Το Ηράκλειο στάθηκε όρθιο στον άγριο χορό των Ρίχτερ που ταρακούνησαν ολόκληρη την Κρήτη προκαλώντας αναστάτωση, φόβο και πανικό καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες ζει τέτοιας έκτασης επιφανειακή δόνηση.
Ρηγματώσεις και πτώσεις σοβάδων σε περισσότερα από είκοσι εγκαταλελειμένα κτίσματα στον ιστορικό ιστό, κατέγραψαν οι πρώτοι έλεγχοι των κλιμακίων του Δήμου Ηρακλείου που εντόπισαν παράλληλα «τραυματισμούς» στην τοιχοποιία στα σχολικά συγκροτήματα των Άνω Ασιτών του Βενεράτου, του Σκαλανίου και σε δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Επίσης στο Μοναστήρι της Παλιανής εντοπίστηκαν ρηγματώσεις και πτώσεις οικοδομικών υλικών σε υπό ανέγερση κτίσμα στο Ατσαλένιο.
Στους Αθανάτους έπεσε ο τοίχος σε ένα ετοιμόρροπο κτίσμα, ενώ ο περιφερειακός δρόμος Ηράκλειο-Προφήτης Ηλίας παρέμεινε για μεγάλο διάστημα κλειστός, λόγω κατολισθήσεων που σημειώθηκαν. Αντίστοιχα περιστατικά είχαμε και σε άλλους δρόμους της ενδοχώρας.
Από χθες συγκροτήθηκαν μικτά κλιμάκια μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας της πολεοδομίας και της ΔΕΠΑΝΑΛ αφού για τη Λότζια το πρόταγμα είναι η να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός βρέθηκε χθες το πρωί μαζί με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Περιοχής Συμεών Χούπα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας όπου είχε τη δυνατότητα να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση του ιστορικού θύλακα της παλιάς πόλης όπου δε διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Με δηλώσεις του λίγο αργότερα ο κ. Λαμπρινός απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να ακολουθούν όλες τις οδηγίες για αντίστοιχες καταστάσεις. Όπως είπε, «ο μηχανισμός του Δήμου Ηρακλείου είναι σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όποια προβλήματα προκύψουν από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα είμαστε δίπλα στους άλλους Δήμους του νομού, κυρίως τον Δήμο Μινώα – Πεδιάδος για να του παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί». Χθες ο κ. Λαμπρινός είχε επικοινωνία και με τον Δήμαρχο Μινώα – Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και έθεσε στην διάθεσή του τις υπηρεσίες και τα οχήματα του Δήμου Ηρακλείου, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο
Σύσκεψη αποτίμησης και οργάνωσης της πολιτικής προστασίας
Αργά το μεσημέρι ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Γ. Αναστασάκη, Γ. Καραντινού, Μ. Παττακού, της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Σ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, στην οποία μετείχε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών του σεισμού, όπου το πρόταγμα που τέθηκε ήταν ο ενδελεχής έλεγχος των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Ηρακλείου, που ξεκινά συγκροτημένα από σήμερα.
Όπως αποφασίστηκε, τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας της πολεοδομίας και της ΔΕΠΑΝΑΛ πρόκειται να σαρώσουν από σήμερα όλα τα σχολεία της πόλης αλλά και της ενδοχώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η εάν εμφανίζουν προβλήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας άρχισαν από χθες τους ελέγχους σε κτίρια και δημοτικές δομές για την διαπίστωση της καταστάσεώς τους και τυχόν παρεμβάσεις όπου κριθεί απαραίτητο.
Στη σύσκεψη συμμετείχε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής το Δημήτρη Βρύσαλη ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σεισμός στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η απώλεια μιας ζωής, οι τραυματισμοί, οι μεγάλες υλικές ζημιές αλλά και η γενικότερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται εδώ και καιρό στην Περιφερειακής Ενότητα του Ηρακλείου, υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο τα προβλήματα και καθιστούν τα μέτρα επείγοντα, για να ξεπεράσει γρήγορα και να μην ξαναζήσει η περιοχή μας τις καταστροφικές συνέπειες ενός σεισμού.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις δεν είχαν στον προσανατολισμό τους και δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως το μόνο κονδύλι για προστασία που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του δήμου, είναι 50.000 ευρώ αλλά και αυτό αφορά μόνο την πυροπροστασία.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τόσο στη Διοίκηση του δήμου, όσο και προς τις κάθε φορά κυβερνήσεις, τη ζωτική ανάγκη για συνολική αντισεισμική θωράκιση και προστασία με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), καθώς και των χώρων συνάθροισης κοινού (χώροι διασκέδασης, αθλητικοί χώροι κ.λπ.).
Όπως είπε ο κ. Βρύσαλης, «ενδεικτικό της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού είναι η μετατόπιση της ευθύνης για μεν τους ελέγχους, στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες δήμου και περιφέρειας και της ευθύνης για το αν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες, στις τοπικές αρχές και στους διευθυντές των σχολείων.
Τα παραπάνω δημιουργούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των χιλιάδων πολιτών που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, αλλά και για τις υποδομές που έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις θυσίες του λαού.
Πρέπει επιτέλους να ακουστού οι επιστήμονες που σε όλους τους τόνους επισημαίνουν την ανάγκη της προτεραιότητας έργων και προληπτικών παρεμβάσεων για την αντισεισμική θωράκιση, δεδομένου ότι η χώρα μας συνολικά, αλλά και η Κρήτη ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.
Άμεσα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (υποδομών, προσωπικού, εξοπλισμού κτλ) ώστε να ελεγχθούν πλήρως όλα τα δημόσια κτίρια και να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα τους».