Το “διαμάντι” της πόλης είναι στην παραλιακή

Του Γιάννη Ζωράκη

Απέχει μόλις 7 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Διαθέτει μια μοναδική θέα στη θάλασσα, αλλά κυρίως πλήθος ευρημάτων, εκθεμάτων και προγραμμάτων. Μέσα από τις δράσεις και την προσφορά του διεκδικεί τη θέση που του αξίζει ως ενός σύγχρονου χώρου, ο οποίος ενσωματώνεται στη φιλοσοφία και την κουλτούρα της πόλης.

Είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το οποίο στεγάζεται στην παραλιακή λεωφόρο (Σοφοκλή Βενιζέλου) στον χώρο της πρώην Ηλεκτρικής. Όταν ανοίξουν οι πύλες του Μουσείου, δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πώς έχει βρεθεί σε έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη Κρήτη μέσα στην Κρήτη και σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο – υπόδειγμα για τη λειτουργία των σύγχρονων μουσείων.

Το τελευταίο διάστημα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Κι αυτό γιατί, για πρώτη ίσως φορά σε Μουσείο της Ευρώπης, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία και ανήκει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, έκρινε πως η Διοίκηση του Μουσείου αξίζει να περάσει στον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου. Έτσι λοιπόν ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο Εθελοντών με πρόεδρο τον Γιώργο Αεράκη, ασκεί πλέον διοίκηση με κύριο όπλο το πάθος και τη θέλησή τους για προσφορά. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μάλιστα γνωρίζει τον τομέα της διοίκησης πολύ καλά, με δεδομένη την επαγγελματική του εμπειρία αλλά και τις θητείες του ως προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και ως αντιδημάρχου Ηρακλείου.

Το όραμα

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι δύο πράγματα», αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γιώργος Αεράκης, και εξηγεί:

«Κατά κανόνα είναι η ερευνητική εργασία 30 επιστημόνων που εργάζονται σκληρά πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα και κατά δεύτερον η παρουσίαση του τελικού προϊόντος που είναι η έκθεση η οποία βρίσκεται στον χώρο του Μουσείου».

Ο κ. Αεράκης αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης στηρίζει πάρα πολύ την όλη προσπάθεια για το Μουσείο και βρίσκεται στο πλευρό της διοίκησης. Παράλληλα μεταφέρει το όραμά του για εξωστρέφεια και δράσεις πολιτισμού που μπορούν να φιλοξενηθούν. Όπως τονίζει, το Μουσείο βασίζεται στους επισκέπτες του, αλλά και στον τρόπο που αλληλοεπιδρά με την κοινωνία του Ηρακλείου και τους επισκέπτες της Κρήτης. Ο ίδιος αναφέρεται στην πολύ σκληρή εθελοντική δουλειά που έχει γίνει, όχι μόνο για την προσέλευση επισκεπτών, αλλά και για τη διαρκή αναβάθμιση του Μουσείου, μέσω νέων αιθουσών που σχεδιάζονται, αναψυκτήριου, αλλά και δράσεων που θα ενσωματώσουν το Μουσείο θεωρητικά και πρακτικά με τον αστικό ιστό. Ο κ. Αεράκης αναφέρεται παράλληλα στα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται στο Μουσείο και προαναγγέλλει πλήθος δράσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του.

Ο κ. Αεράκης εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του σε σχέση με την αποδοχή του Μουσείου, καθώς οι επισκέπτες του το έχουν κατατάξει στον 3ο δημοφιλέστερο προορισμό της πόλης στο Trip Advisor ανάμεσα σε 81 συνολικά προτεινόμενους για το Ηράκλειο.

Για το Μουσείο μιλά και η νέα διευθύντρια Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία κι έχει όραμά της, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να αποκτήσει την εξωστρέφεια που του αξίζει, αλλά και να υλοποιούνται αναγνωρίσιμες δράσεις από την τοπική κοινωνία.

«Ο Σύλλογος Φίλων πιστεύει στο έργο του Μουσείου και προσπαθεί για την εξωστρέφειά του» αναφέρει η κ. Μπορμπουδάκη που προσθέτει:

«Υπάρχει το επιστημονικό κομμάτι που από τη φύση του έχει μια εσωστρέφεια εκ των πραγμάτων, το οποίο είναι και λογικό. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και να εξελιχθούν σε ένα πλαίσιο ενσωμάτωσης με την κοινωνία. Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι που δουλεύουν αθόρυβα και παρέχουν τα μέγιστα για το Μουσείο, το οποίο τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι χωρίς το Πανεπιστήμιο δεν θα υπήρχε».

Όπως τονίζει η κ. Μπορμπουδάκη, τα τελευταία στατιστικά επισκέψεων του Μουσείου είναι εντυπωσιακά και βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που έχουν γίνει. Η διευθύντρια του Μουσείου αναφέρει επίσης πως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν είναι απλά ένα μουσείο για παιδιά, αλλά έχει μεγάλη σπουδαιότητα και για τους ενήλικες, ενώ προαναγγέλλει από την πλευρά της πλήθος δράσεων που προετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο. Η κ. Μπορμπουδάκη υπενθυμίζει πως ήδη γίνονται παιδικά πάρτυ και εκδηλώσεις στο Μουσείο, με τις κοινωνικές εκδηλώσεις που θα έχουν και επιστημονικό υπόβαθρο και ξεχωριστό χαρακτήρα να πολλαπλασιάζονται προσεχώς.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Σημαντικό κομμάτι στη λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας περιλαμβάνουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται για παιδιά. Όπως εξηγεί η διευθύντρια του Μουσείου, κ. Λένα Μπορμπουδάκη, μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12 για να φθάσουν τα 16 ώς τα μέσα Αυγούστου. Η επιτυχία των προγραμμάτων ήταν τέτοια που αποφασίστηκε να υλοποιηθούν δύο ακόμα μέσα στον Σεπτέμβριο τα οποία και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τι περιλαμβάνει

Στους τέσσερις ορόφους του οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα «Μεγαδιοράματα» που παρουσιάζουν μέσα από πλήθος εκθεμάτων τη ζωή στα δάση, τους θαμνότοπους, τους υγρότοπους, τις ακτές, τις ερήμους και τα αλπικά οικοσυστήματα της Μεσογείου. Ακόμα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο «Ζωντανό Μουσείο» έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ζωντανές οχιές, αγκαθοπόντικες, τρίτωνες, βατράχια και πολλά ακόμα μικρά ζώα. Στο μουσείο φιλοξενείται η έκθεση «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» που καλύπτει τα βασικά στοιχεία της Κρητικής Ποικιλότητας. Μια ολόκληρη αίθουσα του Μουσείου αφιερώνεται στις περιοχές Natura 2000, που έχει στόχο να εξοικειώσει τους επισκέπτες με τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου. Υπάρχει επίσης η αίθουσα του «Εγκέλαδου», στην οποία γίνεται σε ειδική τράπεζα προσομοίωση σεισμών, αλλά και κάποιων από τους ισχυρότερους σεισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ειδικά για τα μικρά παιδιά έχει διαμορφωθεί ένας χώρος συνολικού εμβαδού 250 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί στην ουσία του μια μικρογραφία διαφορετικών οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Πρόσφατα στο Μουσείο εγκαταστάθηκε ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός σεισμογράφος. Στους χώρους του Μουσείου υπάρχουν επιπρόσθετα περιοδικές εκθέσεις, ενώ αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της επίσκεψης υπάρχουν προσομοιώσεις ακραίων μορφών δεινοσαύρων και του μόνιμου «Δεινοθήριου», του δεινόσαυρου που βρέθηκε στην Κρήτη, καθώς και μια εκπληκτική έκθεση για τις αντανακλάσεις του φωτός και τους κατοπτρισμούς που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Στο Μουσείο λειτουργεί ακόμα εξειδικευμένο πωλητήριο, με ποιοτικά προϊόντα για μικρούς και μεγάλους.

Πληροφορίες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Σοφοκλή Βενιζέλου

2810-282740

Ωράριο: Καθημερινές 09.00 – 21.00, Σαββατοκύριακα 10.00 – 21.00.