Η ώρα ήταν λίγο πριν από τις 8 χθες το πρωί όταν οι πρώτοι καπνοί που έβγαιναν από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Π.Κ έγιναν αντιληπτοί από τον φύλακα που έχει το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνος που ενημέρωσε την Πυροσβεστική αλλά και φρόντισε να υπάρξει άμεση ενημέρωση των φοιτητών που φιλοξενούνται στις εστίες της λ. Κνωσού.
Το τηλέφωνο στο 199 χτύπησε στις 7.50 το πρωί και από την άλλη γραμμή ακούστηκε ο φύλακας να λέει στους πυροσβέστες που είχαν υπηρεσία, ότι «βλέπει καπνούς να βγαίνουν από την οροφή».
Μέσα σε λίγα λεπτά, οι πρώτοι πυροσβέστες που έφτασαν στις εγκαταστάσεις είδαν να παραδίδονται η μία μετά την άλλη οι εγκαταστάσεις στην πύρινη λαίλαπα κι αμέσως στήθηκε ένας εντυπωσιακός σχεδιασμός με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια, Δήμοι κοκ) να δίνουν πραγματική μάχη, ο καθένας από τη δική του σκοπιά για να περιορίσουν αρχικά την εξάπλωση της πυρκαγιάς , αλλά και στη συνέχεια να τη σβήσουν για να μην καεί όλο το κτήριο του πανεπιστημίου, αλλά και οι δεκάδες κατοικίες που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Αμέσως αστυνομικοί έκλεισαν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Κνωσού για να διευκολυνθούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν τον χώρο, ενώ πολλά πούλμαν που μετέφεραν τουρίστες στο ανάκτορο της Κνωσού, προσέγγισαν το παλάτι από περιφερειακούς δρόμους.
Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου σε διάστημα λίγων λεπτών επιχειρούσαν αρχικά 85 πυροσβέστες με 24 οχήματα, στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν έξι υδροφόρες του Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου, αλλά και ιδιωτών, αλλά και κλιμακοφόρα που έριχναν νερό από μεγάλο ύψος.
Εκείνο όμως που έκανε τη διαφορά, εκτός φυσικά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων ήταν η παρουσία τριών ελικοπτέρων που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Σε διάστημα 20 λεπτών επιχείρησε πρώτο από αέρος το ελικόπτερο της πυροσβεστικής που εδρεύει στο Ηράκλειο, λόγω των αναζωπυρώσεων που οφείλονταν στα άκρως εύφλεκτα υλικά που καίγονταν, δόθηκε διαταγή να επιχειρήσει και το ελικόπτερο που βρίσκεται στα Χανιά, ενώ με εντολή του Αρχηγείου του Σώματος που εκπροσωπούνταν από τον υπαρχηγό Κ. Γιόβα και τον συντονιστή Πειραιά, απογειώθηκε από την Ελευσίνα και τρίτο ελικόπτερο, το οποίο επίσης συμμετείχε στην κατάσβεση.
Αγωνία για τις εγκαταστάσεις του ΜΦΙ
Την εικόνα του φλεγόμενου κτηρίου μαρτυρούσε το τεράστιο μαύρο σύννεφο καπνού που ήταν ορατό από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ αποκαΐδια και νέφος είχαν καλύψει μια τεράστια περιοχή. Κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, αναγκάστηκαν είτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
Πυροσβέστες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια- ευτυχώς με αίσιο αποτέλεσμα- ώστε η φωτιά να μην «πιάσει» τους χώρους όπου φιλοξενείται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
«Στο πάρα ένα καταφέραμε να μην επεκταθεί η φωτιά στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, όπου όπως πληροφορηθήκαμε υπήρχαν τόνοι οινοπνεύματος και άλλων εύφλεκτων υγρών. Εάν δεν προλαβαίναμε τη φωτιά, τότε θα μιλούσαμε για μία πραγματική κόλαση» ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής νομού Ηρακλείου κ. Δαμουλάκης.
Έλεγχος στα συστήματα πυρόσβεσης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει συστήματα πυρασφάλειας, τα οποία σε πρώτη φάση φαίνεται να λειτούργησαν. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από την Πυροσβεστική «σήμερα θα ελεγχθεί όλος ο φάκελος πυρασφάλειας που έχει κατατεθεί για να διερευνηθεί εάν υπήρξε συντήρηση και σωστή λειτουργία τους».
Άμεση η κινητοποίηση
Για τη γρήγορη και άμεση κινητοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει σε λίγες ώρες, έκαναν λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ε. Κουκιαδάκης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης. Ο κ. κουκιαδάκης ανέφερε ότι ήταν σημαντική η άμεση κινητοποίηση των ελικοπτέρων που με τις συνεχείς ρίψεις που κατάφεραν στο μέτωπο περιόρισαν την έκταση της φωτιάς.
Ο ίδιος ζήτησε να μην ανοίγουν τα παράθυρά τους οι κάτοικοι της όμορης με το πανεπιστήμιο περιοχής, καθώς είναι άγνωστα τα στοιχεία του καπνού και η τυχόν επικινδυνότητά τους. Η Πυροσβεστική ρωτήθηκε αν υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης των κατοίκων κοντινών οικιών, αλλά, όπως ανέφερε, δεν συντρέχουν λόγοι απομάκρυνσης τους, δήλωσε ο ίδιος.
«Όλα ήταν υπεράνθρωπα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τονίζοντας ότι «αν ξέφευγε η φωτιά λίγο πιο ανατολικά, εκεί υπήρχε κτήριο με μεγάλη ποσότητα οινοπνευμάτων και εύφλεκτων υλικών. Μιλάω για χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσεται ο πλούτος χρόνων και όπως όλοι είπαμε και συμφωνήσαμε, η καταστροφή θα ήταν μεγάλη και οι συνέπειες ανεξέλεγκτες».
Για ακόμη μία φορά, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, τα ελικόπτερα έκαναν απόλυτη δουλειά, συνεισέφεραν τα μέγιστα και αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ να σταθμεύει στην Κρήτη.
«Έχουμε γίνει επαίτες για αυτό το θέμα που είναι καίριο για την Πολιτική Προστασία του νησιού» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κουκιαδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «ακόμη και ο διοικητής Πυροσβεστικής Κρήτης, Μανώλης Δαμουλάκης, είπε κάποια στιγμή ότι σήμερα βοήθησε και ο θεός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει απόφαση ώστε το Πυροσβεστικό Ελικόπτερο να βρίσκεται στην Κρήτη».
Από την πλευρά του ο κ. Λεονταράκης είπε ότι «ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε εργαστήρια, γραφεία και εστίες».