Τίτλοι ιδιοκτησίας για καταπατημένα αλλά πληρωμένα ακίνητα στην Αλικαρνασσό

Δικαίωση μετά από τριάντα χρόνια για τους καταπατητές της Ν. Αλικαρνασσού που είχαν αγοράσει το ακίνητο τους αλλά δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, σηματοδοτεί το πρώτο συμβόλαιο που είναι έτοιμος να υπογράψει ο Δήμος Ηρακλείου για την μεταβίβαση ιδιοκτησίας στα χέρια του δικαιούχου. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος ανθρώπων που ενώ είχαν πληρώσει για την αγορά της δημόσιας γης που κατείχαν, δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ομόφωνα ενέκρινε τη φόρμουλα επίλυσης του μακροχρόνιου και πολυεπίπεδου κοινωνικού προβλήματος που αφορά στις καταπατήσεις στη Ν.Αλικαρνασσό, που όμως για να λυθεί στο σύνολο του προϋποθέτει την ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης την οποία ζητά ο Δήμος Ηρακλείου.

Έτοιμο το πρώτο συμβόλαιο

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και επισήμως το πρώτο συμβόλαιο που έχει στα χέρια του ο Δήμος Ηρακλείου το οποίο διαμορφώθηκε βάσει της φόρμουλας που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο και ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πρόκειται για την περίπτωση συμπολίτη μας ο οποίος, ενώ έχει πληρώσει για την αγορά του ακινήτου του, δεν κατάφερε να αποκτήσει τίτλο ιδιοκτησίας.

Για να γίνει αντιληπτό το πως φτάσαμε ως εδώ θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων στη Ν. Αλικαρνασσό ξεκινά από το 1950 όταν το υπουργείο Γεωργίας μοίρασε σε ιδιώτες, σε δημοτικές υπηρεσίες και σε οργανισμούς, κληροτεμάχια που είχε διανείμει νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1932 στην τότε κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε δύο διαφορετικές διανομές για τα ίδια ακίνητα τα οποία μοιράστηκαν σε διαφορετικούς δικαιούχους.

Η πρώην κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού, μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα όλοι όσοι βρέθηκαν στη λίστα της δεύτερης διανομής του υπουργείου Γεωργίας. Στις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων δόθηκε μια λύση το 1995 προκειμένου να εξαγοράσουν τα ακίνητα που τους είχαν διανεμηθεί. Πολλοί από αυτούς το έκαναν και άλλοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εξαγοράς στο σύνολό της. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη φόρμουλα ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν επιτέλους τίτλο ιδιοκτησίας και να μη βρίσκονται στον αέρα.

Η φόρμουλα αυτή δεν μπορούσε να ακολουθηθεί στο παρελθόν επειδή ο νόμος δεν έδινε τη δυνατότητα κατάτμησης των κληροτεμαχίων ούτε φυσικά υπήρχε η δυνατότητα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Όμως τώρα υπάρχει νομική κάλυψη και για τα δύο αυτά ζητήματα.

Ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, αξιοποιώντας τα δεδομένα αυτά, κατάφεραν να βρουν μια νομική φόρμουλα διαχείρισης η νομική σύμβουλος του Δήμου κ. Μαρία Κατίκα, και το στέλεχος της Δημοτικής Περιουσίας κ. Κατερίνα Φωστιέρη οι οποίες μετά από αλλεπάλληλες και εξαντλητικές συναντήσεις  κατάφεραν να διαμορφώσουν   μια συγκροτημένη εισήγηση την οποία ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο και ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανοίγοντας το δρόμο για την τακτοποίηση δεκάδων περιπτώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό με βάση την  απόφαση του Συμβούλιου, ο πολίτης επιλέγει ένα μηχανικό και ένα συμβολαιογράφο της αρεσκείας του, τους οποίους και υποδεικνύει στο Δήμο, ώστε με τη σειρά τους να τους εξουσιοδοτήσει εγγράφως, να προχωρήσουν την όλη  διαδικασία για τη μεταβίβαση του ακινήτου στον πολίτη που θα σφραγιστεί με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου, αφού πρώτα γίνει η ένταξη στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και ο ιδιώτης πληρώσει τα σχετικά  πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο δημοτικής περιουσίας Μ.Βασιλάκη, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ήδη με τον πρώτο πολίτη που είναι έτοιμος να υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ξεμπλοκάρουν πολλές περιπτώσεις που εκκρεμούν χρόνια τώρα και βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ακίνητα για τα οποία δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας και πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή, οπότε προχωρούν τη σχετική διαδικασία οι κληρονόμοι τους.