Αναζητούνται εργάτες από τη βόρεια Ελλάδα για να μαζέψουν τις ελιές της Κρήτης
Αναζητούνται εργάτες από τη βόρεια Ελλάδα

Μια μεγάλη προσπάθεια «εσωτερικής ανακατονομής εργατικών χεριών» επιχειρείται στην Κρήτη μέσω του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, προκειμένου να μην μείνει ούτε ένα ελαιόδεντρο αμάζευτο τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, ειδικά για την ελαιοκομιδή είναι γνωστό, ενώ γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια με δεδομένο ότι οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες τρίτων χωρών, έχουν φύγει από την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και καλύτερα ημερομίσθια σε Ιταλία και Ισπανία κυρίως.

Παρόλα αυτά, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, πιστό σε μια προσπάθεια που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, έχει απευθύνει έκκληση σε εργάτες γης, να συμβάλουν στην ελαιοκομική περίοδο. Κι ενώ τα παλαιότερα χρόνια, ένα ποσοστό της τάξεως του 80 % προέρχονταν από αλλοδαπούς εργάτες, τώρα το 80 % των εργατών που επιθυμούν να εργαστούν στην ελαιοκομική περίοδο είναι Έλληνες.

Με μια μικρή λεπτομέρεια… κατάγονται από περιοχές, όπως Κιλκίς και Πελοπόννησο, οπότε είναι δύσκολο για αρκετούς παραγωγούς να τους διασφαλίσουν μετακινήσεις και διαμονή. Το Εργατικό Κέντρο επίσης έχει έρθει σε επικοινωνία με περιοχές όπως Δυτική Μακεδονία, Καστοριά και Φλώρινα κι έχει εξασφαλίσει μια ικανοποιητική επάρκεια εργατών.

Όπως ανέφερε μάλιστα μιλώντας στο Live Talks και το ΘΕΜΑ Κρήτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, η επιθυμία των εργατών αυτών είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η εμπειρία τους σε αγροτικές εργασίας, με δεδομένο ότι συμμετέχουν σε συλλογές φρούτων σε άλλους νομούς που γίνονται κομπόστες.

Ο Στέλιος Βοργιάς
για να μαζέψουν τις ελιές της Κρήτης

Κι εδώ όμως υπάρχει ένα ζήτημα: Πώς θα έρθουν από αυτές τις περιοχές και πού θα μπορέσουν να μείνουν; Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τονίζει πως  μπορεί να βρεθεί λύση, αντίστοιχη με τις λύσεις που αναζητά το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να έρθουν στη χώρα εργάτες από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

«Το Κράτος πρέπει πάνω απ’ όλα να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία» αναφέρει ο κ. Βοργιάς που επισημαίνει ότι με νόμο που έχει ψηφιστεί μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μπορούν να γίνουν έως και 70 μεροκάματα μέσα στο χειμώνα, χωρίς να χάσει κάποιος την κάρτα ανεργίας του ή το επίδομα του.

Οπότε, το βασικό πρόβλημα που υπάρχει, είναι η στέγαση και η μεταφορά των εργατών γης, για την οποία αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν μικρά ξενοδοχεία που κλείνουν το χειμώνα για να τους φιλοξενήσουν.

«Θα είναι καταστροφικό εάν μείνει ελιά που δεν θα μαζευτεί, είπε, για την κρητική οικονομία αλλά και για τον εθνικό κορβανά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βοργιάς που επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να παρέμβει προς την κατεύθυνση αυτή η Πολιτεία.

«Εδώ το Κράτος επιδοτεί ανέργους για να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι και καλά κάνει, διότι είναι δικαίωμα του καθένα οι διακοπές. Δεν μπορεί να επιδοτήσει όμως τους ανέργους για να εργαστούν το χειμώνα και να συμβάλουν στην εθνική οικονομία και σε ένα προϊόν όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;» αναρωτιέται ο κ. Βοργιάς.