Οι αποδράσεις εξιχνιάζονται σχεδόν σε ποσοστό 100%
Οι αποδράσεις εξιχνιάζονται σχεδόν σε ποσοστό 100%

Η απόδραση των πέντε  αλλοδαπών κακοποιών από το Αστυνομικό Μέγαρο στα Χανιά μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό ατόμων τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, δεν ήταν όμως η πιο θεαματική που έχει σημειωθεί στο νησί. Οι αποδράσεις ακόμα και μέσα από τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι κάτι το… ασυνήθιστο. Είναι σίγουρα από τις πράξεις που εξιχνιάζονται σε μεγάλο βαθμό, αν όχι στο σύνολό τους.

Οι αποδράσεις αποτελούν το «κακό» που κανένας αστυνομικός δεν θα ήθελε να του συμβεί και για πολλές από αυτές  γίνεται προσπάθεια να μην… διαρρεύσουν, ενώ για κάποιες άλλες το «μυστικό» δεν μπορεί να κρατηθεί.

Τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους περιστατικά είναι σπάνια, αφού και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το… παράνομο πέταγμα προς την ελευθερία για όσους το επιθυμούν. Το σημαντικό είναι ότι οι ποινικές ευθύνες παύουν να υπάρχουν εάν το άτομο που απέδρασε εντοπιστεί εντός 15 ημερών. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι θα πρέπει το «όργανο» που ευθύνεται για την απόδραση να είναι εκείνο που εντόπισε και συνέλαβε το άτομο που το «έσκασε» για να μην υπάρξει ποινική δίωξη σε βάρος του, παρά μόνο πειθαρχική.

Περιπτώσεις

Μια από τις περιπτώσεις που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας αφορούσε σε έναν Αλβανό, ηλικίας περίπου 35 ετών. Ο συγκεκριμένος, ο οποίος είχε συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών, το «έσκασε» από αστυνομική υπηρεσία του νησιού, πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήταν ίσως η πιο σύντομη σε διάρκεια απόδραση με δυσάρεστο τέλος για τον πρωταγωνιστή της. Αν και βρήκε την ευκαιρία να… ξεγλιστρήσει, δεν υπολόγισε το ύψος από το σημείο που επέλεξε να διαφύγει, με αποτέλεσμα να σπάσει το ένα του πόδι! Ο αλλοδαπός δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί ούτε δύο μέτρα από το σημείο. Τελικώς μεταφέρθηκε με περιπολικό στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σε μία άλλη περίπτωση που έχει μείνει αξέχαστη στους αστυνομικούς, ένας τοξικομανής είχε φύγει από το χώρο όπου κρατούνταν, χωρίς κανείς να το έχει καταλάβει. Το περιστατικό είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια  και ο συγκεκριμένος δράστης είχε φύγει χρησιμοποιώντας μια τηλεκάρτα για να ανοίξει την πόρτα του κρατητηρίου που υποτίθεται ήταν κλειστή. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι εκείνη την ώρα αναχωρούσε από το σημείο και μια δικηγόρος και «έγινε καπνός». Το εντυπωσιακό είναι ότι τον είδαν τυχαία οι αστυνομικοί που τον είχαν συλλάβει, οι οποίοι παραξενεύτηκαν που τον είδαν να κυκλοφορεί ελεύθερος λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του…

Θέμα συζήτησης είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια και η απόδραση ενός Ιταλοαργεντινού διαρρήκτη που τον αναζητούσαν για μέρες αστυνομικοί του νησιού και όταν συνελήφθη, έφυγε από τα κρατητήρια του τμήματος όπου είχε μεταφερθεί. Απέδρασε με μεγάλη ευκολία, πιέζοντας απλώς έναν κρίκο που κρατούσε κλειστή την πόρτα του κελιού του. Κι εκείνος συνελήφθη λίγες ώρες μετά από τους αστυνομικούς του τμήματος που τον «φιλοξενούσε».

Πριν την κατασκευή του Αστυνομικού Μεγάρου και όταν υπήρχαν ακόμη αστυνομικά τμήματα στα Λιοντάρια, ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που είχαν απασχολήσει τις Αρχές και αφορούσαν στις προσπάθειες συλληφθέντων να αποδράσουν. Σε μία περίπτωση  ένας νεαρός επαίτης που είχε προσαχθεί, διέφυγε την προσοχή των αστυνομικών. Απομακρύνθηκε λίγα μέτρα, αφού πιάστηκε εκ νέου στην οδό Χάνδακος.

Μια ακόμη εντυπωσιακή περίπτωση αφορούσε έναν νεαρό Πακιστανό που πουλούσε cd. Είχε συλληφθεί από αστυνομικούς περιφερειακού τμήματος. Ο αλλοδαπός είχε ζητήσει να πάει τουαλέτα, κατάφερε να βγει από το παράθυρο και πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι κατάφερε να εξαφανιστεί.

Μια περίπτωση που δεν αφορά σε απόδραση από αστυνομικό τμήμα αλλά από φυλακή είναι εκείνη ενός Τούρκου διακινητή παράνομων μεταναστών. Είχε αποδράσει πριν μερικά χρόνια από τη φυλακή της Αγυιάς, αλλά το ξανασκέφτηκε. Παρουσιάστηκε σε αστυνομικό της τροχαίας Ηρακλείου λέγοντάς του ότι ήθελε να παραδοθεί και να ζητήσει συγνώμη για την πράξη του.