Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων Πατριωτών της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρεται στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετείχε χθες στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος.
Ο Περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών οργανώσεων, Ένωσης θυμάτων, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες, απέτησαν φόρο τιμής στην μνήμης των πεσόντων πατριωτών στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, και η Ένωση Θυμάτων.
Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη, ένα σπουδαίο ιστορικό κεκτημένο, καθώς όσο η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου.
Ειδικότερα στην δήλωση του ο κ Αρναουτάκης αναφέρει:
«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης των ηρώων – θυμάτων ενός ολοκληρωτικού Ολοκαυτώματος, εδώ στα χωριά της Βιάννου, το Σεπτέμβρη του 1943. Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος μνημεία ηρώων, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, γιατί οι αγωνιστές απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού δεν συμβιβάστηκαν με την καταπίεση και την υποδούλωση. Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 80η Επέτειο του Ολοκαυτώματος, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής και χρέος να υπερασπιζόμαστε τις διαχρονικές αξίες του Έθνους, απέναντι σε κάθε εχθρό.
Το Ολοκαύτωμα και η καταστροφή των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας έχει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας και στους αγώνες του λαού μας. Η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη. Ένα σπουδαίο ιστορικό κεκτημένο, καθώς όσο η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου. Το μήνυμα της θυσίας τους είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό. Τα ονόματά τους βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων».
Κατάθεση στεφάνων
Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία-Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμου.
Στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου και της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου.
Στην συνέχεια ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη, τους Βουλευτές Ηρακλείου Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, Χάρη Μαμουλάκη, Ελένη Βατσινά, Φραγκίσκο Παρασύρη, Μανόλη Συντυχάκη και τη βουλευτή Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη , τον Περιφερειάρχη Κρήτης, το Δήμαρχο Βιάννου, τον εκπρόσωπο του Δήμου Ηρακλείου, τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τους εκπροσώπους των Αστυνομικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Αρχών, των κομμάτων, φορέων, των Ενώσεων Αποστράτων, Εφέδρων Αξιωματικών, της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου-Ιεράπετρας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Σοκαρά, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του σωματείου αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης «Ομάδες Μπαντουβάδων», του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβλικας».
Ακολούθησε ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ποτέ πια ναζισμός
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 80ή Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής παρέστη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, που μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η Βιάννος αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της ανυποχώρητης πάλης για τις αξίες, τα ιδανικά και την Ελευθερία! Έτσι το μήνυμα της αυταπάρνησης και της αγάπης για την Πατρίδα των ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943, μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «80 χρόνια μετά, η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή. Κανείς μας δεν ξεχνάει τις θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών, τους εκατοντάδες νεκρούς, τα λεηλατημένα χωριά, τα κατεστραμμένα σπίτια, τον πόνο, τον όλεθρο και την φρίκη του ναζισμού. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους, παραδειγματιζόμαστε από το θάρρος τους, διατηρούμε αναλλοίωτη και μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά την ιστορία του τόπου μας.
Με την ευχή να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτές τις κτηνωδίες. Αλλά και με τη δέσμευση να εντείνουμε τις προσπάθειες για δικαιοσύνη και καταβολή αποζημιώσεων από το Γερμανικό Δημόσιο σε κάθε πληγέντα και στους απογόνους τους, ανάλογες με όσα πράγματι στερήθηκαν αυτοί παρανόμως, κατά παράβαση του Δικαίου του Πολέμου. Είναι ύψιστη υποχρέωσή μας».
Αντίστοιχα η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Ελένη Βατσινά, σε σχετική δήλωση της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και είναι χρέος μας να μην ξεχάσει κανείς τις θηριωδίες που συντελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, που σκότωσαν, κατέστρεψαν, λεηλάτησαν. Ο πόνος και η φρίκη δε θα μας αφήσουν να ξεχάσουμε και ταυτόχρονα μας διδάσκουν για το μέλλον».
Τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός. Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινός σε γραπτή δήλωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ζοφερό Σεπτέμβριο του 1943, όταν η Βιάννος και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής έγιναν ο τόπος για ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού Κατοχής, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Ναζιστικές δυνάμεις, ως αντίποινα της αντιστασιακής δράσης των Κρητών, προχώρησαν ανενδοίαστα σε μαζικές εκτελέσεις, στη λεηλασία και στην καταστροφή περιουσιών, ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά, από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943.
Οι πράξεις της φρίκης, οι ολέθριες συνέπειές τους, οι ανεξάλειπτες πληγές και το βαρύτατο πένθος σημάδεψαν, επί δεκαετίες, την πορεία των κατοίκων που επέζησαν. Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων. Η θυσία τους σηματοδοτεί πάντα τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης απέναντι στη Βία και στη Βαρβαρότητα του Φασισμού. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, με αφορμή την σημερινή ζοφερή Επέτειο, ότι τα δικαιώματα των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού, επί Κατοχής, παραμένουν απαράγραπτα».