Γυρίζει σελίδα η ευρύτερη περιοχή του Άι Γιάννη, μέσα από τον οραματικό σχεδιασμό της Λότζια για τη δημιουργία του πρώτου δημοτικού κολυμβητηρίου με πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών στο οποίο θα περιλαμβάνεται κλειστό γυμναστήριο και γήπεδο μπάσκετ. Πρόκειται για μια σπουδαία αθλητική υποδομή που θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για την υλοποίηση μιας σειράς συνοδών υποστηρικτικών έργων υποδομής, που αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποιότητα και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.
Αυτό προκύπτει από την προμελέτη που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, και αφορά στην κατασκευή́ κλειστού́ κολυμβητηρίου και γενικής διάταξης αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικού́ εμβαδού́ 14.834,07 τ.μ. Κρίσιμο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση του έργου, τόσο σε ό,τι αφορά στην ανάθεση της μελέτης όσο και σε σχέση με την κατασκευή του, που σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να γίνουν κινήσεις τόσο προς την κατεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όσο και προς την κατεύθυνση της Περιφέρειας.
Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι αυτή η σημαντική δομή έρχεται να εξυπηρετήσει μια προφανή έλλειψη και ανάγκη που υπάρχει σε σχέση με τις αθλητικές υποδομές και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ρόλος της είναι υπερτοπικής σημασίας.
Η δημοτική Αρχή προγραμματίζει την ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου κατάλληλου για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων, το οποίο παράλληλα θα είναι στη διάθεση των αθλητικών σωματείων της πόλης καθώς και μεμονωμένων συμπολιτών. Όπως είναι γνωστό, το αθλητικό κέντρο σχεδιάζεται να ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο που συνορεύει δυτικά με την οδό Αντωνίου Σαμαράκη, ανατολικά με το Συλαμιανό Ρέμα, νότια με την οδό Κώστα Καρυωτάκη και από βορρά με μία αδιάνοικτη προς το παρόν οδό, που θα είναι προέκταση της οδού Χρυσούλας Μπουρλώτου.
Τι προβλέπει η προμελέτη
Με βάση την προμελέτη που έχει στα χέρια της η Λότζια, το αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει μια πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών (50,00×25,00μ.) με κερ- κίδες θεατών δυναμικότητας 1.500 θέσεων. Επίσης, θα περιλαμβάνει πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών υδατοσφαίρισης (33,00×25,00μ.) με κερκίδες θεατών δυναμικότητας 1.050 θέσεων. Ακόμα, θα διαθέτει πισίνα εκμάθησης με κερκίδες, γυμναστήριο κλειστό, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χώρους αποκατάστασης και ευεξίας. Προβλέπονται ακόμα χώροι γραφείων αθλητικών συλλόγων, χώροι σεμιναρίων και συνεδριάσεων, χώροι καταστημάτων, χώροι απασχόλησης παιδιών.
Η προσέγγιση που γίνεται από την προμελέτη του έργου κινείται στη λογική της αξιοποίησης της μορφολογίας του οικοπέδου το οποίο έχει σχετικά́ τετράγωνο σχήμα, με έντονη κλίση (11%) προς ανατολάς. Έτσι προτείνεται η χωροθέτηση του αθλητικού κέντρου σε διαφορετικά επίπεδα ακολουθώντας την κλίση του εδάφους. Στο ψηλότερο τμήμα του οικοπέδου και σε μία λωρίδα πλάτους 20,00μ. δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης δυναμικότητας 80 περίπου αυτοκινήτων και μεγάλου αριθμού δικύκλων (μηχανών και ποδηλάτων).
Σε συνέχεια του χώρου στάθμευσης και σε στάθμη κατά δύο μέτρα χαμηλότερη από το επίπεδο της κεντρικής οδού (Αντ. Σαμαράκη), σχεδιάζεται μία κεντροβαρική είσοδος, με τρόπο που να διαιρεί τον χώρο προς βορρά για τις δραστηριότητες του κολυμβητηρίου και προς νότο για τις δραστηριότητες της πισίνας υδατοσφαίρισης.
Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται επίσης η reception, τα γραφεία διοίκησης, τα γραφεία των σωματείων, οι χώροι των δημοσιογράφων, χώροι σεμιναρίων, μικρά καταστήματα, κυλικείο, αποθηκευτικοί χώροι για τις ανάγκες των συλλόγων και τουαλέτες κοινού. Από αυτό το επίπεδο το κοινό έχει πρόσβαση στον κεντρικό οριζόντιο διάδρομο των κερκίδων που διαιρούνται σε δύο διαζώματα εκ των οποίων το ένα κατεβαίνει προς το επίπεδο των κολυμβητικών δεξαμενών ενώ το δεύτερο ανεβαίνει προς ένα ευρύχωρο διάδρομο μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα εξόδου σε έναν εξωτερικό χώρο πάνω από το δυτικό τμήμα του κτηρίου, στον οποίο διαμορφώνεται ένα φυτεμένο δώμα (στάθμη 89,00-89,60).
Είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της κίνησης των αθλουμένων από αυτές των επισκεπτών. Έτσι οι αθλητές θα οδηγούνται στο κατά 3,50 μ. χαμηλότερο επίπεδο μέσω δύο μεγάλων κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων που βρίσκονται εκατέρωθεν της εισόδου. Στο επίπεδο αυτό χωροθετούνται όλοι οι απαραίτητοι χώροι αποδυτηρίων και βοηθητικοί χώροι, όπως προδιαγράφονται στην προκήρυξη του έργου και όπως περιγράφονται παρακάτω:
- Αποδυτήρια αθλητών (4 γυναικών – 4 ανδρών – ΑμεΑ)
- Αποδυτήρια προσωπικού (γυναικών- ανδρών)
- Αποδυτήρια κριτών (γυναικών- ανδρών)
- Χώρος κριτών & αλυτάρχη
- Ιατρείο
- Χώροι Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης
- Αποθηκευτικοί χώροι
- Χώροι τεχνικής διαχείρισης πισίνας.
Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται και οι δύο κολυμβητικές δεξαμενές ολυμπιακών προδιαγραφών, κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, τοποθετημένες στον άξονα βορρά – νότου και σε απόσταση μεταξύ τους ικανή ώστε να μην παρεμποδίζει η μία δραστηριότητα την άλλη.
Από τα κεντρικά κλιμακοστάσια και ασανσέρ, δίνεται η δυνατότητα να κατεβούμε στο ακόμη χαμηλότερο κατά 4,50μ. επίπεδο (στάθμη 80.00). Σε αυτό τοποθετούμε τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους διαχείρισης των κολυμβητικών δεξαμενών κλπ. Ανάμεσα από τους όγκους των δύο πισινών, ένας διάδρομος μας οδηγεί σε ένα μεγάλο χώρο όπου βρίσκεται η πισίνα εκμάθησης, η οποία αντί της διάστασης 25,00×25,00 μ. που προτείνεται, σχεδιάστηκε σε διάσταση 50,00×12,50μ. με δυνατότητα να διαιρεθεί σε δύο μέρη (25,00×12,50μ.) με διαφορετικό βάθος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εκμάθησης ξεχωριστά των μικρών παιδιών και χωριστά των ενηλίκων.
Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και ο χώρος του γυμναστηρίου με τα απαραίτητα αποδυτήρια και τους απαιτούμενους χώρους ευεξίας (κρυοθεραπεία, υδρομασάζ, σάουνα και καμπίνες μασάζ) και ένας χώρος φύλαξης και απασχόλησης παιδιών. Τέλος, στο κέντρο του επιπέδου αυτού υπάρχει ένα κυλικείο, το οποίο θα επικοινωνεί και με τον ανατολικό αύλειο χώρο, ο οποίος θα διαμορφωθεί ανάλογα.
Στην προέκταση του χώρου του γυμναστηρίου, και σε μικρή υψομετρική υποβάθμιση, δημιουργούμε έναν χώρο στο οποίο τοποθετείται κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, για χρήση από τους αθλούμενους της περιοχής.
Τόσο το γήπεδο αυτό όσο και το γυμναστήριο θα έχουν δυνατότητα ανεξάρτητης πρόσβασης. Επίσης προβλέπεται η ύπαρξη αυτόνομων δευτερευόντων εισόδων και εξόδων και στους υπόλοιπους χώρους του αθλητικού κέντρου, πέραν της κεντρικής εισόδου. Σε ό,τι αφορά την κίνηση των επισκεπτών-θεατών θα κατασκευαστεί μία μεταλλική γέφυρα η οποία θα συνδέει το επίπεδο της εισόδου με το επίπεδο των κερκίδων της ανατολικής πλευράς του κολυμβητηρίου, προσφέροντας έτσι απρόσκοπτη κίνηση στους θεατές αλλά και μία ενδιαφέρουσα διαδρομή, με θέα προς τις κύριες πισίνες.
Στη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί σε σχέση με το ζήτημα της στάθμευσης για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνολικότερη μέριμνα, όπως και του αρχαιολογικού ελέγχου, αφού, όπως είπε ο κ. Ε.Κουκιαδάκης πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες τομές, επειδή σε ένα τέτοιο έργο στο συγκεκριμένο σημείο, “δίνεις ραντεβού με τα αρχαία”.
Ο κ. Δ. Βρύσαλης έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης, ενώ ο κ. Γιαλιτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει συνολικός σχεδιασμός αθλητικών υποδομών. Ο κ. Βαρδαβάς σημείωσε ότι το κολυμβητήριο είναι σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πόσα παιδιά δεν ξέρουν κολύμβηση, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός τόνισε ότι η συγκεκριμένη υποδομή καλύπτει συνολικότερες ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον αρχαιολογικό έλεγχο πριν από κάθε άλλο βήμα.