και θα αφήσει ανοιχτό τον ορίζοντα της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είναι η άμεση ανάθεση από την ΡΑΕ, στα πλαίσια του ρόλου της ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στην Αριάδνη Interconnection που δύναται – εάν ενεργοποιηθεί άμεσα – να ολοκληρώσει το έργο εντός του 2022, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη της Αρχής.