Η αλλοδαπή τουρίστρια που είχε εντοπιστεί από το σκάφος του ΚΛΗ και ο κ. Γ. Μαριετάκης
Η αλλοδαπή τουρίστρια που είχε εντοπιστεί από το σκάφος του ΚΛΗ και ο κ. Γ. Μαριετάκης

«Είμαι στη θάλασσα από παιδί, μόνο ο καπτά Γιώργης της καταδίωξης θα μπορούσε να σώσει το παλικάρι». Αυτά είναι τα λόγια ενός «θαλασσόλυκου» που δείχνουν τη μία πλευρά, αυτή της κατάρτισης, που χαρακτηρίζει τον Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Γ. Μαριετάκη. Τον κυβερνήτη του σκάφους ΠΛΣ 119 που τις επόμενες ημέρες καλείται για να βραβευθεί από τους συναδέλφους του.

Για την άλλη του πλευρά, αυτή την ανθρώπινη, μιλούν οι ίδιοι οι συνάδελφοί του, που χάρηκαν όταν έμαθαν ότι κυβερνήτης τους διακρίθηκε μεταξύ κι άλλων στελεχών του Λ.Σ. σε όλη τη χώρα. «Σεμνός, δοτικός, συναδελφικός, μετριοπαθής αλλά και πολύ εργατικός και καταρτισμένος, προσηλωμένος στο καθήκον» είναι κάποια από τα επίθετα που θέλησαν να πουν άλλοι λιμενικοί με τους οποίους μίλησε η «Π» για τον υποπλοίαρχο που βραβεύεται τις επόμενες ημέρες.

Τον κ. Μαριετάκη, τα μέσα ενημέρωσης καθυστέρησαν να τον… ανακαλύψουν, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του και τους ανθρώπους του λιμανιού που ξέρουν την αξία του, εδώ και χρόνια.

Έγινε γνωστός όταν με αυτοθυσία σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις, έσωσε δύο συνανθρώπους μας από βέβαιο πνιγμό. Για την προσφορά του αυτή η Λέσχη Αξιωματικών Λ.Σ- Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος τον επέλεξε για να τον βραβεύσουν για τις πράξεις εξαιρετικού θάρρους, γενναιότητας και προσφοράς  που επέδειξε τόσο στο Λ.Σ. όσο στο κοινωνικό σύνολο.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης της κοπής πίτας της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

Ο κ. Μαριετάκης προτάθηκε από τον προϊστάμενό του γι’ αυτή τη βράβευση, τον λιμενάρχη Ηρακλείου Ε. Δουβή, ο οποίος ήταν μεταξύ των πολλών συναδέλφων του που ένιωσαν υπερηφάνεια όταν ο κ. Μαργετάκης με το σκάφος στο οποίο είναι κυβερνήτης προσέγγισε υπό δύσκολες συνθήκες και περισυνέλεξε δύο άτομα.

«Σήμερα, ανήμερα της ονομαστικής σου εορτής και των γενεθλίων σου, μας έκανες ένα ακόμα μεγάλο δώρο γενναιοδωρίας, ικανότητας και ελπίδας!

Σου εύχομαι ολόψυχα να είσαι πολύχρονος, υγιής και ο Άι Νικόλας να σε συντροφεύει πάντα εκεί, στην κόντρα γέφυρα, σε κάθε νέα πρόσκληση και αποστολή που θα κληθείς και θα φέρεις σε αίσιο πέρας! Η υπηρεσιακή σου οικογένεια καμαρώνει εξαιτίας σου!

Εύγε!» είχε γράψει στο facebook  ο λιμενάρχης Ηρακλείου πριν μήνες, λίγο μετά το αίσιο τέλος μιας επιχείρησης, στη διάρκεια της οποίας σώθηκε μια αλλοδαπή.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο ίδιος όταν πληροφορήθηκε για την επικείμενη βράβευσή του ήταν ιδιαιτέρα συγκινημένος, δεν θέλησε να πει πολλά και συνέχισε τη δουλειά του.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, το τηλεφώνημα προς τον κ. Μαριετάκη έγινε από τον επίτιμο υπαρχηγό του Λ.Σ και πρόεδρο της Λέσχης Αξιωματικών του Σώματος κι ενώ ο υποπλοίαρχος βρισκόταν σε αποστολή, μακριά από την οικογένειά του, στην Αλεξανδρούπολη.

Διάσωση Λιμενικό
Φωτογραφία από την επιχείρηση διάσωσης

Οι εξαίρετες πράξεις

Δύο περιστατικά που σημειώθηκαν πέρυσι και συγκλόνισαν την Κρήτη είχαν αίσιο τέλος μετά από τη διαχείριση που έγινε από τον κυβερνήτη του ΠΛΣ 119 και το πλήρωμά του.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένα τηλεφώνημα στον αριθμό άμεσης επέμβασης «108» σηματοδοτούσε την αρχή μιας δύσκολης, όπως αποδείχτηκε, διάσωσης.

Με εντολή του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης προς το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ζητούσε να ενεργοποιηθεί το πλωτό σκάφος του ΚΛΗ για τη σωτηρία ενός νέου ανθρώπου, 23 ετών, ο οποίος κινδύνευε να πνιγεί στη θαλάσσια περιοχή των Γουρνών.

Οι καιρικές συνθήκες μόνο σύμμαχος που δεν ήταν στην προσπάθεια για τη διάσωση του νεαρού λουόμενου.

Τα σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τον άνθρωπο που πνιγόταν, ενώ ο χρόνος που κυλούσε ήταν αμείλικτος και τα περιθώρια στένευαν για τον 23χρονο.

Το πλωτό  Λ.Σ. 119 πάντα σε άμεση ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, εντόπισε τον 23χρονο μετά και από υπόδειξη του ελικοπτέρου που εκτελούσε πτήση στο σημείο. Συγκεντρωμένοι πολίτες με κομμένη την ανάσα αγωνιούσαν για την τύχη του λουόμενου που κινδύνευε.

Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κυβερνήτης του Πλωτού Λ.Σ. 119 Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Μαριετάκης Γεώργιος με κινήσεις που μαρτυρούν αρτιότητα ναυτικής κατάρτισης και ιδιαίτερη ικανότητα  κατάφερε να πλησιάσει το άτομο που έμοιαζε παραδομένο στα κύματα και να το ανασύρει επάνω στο σκάφος, ενώ την ίδια στιγμή απέφυγε τόσο τα ρηχά όσο και τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά αργότερα στον λιμένα του Ηρακλείου όπου αποβιβάστηκε ο 23χρονος σώος.

Το συγκεντρωμένο πλήθος είχε σαστίσει από ενθουσιασμό, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της γενναιοψυχίας, του απαράμιλλου θάρρους, της ηρωικότητας, του αλτρουισμού, καθώς και τα ιδιαίτερα ηθικά και ψυχικά προσόντα που διαθέτει ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του Πλωτού Λ.Σ. 119 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, ώστε να φέρουν μια τέτοιου βαθμού δυσκολίας επιχείρηση διάσωσης σε πέρας.

Πέρυσι τον Νοέμβριο, το πανελλήνιο παρακολουθούσε με αγωνία τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση μιας αλλοδαπής, η οποία είχε παρασυρθεί με την ακυβέρνητη λέμβο της στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου. Ήταν 2 Νοεμβρίου και το πλωτό σκάφος του Λ.Σ. απέπλευσε με το πρώτο φως της ημέρας για να αναζητήσει και να σώσει την αλλοδαπή τουρίστρια.

Το Πλωτό Λ.Σ. 119 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Λ.Σ. Μαριετάκη Γεώργιο μετά από 5 ώρες περίπου πλου, εντοπίζει και διασώζει την αγνοούμενη σε στίγμα περίπου 55 ν.μ. βόρεια από τον λιμένα Ηρακλείου.

Η σωτηρία της θύμισε σε πολλούς Κρητικούς  μια ανάλογη στιγμή του πρόσφατου παρελθόντος, όταν ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 2017 παλεύοντας στο πέλαγος με ανέμους 8 μποφώρ ο υποπλοίαρχος Λ.Σ. Μαριετάκης Γεώργιος ως κυβερνήτης του Πλωτού Λ.Σ. 119 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου κατάφερε και εντόπισε σε απόσταση 48 ν.μ. Β/Α του Ηρακλείου ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος αναψυχής με 3 επιβαίνοντες, παρά το γεγονός ότι από τη μανία του καιρού είχε σπάσει το κατάρτι.

Τότε πάλι στη γέφυρα του Πλωτού Λ.Σ. 119 ο υποπλοίαρχος Λ.Σ. Μαριετάκης Γεώργιος διέσωσε 3 ανθρώπινες ζωές, αποτελώντας με το κατόρθωμά του λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας.