Ενώ προσεγγίζουμε τα μέσα Δεκεμβρίου και στο φράγμα Αποσελέμη δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό νερού από τις εξαιρετικά εγκρατείς μέχρι σήμερα βροχοπτώσεις, η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κάνει τις κινήσεις της για την επόμενη μέρα, βάζοντας στο κάδρο την τροφοδοσία του φράγματος μέσω του Αλμυρού ποταμού.
Το εναλλακτικό σενάριο που αρχίζει να εξετάζει ο ΟΑΚ προβλέπει τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην μονάδα της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, και μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει και οι πρώτες συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ σε κεντρικό επίπεδο.
«Μπορεί προοπτικά στην «ψυχρή εφεδρεία» των Λινοπεραμάτων να χωροθετηθεί και να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα έχει τη δυνατότητα ενίσχυσης του φράγματος Αποσεμέλη με νερό;
Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται και η απάντησή του θα έρθει μέσα από την οικονομοτεχνική εξέταση του θέματος που θα ακολουθήσει και θα εξετάσει το ενεργειακό κόστος του νερού και ποια είναι η τιμή με την οποία θα φτάσει στη βρύση του καταναλωτή», όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θεόδωρος Νίνος, με δηλώσεις του στην «Π».
Ο ίδιος σημειώνει ότι η λύση της αφαλάτωσης σίγουρα δεν ήταν η πρώτη στη λίστα των επιλογών, επειδή είναι η πιο δαπανηρή.
Είναι όμως η πιο άμεση επιλογή, και στη βάση αυτή μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου υπό τη βασική προϋπόθεση του κόστους. «Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό στοιχείο το οποίο θέλουμε να διερευνήσουμε και να εξετάσουμε το εγχείρημα υπό το πρίσμα του κόστους, για να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η τελική τιμή διάθεσης του νερού και αν τελικά είναι συμφέρουσα λύση μια τέτοια επιλογή.
Είναι θετικό το γεγονός ότι η χωροθέτηση της μονάδας μπορεί να γίνει στο χώρο των Λινοπεραμάτων και είναι ανοικτός ο δρόμος της αδειοδότησης, εφόσον κριθεί αναγκαία μια τέτοια επιλογή».
Από την πλευρά των επιτελικών στελεχών της ΔΕΗ, η προσέγγιση που γίνεται προβλέπει ότι εφόσον η μονάδα των Λινοπεραμάτων προοπτικά θα παραμείνει στο σύστημα ηλεκτροδότησης σαν «ψυχρή εφεδρεία», να μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της κοινής ωφελείας όχι με πρόταγμα το κέρδος αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή η ανάπτυξη ζημιογόνας δράσης.
Ο κ. Νίνος σημειώνει ότι είναι ξεκάθαρο ότι το φράγμα Αποσελέμη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των αναγκών του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τώρα που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου συμβαίνει να έχουμε δύο διαδοχικές κακές υδρολογικά χρονιές και εκφράζονται πλέον και φόβοι για μια τρίτη.
Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα εφησυχασμού και είναι αναγκαίο να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.