ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ
Οι περιπτώσεις που πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σημαντική μείωση στις καταγγελίες για απάτη μέσω τηλεφώνου, όμως έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσά που αφαιρούνται στις καταγγελθείσες υποθέσεις είναι μεγαλύτερα από παλαιότερα».

Σε αυτή τη διαπίστωση έχουν προχωρήσει στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία διερευνούν αυτού του είδους το έγκλημα, τονίζοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν «το Ηράκλειο παρά τη μείωση που παρατηρείται, εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στα περιστατικά εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου».

Η μείωση για τους αξιωματικούς που διερευνούν τις υποθέσεις αυτές μπορεί να οφείλεται είτε στην ενημέρωση του κόσμου μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, είτε η συγκεκριμένη περίοδος δεν ευνοεί τέτοιου είδους πράξεις, ή  ακόμα και από το γεγονός ότι πολλοί που έχουν εξαπατηθεί δεν έχουν προχωρήσει σε καταγγελία, με αποτέλεσμα να μην γίνεται γνωστή και να μην καταγράφεται η υπόθεση στις Αρχές.

Είναι εντυπωσιακό πάντως το νούμερο που δίνεται και στηρίζεται σε πρόχειρους υπολογισμούς για το ύψος των χρημάτων που έχουν κλέψει οι δράστες τον τελευταίο ένα χρόνο. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, από μια πρώτη εκτίμηση, τα κέρδη των απατεώνων υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ στις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί μέχρι στιγμής.

Ως προς το σκέλος των εξιχνιάσεων αστυνομικός που ρωτήθηκε ανέφερε ότι παρατηρείται μια καθυστέρηση στη διαδικασία, καθώς, αν και τα αιτήματα για άρσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα γίνονται σχεδόν άμεσα, οι απαντήσεις καθυστερούν αρκετά, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Οι υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί και έχει σχηματιστεί δικογραφία στηρίχτηκαν όπως λένε αστυνομικοί στον εντοπισμό των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, όπου κατέληγαν τα χρήματα από τις εξαπατήσεις του κόσμου. Παρατηρείται επίσης ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν ρισκάρει έχοντας δημιουργήσει τραπεζικούς λογαριασμούς με τα στοιχεία τους και σε αυτούς τους λογαριασμούς έχουν βρεθεί πολλές παράνομες τραπεζικές συναλλαγές.

Στην Κρήτη έχουν γίνει εξιχνιάσεις που στηρίχτηκαν στο γεγονός ότι βρέθηκε σε ποιον ανήκει ο τραπεζικός λογαριασμός. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, σε αρκετές περιπτώσεις, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και πανελλαδικά, «πρωταγωνιστές» εμφανίζονται να είναι αρκετοί Ρομά.

Του αφαίρεσαν 5.000 ευρώ

Θύμα απάτης έπεσε χθες ένας ακόμη Ηρακλειώτης από άτομο που του τηλεφώνησε και του συστήθηκε ως ο λογιστής του. Θύμα είναι ένας 80χρονος, ο οποίος είπε χθες στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα και από τη φωνή του ατόμου που τον κάλεσε, πίστεψε ότι πρόκειται για το λογιστή του. Αυτό ήταν και το πρώτο λάθος του ηλικιωμένου, ο οποίος στη συνέχεια πήγε στο ΑΤΜ και έκανε τις διαδικασίες που του έλεγε ο «λογιστής».

Το αποτέλεσμα ήταν ο 80χρονος να καταθέσει σε 2 τραπεζικούς λογαριασμούς αγνώστου συνολικά πέντε χιλιάδες ευρώ. Την υπόθεση διερευνά η Υ.Α Ηρακλείου.