Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει κατ’ εκτίμηση η αποκατάσταση του “Ευαγγελισμού”. Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η πρυτανική Αρχή αρχίζει τις επαφές για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου ώστε να ακολουθήσει η αξιοποίησή του ως πολυχώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Αυτό είπε στην “Π” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης ο οποίος τόνισε ότι “το Πανεπιστήμιο δεν αντιμάχεται ιδέες άλλων ανθρώπων αλλά απαιτεί τον σεβασμό της περιουσίας του που σε τελικό βαθμό είναι δημόσια περιουσία”.
Ο κ. Κοντάκης σημείωσε ότι η Σύγκλητος με ομόφωνη απόφαση ζήτησε να της αποδοθεί το κτήριο που βρισκόταν υπό κατάληψη για 20 χρόνια γιατί το καλοκαίρι υπήρξαν πολλές καταγγελίες από περίοικους ότι γίνονται οικοδομικές εργασίες, πέφτουν πέτρες και σοβάδες και αυτό είναι επικίνδυνο, αφού όλα γίνονται χωρίς επίβλεψη και άδεια.
Ο ίδιος ενημέρωσε την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, τις αστυνομικές Αρχές, αλλά και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ενώ στη συνέχεια ενημέρωθηκε η Σύγκλητος που ζήτησε να αποδοθεί ο “Ευαγγελισμός” στο Πανεπιστήμιο, όπου ανήκει.
“Οταν υπάρχουν θέματα ασφαλείας δεν γίνεται να μην λαμβάνουμε μέτρα. Είμαι ως πρύτανης υπεύθυνος απέναντι στο νόμο για οτιδήποτε συμβεί γιατί πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία του Πανεπιστημίου” υπογράμμισε ο κ. Κοντάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο χρόνος που έγινε η επιχείρηση εκκένωσης ήταν απόφαση της Αστυνομίας και εκείνος ενημερώθηκε ένα 24ωρο πριν.
Το Πανεπιστήμιο δεν αντιμάχεται ιδέες άλλων ανθρώπων αλλά…
Στις 17 Ιουλίου ο πρύτανης υπέγραψε έγγραφο στο οποίο σημειώνεται:
“Α) Το κτήριο τελεί υπό κατάληψη εδώ και 21 χρόνια.
Β) Είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, το οποίο έχει υποστεί εμφανείς φθορές στο χρόνο και στο οποίο δεν μας επιτρέπεται η πρόσβαση για αποκατάσταση τόσο της στατικής επικινδυνότητάς του όσο και της συντήρησης και ανακαίνισης αυτού.
Γ) Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των επιδημούντων σ’ αυτό αλλά και των διερχομένων, ιδίως σε μια περίοδο όπου η σεισμική διέγερση του νησιού βρίσκεται σε έξαρση.
Δ) Οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν προβεί διαχρονικά σε ενέργειες προς το αρμόδιο όργανο της Πολιτείας για την απόδοση του κτηρίου στο Πανεπιστήμιο.
Ε) Το κτήριο αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιθυμεί να εργαστεί στην κατεύθυνση της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης του κτηρίου για να αποδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία γενικότερα.
ΣΤ) Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν αντιμάχεται ιδέες άλλων ανθρώπων, απλά απαιτεί τον σεβασμό της περιουσίας του, που σε τελικό βαθμό είναι δημόσια περιουσία.
Ζ) Ως Πανεπιστήμιο δεν έχουμε τη δυνατότητα να αδειάσουμε το κτήριο και να μπορέσουμε να εργαστούμε μέσα σε αυτό.
Ζητούμε λοιπόν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να κινηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ώστε να αποδοθεί το κτήριο με ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η “καρδιά” του Πανεπιστημίου στην πόλη
Εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Πρυτανεία, τονίζεται: “Η απόδοση του ιστορικού κτηρίου του «Ευαγγελισμού» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των πρυτανικών Αρχών και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας τα τελευταία 20 χρόνια.Με την αρωγή της Πολιτείας το εμβληματικό κτήριο θα αποκατασταθεί και θα ανακαινιστεί για να αποτελέσει την «καρδιά» του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πιστό στην αποστολή του, θα δημιουργήσει ένα πολυχώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού, προσφοράς στην κοινωνία και προβολής των δράσεων του, αντάξιο της ιστορικής του διαδρομής. Ένα εμβληματικό κτήριο, συνδετικό κρίκο με την πόλη και την κοινωνία της Κρήτης”.