Τηλεδιάσκεψη με φόντο τα προβλήματα: Τι ζήτησαν Σταύρος Αρναουτάκης και δήμαρχοι του Ηρακλείου από την Κυβέρνηση

Την σφραγίδα της βάζει η αυτοδιοίκηση στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που συγκροτείται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου, το οποίο τροχοδρομεί η κυβέρνηση στο Ηράκλειο.

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που χαράζουν το βαθύ αναπτυξιακό έλλειμμα του τόπου μας, αλλά και τα κομβικά προβλήματα που ναρκοθετούν το μέλλον μας τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Συριγωνάκη, τους βουλευτές και τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε εν όψει της επικείμενης οργάνωσης του αναπτυξιακού συνεδρίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Ηράκλειο, αντίστοιχο με αυτό που πρόσφατα έγινε στο Ρέθυμνο και η μεγάλη πρόκληση για την αυτοδιοίκηση είναι να καταφέρει να βάλει στην κυβερνητική ατζέντα την επίλυση βασικών προβλημάτων της που παραμένουν στον αέρα.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε στόχο να προλειάνει το έδαφος εν όψει του συνεδρίου, οι δήμαρχοι έθεσαν μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα στείλουν και με υπόμνημά τους, στο οποίο δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι θα απαντήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέσω τηλεδιάσκεψης κατέθεσαν τα αιτήματά τους η Περιφέρεια και οι Δήμοι Ηρακλείου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλ. Καλοκαιρινός έθεσε το ζήτημα της διχοτόμησης του Ηρακλείου από το ΒΟΑΚ, το μέλλον της έκτασης που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκη, στην αντικατάσταση του αγωγού των Μαλίων και συνολικότερα το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας που μαστίζει όλη την ανατολική Κρήτη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, μίλησε για το δυσανάλογο περιβαλλοντικό βάρος που σηκώνει ο τόπος του και ξεκαθάρισε ότι δικαιούται επιτέλους ανταποδοτικά οφέλη και έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό με αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Μέχρι σήμερα, εκτός από την εμβληματική συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόδοση προς το Δήμο, με έργα και μελέτες. Πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί απαίτηση του Δήμου να του αποδοθεί Ενεργειακός Χώρος για την κάλυψη των αναγκών του.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου εστίασε στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος καθώς βιώνει, 3,5 χρόνια τώρα, τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, και η περιοχή έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες της εγκατάλειψης της υπαίθρου, ενώ δεν εκπονήθηκε από την αρχή ένα ενιαίο σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι 6+1 προτάσεις διεκδίκησης που, αν εφαρμοστούν, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανασυγκρότησης του τόπου, ενώ δεν έχουν οικονομικό κόστος αλλά αντιθέτως από την εφαρμογή τους, μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση πόρων.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βιάννου, παρέθεσε ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, τονίζοντας ότι μείζον ζήτημα για τη Βιάννο είναι αυτό του νερού.

«Μπορεί να έχουμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως ως σήμερα δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική στήριξη», επισήμανε ο κ. Μπαριτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να δει τόσο τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είναι οι γεωτρήσεις -αφού υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν νερό- όσο και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ο κ. Μπαριτάκης αναφέρθηκε επίσης γενικότερα στο ζήτημα των υποδομών, λέγοντας πως η Βιάννος αυτή τη στιγμή δέχεται μια μεγάλη πίεση στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, λόγω του αεροδρομίου.

«Οι παραλιακές περιοχές του Κερατόκαμπου και του Καστρίου οικοδομούνται. Αλλά με τι υποδομές είναι το ερώτημα. Είναι παλιές και για αυτό πρέπει να δούμε το ζήτημα αυτό. Αν κάνουμε ένα αεροδρόμιο χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σύνδεση με τη Βιάννο και τις άλλες περιοχές, νομίζω ότι δεν κάνουμε τίποτα.

Η διασύνδεση του αεροδρομίου με τις νότιες περιοχές είναι άμεσης προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Μπαριτάκης που έθεσε επί τάπητος και το θέμα της ακτομηχανικής μελέτης του παραλιακού μετώπου του Καστρίου – Κερατόκαμπου που διαβρώνεται συνεχώς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Νικολιδάκης έθεσε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της συμπεριφοράς κάποιων υπουργών που, όπως είπε, αντιμετωπίζουν τους δημάρχους σαν να είναι υποδεέστεροι στις συναντήσεις που κλείνουν μαζί τους στα γραφεία τους και τους αναγκάζουν σε ατέρμονη αναμονή που φτάνει στα όρια της προσβολής.