η ασχήμια με τα δέντρα στο Ηράκλειο

«Ναι» στις κοπές 30 δέντρων είπε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μετά από μια πολύωρη συζήτηση που ανέδειξε όλο το εύρος των προβλημάτων της κορυφαίας υπόθεσης του πρασίνου στην πόλη. «Προέχει η ασφάλεια του κόσμου» τόνισε ο Δήμαρχος Β.Λαμπρινός, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη ζωή κανενός δημότη που περνά ανύποπτος όπως ο συμπολίτης μας που έχασε τη ζωή του».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και υπεύθυνος πρασίνου Γ. Αναστασάκης,  τόνισε ότι έχουμε 45% αύξηση στις φυτεύσεις  και θα ακολουθήσει σύμβαση για το πράσινο της πόλης με το ΕΛΜΕΠΑ που έχει την επιστημονική επάρκεια για τον σκοπό αυτό. Σημείωσε ότι το πρόβλημα του ελέγχου των δέντρων είναι συνολικότερο σε κεντρικό επίπεδο υπουργείου που δεν έχει δώσει επιστημονικές συντεταγμένες και εργαλεία διαχείρισης.

Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο Νίκος Γιαλιτάκης επισήμανε την πλημμελή φροντίδα του πρασίνου με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, που για δύο χρόνια δεν φρόντισε να υπάρχει  εξωτερική εργολαβία για την υποστήριξη της υπηρεσίας.

Δεν γίνεται, είπε, υπό το καθεστώς της πίεσης να αποψιλώσουμε την πόλη από ό,τι μακροσκοπικά κρίνεται επικίνδυνο. Μη φτάσουμε να κόβουμε δέντρα που αποτελούν μνημεία και τοπόσημα.

Από την πλευρά του ο κ. Λυγερός τόνισε ότι με βάση την οριοθέτηση που έχει γίνει, αναλογούν 9 τμ πρασίνου ανά κάτοικο πόλεων, άρα θέλουμε 1,5 εκ τμ πρασίνου για την πόλη. Όμως  εδώ η καλύτερη εκδοχή που μπορεί να έχει η πόλη είναι να φτάσουμε τα 266.000 τ.μ. πρασίνου, μόλις τελειώσουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη και σε προγραμματισμό.

Ο ίδιος τόνισε ότι ποτέ δεν ήταν αντικείμενο σοβαρού σχεδιασμού το θέμα του πρασίνου και το γεγονός ότι διατίθενται στον προϋπολογισμό του νέου έτους 125.000 ευρώ, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι ακολουθεί.

Ο επικεφαλής τη Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι συζητάμε τις κοπές ενώ πρέπει να συζητάμε για την ανάπτυξη του πρασίνου. Υπάρχουν ευθύνες από το κεντρικό κράτος που δεν εξασφαλίζει και του Δήμου που δεν διεκδικεί το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας που με τους τέσσερις γεωπόνους και δεκαέξι  εργατοτεχνίτες προσπαθεί να διαχειριστεί την τόσο δύσκολη και απαιτητική υπόθεση του πρασίνου. Με τέσσερις γεωπόνους τι προοπτική υπάρχει;

Αλλά δυστυχώς οι αγωνίες που εκφράζονται αφορούν  στην «έξυπνη πόλη», την «πράσινη ενέργεια» και άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα που διευκολύνουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες στην εγκατάλειψη του προσωπικού και τόνισε ότι η υπηρεσία θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους εργολάβους για να ανταποκριθεί στο έργο της. Μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατη δήλωση του κ.Καραγιάννη ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τη μισή υπογειοποίηση ΒΟΑΚ. Αν δεχόταν την πρόταση του Δήμου, θα διαμορφώνονταν 130 στρέμματα γης αξιοποιήσιμης για κοινωφελείς σκοπούς και πράσινο.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης σημείωσε μια σειρά από διαχρονικά λάθη που έχουν υποβαθμίσει το πράσινο και μίλησε και για την ελλειμματικότητα της υπηρεσίας από προσωπικό  και την ένδεια του Δήμου σε προσωπικό για να ελέγξει τις τομές στους δρόμους και τα έργα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που κατέστρεψαν το πράσινο. «Εμείς πληγώνουμε το πράσινο του Ηρακλείου» κατέληξε.

Από την πλευρά της η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη Ηλιάκη εξέφρασε την ελπίδα να έρθει επιτέλους μια οργανωμένη εισήγηση για το επίμαχο θέμα και όχι με την πίεση της τραγικής απώλειας να κινητοποιείται μια διαδικασία. «Απαιτείται σωστός προγραμματισμός και σχέδιο δράσης για να έχουμε απαντήσεις και στην αγωνία των πολιτών που θέλουν να σώσουν τα δέντρα».

Αντίστοιχα ο κ.Μανόλης Βασιλάκης, τόνισε ότι παρά το συναισθηματικό του δέσιμο με τα δέντρα της πόλης και ειδικά τα πεύκα του Μασταμπά, δεν μπορεί να ζητήσει να μην κοπούν τα δέντρα, όμως απευθύνει  έκκληση να ξαναδούμε τα σημεία που δεν υπάρχει ομοφωνία στις επιτροπές.

Από την πλευρά της η πολιτικός μηχανικός κ. Βάνα Σφακιανάκη εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Μασταμπά, τάχθηκε αναφανδόν κατά των προτάσεων της κοπής, τεκμηριώνοντας ότι απαιτείται ενόργανος έλεγχος για να διαπιστωθεί η κατάσταση τους.

Μάλιστα τόνισε ότι δέντρα που επρόκειτο να κοπούν από το 2010 αλλά δεν κατέστη δυνατό μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι, ελέχθηκαν μετά από 13 χρόνια από τον ρεζιστογράφο και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν πρόβλημα. Την ίδια ώρα το δέντρο που έπεσε προ τριετίας στο Μασταμπά δεν είχε καν σημανθεί. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι το όλο θέμα είναι πολυπαραμετρικό και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι ένα δέντρο πρέπει να κοπεί επειδή είναι στην άσφαλτο.