Ο χαρακτήρας του κάθε τυριού που επιμελούνται, του δίνει το όνομά του. Για παράδειγμα το τυρί που παρουσιάζουν στην Χριστουγεννιάτική τους έκδοση ένα σκληρό τυρί, παρασκευασμένο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, ελαφρώς αλμυρό και πικάντικο με βουτυράτη επίγευση και βοτανικές νότες, μιλάει κατευθείαν στον ουρανίσκο.
Ντρέτος όπως λέμε και στην Κρήτη. Όπως και το παρατσούκλι του παραγωγού (Οικ. Λυδάκη «Ντρέτος»). Εξού λοιπόν και το όνομα. Το τυρί του «Ντρέτου».
To FOULI, που δανείζεται το όνομά του από ένα είδος γιασεμιού το οποίο φημίζεται για το σαγηνευτικό του άρωμα και την ομορφιά του, είναι ένα νέο πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα τυροκομίας- φόρος τιμής στην παράδοση και την αγνότητα των Κρητικών προϊόντων.
Γι’ αυτό μας μίλησε με ενθουσιασμό ο δημιουργός του, Λευτέρης Κουβιδάκης ο οποίος βλέπει το κάθε κομμάτι σαν «μια ανθισμένη παλέτα γεύσεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων».
Όπως λέει στην «Π», στόχος του είναι να βάλει τη σφραγίδα του σε μοναδικά χειροποίητα τυροκομικά προϊόντα ,που παράγονται για λογαριασμό τους. Προϊόντα που παρασκευάζονται σε περιορισμένες ποσότητες με απαρέγκλιτη δέσμευση στην ποιότητα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους που τιμούν το παρελθόν και αγκαλιάζουν το παρόν.
«Αυτά τα τυριά, αναφέρει, δεν θέλουμε να αποτελούν απλώς ένα μέσο διατροφής, αλλά να γίνονται η αφορμή για σμίξιμο γύρω από το τραπέζι με ένα ποτήρι κρασί, αντανακλώντας την προσωπική πινελιά του τυροκόμου που τα δημιούργησε με μεράκι».
Έτσι άρχισε η σχέση μου με τον κόσμο των τυριών
Η σχέση μου με τον κόσμο της τυροκομίας ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν τελειώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (MSc in Service management – Consulting) επέστρεψα στον τόπο μου και ασχολήθηκα με ένα κομμάτι της οικογενειακής μας επιχείρησής, που είχε να κάνει με προμήθεια ενζύμων – πυτιές και καλλιέργειες της Chr. Hansen, πλέον Novonesis – στις τυροκομικές μονάδες της Κρήτης.
Η συνεχής εκπαίδευση που μας παρείχε η Chr. Hansen και το διάβασμα και η βιβλιογραφία πάνω στα τυροκομικά προϊόντα με έκαναν να αναπτύξω τις γνώσεις μου. Ακόμα και σήμερα συνεχίζω να μαθαίνω, η γνώση τρέχει και δεν τελειώνει ποτέ.
Τα τελευταία χρόνια ,από το 2021 και μετά, εντάχθηκε στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο και το συμβουλευτικό κομμάτι, αναπτύσσοντας συνταγές παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Η καθημερινή τριβή με το αντικείμενο εμπλούτισε τις εμπειρίες μου και έγινε αφορμή για περαιτέρω ψάξιμο.
Όμως αυτοί που με έκαναν να αγαπήσω την τέχνη αυτή, γιατί περί τέχνης πρόκειται, ήταν οι άνθρωποι του κλάδου και η αγάπη και η φροντίδα που δείχνουν στην παραγωγή τους.
Πώς δημιουργήθηκε το FOULI
Το FOULI δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη για την κληρονομιά της παραδοσιακής τυροκομίας και την αγνότητα της κρητικής γης και δανείζεται το όνομά του από ένα είδος γιασεμιού που φημίζεται για το σαγηνευτικό του άρωμα και την ομορφιά του.
Είναι ένα εγχείρημα – φόρος τιμής στην τέχνη της τυροκομίας. Ουσιαστικά αποτελεί μία σφραγίδα, καθώς επιμελούμαστε (σε συνεργασία με τον εκάστοτε τυροκόμο) μοναδικές και περιορισμένες εκδόσεις τυριών.
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε και να προσφέρουμε στους λάτρεις του τυριού, προϊόντα βασισμένα στην τυροκομική παράδοση της Κρήτης και τις πατροπαράδοτες τεχνικές που έρχονται από τα βάθη των χρόνων, εμπλουτισμένα με τις γνώσεις του σήμερα.
Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε γιατί θέλω ο κόσμος να δει πίσω από τυρί, ότι βλέπω και εγώ στην καθημερινότητά μου. Την αγάπη και το μεράκι του παραγωγού. Να δει δηλαδή το τυρί όχι ως τρόφιμο, αλλά ως μία ανθισμένη παλέτα γεύσεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων.
Τυριά με χαρακτήρα και όνομα
Τα τυριά που επιμελούμαστε είναι χειροποίητα, μοναδικά και παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες. Η περιορισμένη ποσότητα παραγωγής, δίνει την δυνατότητα στα τυριά αυτά να αποτελέσουν μια αληθινή έκφραση τέχνης και δεξιοτεχνίας.
Όπως και σε άλλες τέχνες, η ποιότητα, η φροντίδα, η φαντασία και η προσοχή στη λεπτομέρεια αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργίας τους.
Ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής λοιπόν, δίνει την δυνατότητα στον τυροκόμο να αναπτύξει και να μοιράσει απλόχερα στα προϊόντα τα χαρακτηριστικά αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε τυρί είναι διαφορετικό από το άλλο.
Μικρές διαφορές μπορούν να εντοπιστούν στο τελικό βάρος του κεφαλιού, στο χρώμα και στο σχήμα, ακόμα και τυριά της ίδιας παραγωγής.
Ο χαρακτήρας του κάθε τυριού που επιμελούμαστε μας δίνει το όνομά του. Για παράδειγμα το τυρί που παρουσιάζουμε στην Χριστουγεννιάτική μας έκδοση (FOULI Xmas24 Edition) είναι ένα σκληρό τυρί, παρασκευασμένο από 50% πρόβειο γάλα και 50% κατσικίσιο. Το πρόβειο γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί μας δίνει μία βουτυράτη επίγευση και το κατσικίσιο ένα προφίλ ελαφρώς αλμυρό και πικάντικο.
Επίσης η ελεύθερη βόσκηση στην ορεινή πανίδα του νησιού μας δίνει και ένα γήινο προφίλ γεύσης με βοτανικές νότες (για τους μυημένους). Το τυρί λοιπόν αυτό έχει χαρακτήρα δικό του. Ο χαρακτήρας (η γεύση του) αυτός είναι ευθύς, μιλάει κατευθείαν στον ουρανίσκο. Ντρέτος όπως λέμε και στην Κρήτη. Όπως και το παρατσούκλι του παραγωγού (Οικ. Λυδάκη «Ντρέτος»). Εξού λοιπόν και το όνομα. Το τυρί του «Ντρέτου».
Πώς θα φτάσουν στο τραπέζι μας
Τα τυριά αυτά μπορείτε να βρείτε αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας μας (www.foulifinest.gr), εγγραφόμενοι στη σειρά προτεραιότητας που κρατάμε. Εγγράφεστε, και εμείς σε ενημερώσουμε εάν υπάρχει διαθεσιμότητα. Από της στιγμή που υπάρχει διαθεσιμότητα, ενημερώνεστε για την αριθμημένη θέση σας στη λίστα, εντός 72 ωρών επιβεβαιώνετε την κράτησή σας (ακολουθώντας τις οδηγίες που έχετε λάβει ηλεκτρονικά) και παραλαμβάνετε το τυρί σας στην προκαθορισμένη ημερομηνία παράδοσης.
Η παράδοση γίνεται από εμάς στα στοιχεία που μας έχετε υποδείξει ή μέσω συνεργαζόμενης εταιρίας ταχυμεταφορών σε ειδική θερμοστατική συσκευασία (για παραδόσεις εκτός Ηρακλείου). Εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα μπαίνετε αυτόματα σε λίστα αναμονής και ενημερώνεστε αντιστοίχως εάν ανοίξει κάποια θέση.
Ο ιδανικός «καμβάς» για ένα ωραίο πλατό τυριών
Απαιτούμενα συστατικά για να αρχίσει κάποιος είναι η φαντασία, η αφοσίωση, η αγάπη και το μεράκι. Το πλατό θα διανθίσει κάποια όμορφη στιγμή σας, θα αποτελέσει αφορμή και κομμάτι των αναμνήσεων που θα δημιουργήσετε με τους ανθρώπους που αγαπάτε, οπότε αποκλείετε να λαθέψετε.
Τα τυριά αποτελούν τον ιδανικό καμβά, πάνω στον οποίο μπορεί κάποιος να ζωγραφήσει γεύσεις και να δημιουργήσει ισορροπίες ή αντιθέσεις.
Η φρεσκάδα και τα σάκχαρα των φρούτων εποχής, κάνουν μία πολύ ωραία αντίθεση τόσο με αλμυρά τυριά ή τυριά μούχλας αλλά και με τυριά που αφήνουν μία βουτυράτη επίγευση (πχ. σταφύλι & φέτα ή γραβιέρα, ροκφόρ & αχλάδι).
Οι ξηροί καρποί συμπληρώνουν τυριά με γήινο προφίλ γεύσης, μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα θα έρθουν να ταιριάξουν τέλεια με ένα παλαιωμένο και πικάντικο τυρί. Κράκερ, παξιμάδια, chutney λαχανικών, ελιές και τουρσιά επίσης έχουν περίοπτη θέση σε ένα πλατό τυριών.
Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει. Εξάλλου τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν έρθει «κατά λάθος».