Η χρηματοδότηση είναι αυξημένη αλλά και οι λογαριασμοί επίσης για τα Ιδρύματα
Η χρηματοδότηση

Η ενεργειακή κρίση… καταβροχθίζει την όποια αύξηση του προϋπολογισμού στα ελληνικά Πανεπιστήμια!

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει πως η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει αυξηθεί, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγνωρίζουν μεν πως τα κονδύλια είναι ενισχυμένα, όμως, δεν αρκούν για να καλύψουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.

Ο αρμόδιος αντιπρύτανης, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης αναφέρει στην «Π» πως το Ίδρυμα έχει αύξηση στην επιχορήγησή του για τακτικές δαπάνες χάρη στην καλή του ακαδημαϊκή επίδοση. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν είναι ορατή στα μέλη του Ιδρύματος, λόγω της αυξημένης, επίσης, ενεργειακής δαπάνης. «Δεν είδαμε άσπρη μέρα ακόμα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ίδρυμα από 3,4 εκ. ευρώ λαμβάνει 4,2 εκ. ευρώ. Ωστόσο, όλα τα επιπλέον κονδύλια κατέληξαν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.

Ο προϋπολογισμός ήταν ήδη ελλειμματικός κατά 1 εκ. ευρώ, το υπουργείο με έκτακτη επιχορήγηση βοήθησε στην εξόφληση των λογαριασμών κι έτσι η χρονιά έκλεισε χωρίς χρέος. Τώρα, αναμένεται ξανά μια αυξημένη επιχορήγηση αλλά κανείς δε γνωρίζει πώς θα καλυφθεί η αυξημένη δαπάνη ενέργειας.

Η πορεία της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αυξημένη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «αύξηση κατά 29% από το 2019, από 90,78 σε 117,12 εκ. ευρώ, σημειώνει η τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ, στην κατεύθυνση της σταθερά αυξανόμενης ενίσχυσης των Πανεπιστημίων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται εκ νέου αυξημένη τακτική επιχορήγηση με πόρους ύψους 117,12 εκ. ευρώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για το οικονομικό έτος 2023, προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις νέες τους αρμοδιότητες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δίνεται αυξημένη τακτική επιχορήγηση, επιπλέον της έκτακτης χρηματοδότησης που επίσης βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Σπανουδάκης

Στο πλαίσιο μιας εμπεδωμένης πολιτικής και για δεύτερη χρονιά, η απόφαση κατανομής που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ), λαμβάνεται βάσει α. αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και β. αξιολόγησης με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης.

Συνεχίζεται, συνεπώς, η αντικειμενική και αξιοκρατική χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας, η οποία διασφαλίζει αφ’ ενός τη διαφάνεια και το δίκαιο τρόπο κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού, αφ’ ετέρου την κινητροδότηση της διαρκούς βελτίωσης και αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν το 2020 και την ψήφιση  σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης γινόταν κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας».

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λάβει 3.118.983,20 ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 4.753.952,80 ευρώ και το Πολυτεχνείο Κρήτης 1.562.975,20 ευρώ.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα με τις ενότητες κριτηρίων στις οποίες επέλεξαν τα ΑΕΙ να αξιολογηθούν:

Α. Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ (ενότητα υποχρεωτική για όλους),

Β. Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού (επελέγη από 15 στα 23 ΑΕΙ),

Γ. Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης (επελέγη από 12 στα 23 ΑΕΙ),

Δ. Διεθνοποίηση (επελέγη από 12 στα 23 ΑΕΙ),

Ε. Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος (επελέγη από 7 στα 23 ΑΕΙ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΕΛΜΕΠΑ επέλεξε την αριστεία και τη διεθνοποίηση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης τη διασύνδεση με την κοινωνία και τη διεθνοποίηση και το Πολυτεχνείο Κρήτης την αριστεία και τη διεθνοποίηση.