ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ Το φθηνό φυτοφάρμακο «συρρικνώνει» κι άλλο την μικρή παραγωγή

Το ένα μετά το άλλο τα προβλήματα, δέχονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων 50 ετών.

Ήδη, οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα αναφορικά με τις ποσότητες του ελαιολάδου, με την ποιότητα, την επέλαση του δάκου και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών, που μείωσαν ακόμα περισσότερο την παραγωγή.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο κι ενώ έχει διαπιστωθεί πλέον ότι οι ποσότητες θα είναι μικρότερες και οι ποιότητες υποδεέστερες, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα στην ελαιοπαραγωγή. Κι αυτό γιατί, οι αγρότες σε μια προσπάθεια τους να προστατεύσουν την παραγωγή τους, αγόρασαν σε μεγάλες ποσότητες φυτοφάρμακα που προέρχονται κατά κανόνα από την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες, τα οποία και περιλαμβάνουν δραστική ουσία, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορευθεί εδώ και δεκαετίες.

Το πρόβλημα έγινε εντονότερο, επειδή οι αγρότες δεν προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια ηθελημένα, απλά αγόρασαν ένα φθηνότερο φυτοφάρμακο, που είτε δεν ανέφερε την συγκεκριμένη δραστική και απαγορευμένη ουσία, είτε την ανέφερε με μία διαφορετική κωδική ονομασία που δεν ήταν γνωστή όμως ούτε στους ίδιους, ούτε στους γεωπόνους.

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν, κατ’ αρχάς να φαίνονται υπολειμματικότητες στο ελαιόλαδο του φαρμάκου και κατά δεύτερο το ελαιόλαδο να μην κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου. Το πρόβλημα διαπιστώνεται εντονότερα στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, ωστόσο φαίνεται πως και σε κάποιες περιπτώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα.

Το ζήτημα με τα συγκεκριμένα φυτοφαρμακα είχε απασχολήσει αρκετά παραγωγούς και τυποποιητές και το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο τώρα φαίνεται πως έχει γίνει εντονότερο, όσο προχωρά η συγκομιδή.

Οι παραγωγοί έχουν προβληματιστεί αρκετά, ενώ γενικά συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή κι έλεγχος των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να μην βρεθούν παραγωγοί και τυποποιητές προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη η παραγωγή εμφανίζεται συνολικά στην Κρήτη μειωμένη κατά 50 % – 60 %, με τις παραγόμενες ποσότητες μάλιστα να μην είναι τόσο ποιοτικές όσο την προηγούμενη χρονιά. Με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη βροχοπτώσεων, ο ελαιόκαρπος στερείται κι άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών, έχοντας χάσει τα «φρουτώδη» του, το οποία συνεκτιμώνται σε πολλές αγορές του εξωτερικού.

Ελπίδα όλων είναι πως στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου που θα μπορέσει να γίνει αναλυτική αποτίμηση της κατάστασης, οι ζημίες να έχουν ελαχιστοποιηθεί και να έχουν βρεθεί οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας που θα προστατεύσουν τους παραγωγούς.