Το Ηράκλειο δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες

Ψηφιακοί νομάδες, remote lifestyle, υψηλές ταχύτητες, τηλεδιασκέψεις, συνεργασία, εργασία. Όλες αυτές οι έννοιες βρίσκουν τη δική τους θέση σε έναν χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου ο επισκέπτης ή ο ενοικιαστής μπορεί να συναντήσει επαγγελματίες από κάθε γωνιά του κόσμου. Σχεδιαστές μόδας από τη Λατινική Αμερική, που επέλεξαν το Ηράκλειο για την ποιότητα ζωής και το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ευρωπαίους με υψηλούς μισθούς, που όμως δεν επαρκούν για να ζήσουν σε μεγάλες πρωτεύουσες, αλλά και Έλληνες, που εκμεταλλεύονται την τηλεργασία και απολαμβάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα από άλλες χώρες της υφηλίου.

Το Ηράκλειο κερδίζει έδαφος χρόνο με τον χρόνο ως δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, χάρη στον «Comeet Creative Space», έναν πρωτοποριακό πολυχώρο που συνδυάζει εργασία, κοινωνικότητα και δημιουργικότητα. Ενώ τέτοιου είδους χώροι είναι συνηθισμένοι στην Αθήνα, στο Ηράκλειο αποτελούν πιο πρόσφατη καινοτομία, προσφέροντας ανέσεις που συχνά υπερβαίνουν ακόμα και αυτές του σπιτιού.

Η Ευαγγελία Γκρέκα, ιδιοκτήτρια και εμπνεύστρια του χώρου, μοιράζεται την ιστορία της δημιουργίας του (οδός Λουκά Πετράκη 3) και το πώς συμβάλλει στο να γίνει το Ηράκλειο γνωστό όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως βάση για επαγγελματίες. «Ξεκινήσαμε με στόχο να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου άνθρωποι από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς θα μπορούσαν να συναντηθούν, να δουλέψουν και να ανταλλάξουν ιδέες», αναφέρει η κα. Γκρέκα. «Δεν πρόκειται μόνο για ένα co-working space, αλλά για έναν πολυχώρο που φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες, από επαγγελματικές συναντήσεις μέχρι πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Ο ψηφιακός νομαδισμός σε άνοδο

Η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα, αλλά από το 2022, ο «Comeet Creative Space» γνωρίζει αδιάκοπη άνοδο στη ζήτηση. «Η ενοικίαση γραφείων απευθύνεται όχι μόνο σε ψηφιακούς νομάδες, αλλά και σε εταιρείες, εργαζόμενους και φοιτητές, για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα», εξηγεί.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα του ψηφιακού νομαδισμού έχει αναδείξει το Ηράκλειο ως προορισμό επιλογής, ιδίως το καλοκαίρι. «Οι περισσότεροι μας βρίσκουν μέσω διαδικτύου και εντυπωσιάζονται από τις παροχές μας: γρήγορο ίντερνετ, χώρους για συναντήσεις, καφέ και, κυρίως, ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα», σημειώνει η κα. Γκρέκα.

Ζωντανές Ιστορίες από τον «Comeet»

Αξιοσημείωτη είναι η ιστορία μιας Αργεντίνας σχεδιάστριας μόδας και του Ιταλού φίλου της. «Ήρθαν στο Ηράκλειο για έναν μήνα. Εκείνη εργάζεται για εταιρεία χαλιών στην Ολλανδία, ενώ προηγουμένως ζούσαν στην Ιταλία. Η απόφασή τους να εγκατασταθούν εδώ βασίστηκε στο χαμηλότερο κόστος ζωής, την ποιότητα ζωής και το κρητικό περιβάλλον», λέει η κα. Γκρέκα.

Μια άλλη περίπτωση αφορά σε μια Γερμανία που γνώρισε το Ηράκλειο μέσω του προγράμματος Erasmus, το διάστημα που ήταν φοιτήτρια εδώ. «Ήρθε τον Μάιο και εργάζεται εξ αποστάσεως για τη δική της εταιρία social media στη Γερμανία. Αυτό δείχνει πώς οι εταιρείες πλέον δεν ενδιαφέρονται για το πού βρίσκονται οι υπάλληλοι, αλλά για την απόδοσή τους», υπογραμμίζει.

Το μέλλον του ψηφιακού νομαδισμού

Η κα. Γκρέκα τονίζει ότι το Ηράκλειο προσελκύει τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους επισκέπτες, οι οποίοι εργάζονται για εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική. «Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερους να παραμένουν για μεγαλύτερα διαστήματα. Αυτή η τάση ενισχύει την τοπική οικονομία και εμπλουτίζει την πόλη με διεθνή κουλτούρα», σημειώνει.

Ο «Comeet Creative Space» δεν είναι απλώς ένας χώρος εργασίας, αλλά ένας κόμβος που ενώνει επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. «Ο ψηφιακός νομάς θέλει να βγει από την απομόνωση του σπιτιού, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, ντόπιους και ξένους. Εδώ βρίσκει ακριβώς αυτό», καταλήγει η κα. Γκρέκα.

Τι είναι ο ψηφιακός νομάς

Ο ψηφιακός νομάς είναι ένας επαγγελματίας που εργάζεται εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να εκτελεί τα καθήκοντά του από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο. Συνήθως πρόκειται για εργαζόμενους σε τομείς όπως η πληροφορική, το μάρκετινγκ, η γραφιστική, η συγγραφή, και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν να ζουν και να εργάζονται σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες, συνδυάζοντας την εργασία με την εξερεύνηση νέων πολιτισμών και εμπειριών.
Η ευελιξία αυτή έγινε πιο δημοφιλής με την εξάπλωση του τηλεργασίας και την πρόοδο στις τεχνολογίες επικοινωνίας. Σημαντικά κίνητρα για την επιλογή αυτού του τρόπου ζωής είναι η καλύτερη ισορροπία εργασίας-ζωής, η δυνατότητα οικονομικής εξοικονόμησης και η ανακάλυψη νέων τόπων.