Να μπει τέλος στο σήριαλ των 40 ετών που σύρεται η κατασκευή του μεγάλου έργου του φράγματος Ασιτών – Πρινιά ζητά η επιτροπή αγώνα που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Πολιτεία να προτεραιοποιήσει την υλοποίησή του προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά.
Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για κομβικό έργο του πρωτογενή τομέα, το φράγμα αναμένεται να λύσει και ζητήματα ύδρευσης ενώ την ίδια στιγμή είναι και κορυφαίας σημασίας αντιπλημμυρικό έργο το οποίο θα κάνει ανάσχεση των νερών του Ξηροποτάμου.
Το φράγμα Ασιτών –Πρινιά προβλέπεται να κατασκευαστεί στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηρακλείου και θα συγκρατεί τις χειμερινές απορροές του χειμάρρου Βαθιά (κατάντη του οικισμού Πρινιά) και το αποθηκευμένο νερό θα χρησιμοποιείται για άρδευση αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ύδρευσης λόγω της καθαρότητάς του. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της ενδοχώρας με το οποίο θα αρδεύεται μια έκταση 40χιλ. στρεμμάτων και θα υδρεύονται εκατοντάδες κάτοικοι.
Την ίδια στιγμή όμως πρόκειται και για ένα κορυφαίας σημασίας αντιπλημμυρικό έργο το οποίο θα κάνει ανάσχεση των νερών του Ξηροποτάμου πράγμα που σημαίνει ότι έχει κομβικό ρόλο και στην πολεοδόμηση των δυτικών συνοικιών του Ηρακλείου, που για να προχωρήσει απαιτείται η οριοθέτηση του ποταμού.
Συγκεκριμένα με την κατασκευή του φράγματος περιορίζεται η πλημμυρική απορροή του ποταμού, που όταν καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια μεγάλη έκταση πυκνοκατοικημένων περιοχών που είναι στο έλεος της κακοκαιρίας.
Για τη διεκδίκηση της κατασκευής του φράγματος έχει συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα που αποτελείται από φορείς του Μαλεβιζίου από τον Πρινιά μέχρι τις Βούτες, οι οποίοι διεκδικούν το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο να προχωρήσει αφού όπως τονίζουν θα αποτελέσει πυλώνα για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Όπως υποστηρίζουν πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που θα έχει άμεση ανταποδοτικότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς θα αποφευχθούν δαπάνες άντλησης λόγω φυσικής ροής του νερού για άρδευση. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο για την περιοχή που σήμερα καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης με τη χρήση ενεργοβόρων γεωτρήσεων που μοιραία αυξάνουν το κόστος του νερού. Με την κατασκευή του φράγματος το νερό θα φτάνει με φυσική ροή από το Πενταμόδι μέχρι τις Βούτες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Ασιτών Βαγγέλη Πιπεράκη, αυτή τη στιγμή για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών μελετών, να γίνει κήρυξη της απαλλοτρίωσης και προσαρμογή των μελετών στους όρους και τις απαιτήσεις των εγκρίσεων που θα δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο. Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση των μελετών τόσο θα προκύπτουν ως ανάγκη νέες απαιτήσεις και θα είμαστε συνεχώς στο σημείο μηδέν.
Η Πολιτεία οφείλει να σκύψει και να στηρίξει την υλοποίηση του. Ο ίδιος σημειώνει ότι θα πρέπει επιτέλους να τελειώνει αυτό το σήριαλ των 40 ετών που έχει ξεκινήσει πριν από το ΄90 που η τοπική κοινωνία διεκδικούσε την κατασκευή του έργου. Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις αλλά το έργο στην πράξη δεν έχει προχωρήσει.
Γι’ αυτό το λόγο συγκροτήθηκε η επιτροπή αγώνα με τη στήριξη των χωριών της ευρύτερης περιοχής, στην οποία συμμετέχουν πρόεδροι κοινοτήτων των Συνεταιρισμών των Συλλόγων, γιατί είναι κομβικής σημασίας έργο. Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οι γεωτρήσεις από τις οποίες αρδευόμαστε, είναι τόσο βαθιές που γίνεται μεγάλη δαπάνη στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Έτσι το νερό είναι ακριβό και για μας και για το Δήμο. Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία είναι ότι η τοπική περιφέρεια για να μπορέσει να επιβιώσει αυτό το οποίο επιζητά είναι να έχει νερό για να μπορεί να καλλιεργήσει και δρόμους και έχει πρόσβαση στα χωράφια. Πως θα μείνουν οι άνθρωποι στο χωριό αν δεν έχουν τα δύο βασικά; Εμείς δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω και στα δύο.