Με λιποθυμικά επεισόδια συνοδεύτηκε η ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου ως προς την ενοχή 60χρονου από χωριό του Ηρακλείου για τη σεξουαλική κακοποίηση 9χρονου αγοριού. Το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της αποπλάνησης ανηλίκου και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 20 έτη, με εκτιτέα τα 15 έτη.
Η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου ο 60χρονος θα επιστρέψει στη φυλακή. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην οικογένεια του που τον στηρίζει και πιστεύει στην αθωότητα του.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις σοκαριστικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η καταγγελία σε βάρος του είχε πιθανότατα εκδικητικό κίνητρο. Όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν ειπώθηκε κάτι ξεκάθαρο ως προς τους λόγους δηλαδή που η γιαγιά του παιδιού μπορεί να ωθήθηκε σε μία τέτοια νοσηρή καταγγελία.
Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η αλήθεια θα αποδειχθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Αναφέρεται ότι από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν προέκυψαν ευρήματα που να συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της κακοποίησης του παιδιού και ότι ουσιαστικά μέτρησε ο λόγος του παιδιού κόντρα στο λόγο του κατηγορούμενου.
Για την ακρίβεια καταλυτικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε το τετράδιο-ημερολόγιο που βρέθηκε να έχει καταγράψει το παιδί τον βιασμό του, όπως ήταν ο τίτλος που είχε βάλει λες και επρόκειτο για έκθεση ιδεών με εφιαλτικό περιεχόμενο. Η οικογένεια του ανήλικου παρέδωσε στις Αρχές το συγκεκριμένο ημερολόγιο. Σε τέσσερις σελίδες φέρεται να αποτυπώνει καταστάσεις φρίκης που σφίγγουν το στομάχι από τη ναυτία.
Την ενοχή του κατηγορουμένου είχε προτείνει νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι τα όσα περιέγραψε το παιδί στην πρώτη του κατάθεση αλλά και τα όσα έχει καταγράψει στο ημερολόγιο του είναι αληθή.
Η υπεράσπιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τόνισε με έμφαση ότι οι αποδιδόμενες πράξεις είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στον Ποινικό Κώδικα, όμως ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ποιος τις έκανε.
Στην κρίση δικαστών και ενόρκων φέρεται να έπαιξε ρόλο και η κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου συγγενικό πρόσωπο του κατηγορούμενου. Σε αυτήν την κατάθεση είχε ισχυριστεί ότι είχε κακοποιηθεί από τον 60χρονο όταν ήταν παιδί, ωστόσο η μάρτυρας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, ο συνήγορος κ. Γιώργος Στειακάκης δήλωσε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης: “Το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και αποπλάνηση ανηλίκου νεότερου των 12 ετών και επέβαλε την ανώτερη ποινή κάθειρξης των 15 ετών για κάθε πράξη, με εκτιτέα ποινή τα 15 έτη, όπως προβλέπεται στο νόμο. Νομικά είναι μεν δικαίωση, όμως οι πληγές που άνοιξαν οι πράξεις του κατηγορούμενου δεν θα επουλωθούν δυστυχώς ποτέ”.