Τι θα προσφέρουν έξι σεφ από την Κρήτη σε διπλωμάτες και στελέχη του ΟΗΕ

Κατσικάκι με ασκολύμπρους, αγκινάρες, φωτοκόλυβα, ξεροτήγανα και όλα τα καλά της Κρητικής γης θα «ταξιδέψουν» γευστικά για μια ολόκληρη βδομάδα, τα στελέχη και τους διπλωμάτες του ΟΗΕ στην Βιέννη  (Vienna International Center -V.IC.).

Εκεί η  καρδιά της Κρήτης θα χτυπήσει δυνατά  για μια εβδομάδα στην Ευρώπη όπου καθημερινά θα σερβίρονται 2000 γεύματα στους χώρους  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ήδη έξι μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης ταξιδεύουν για τη Βιέννη αφού τη Δευτέρα 24 Μαρτίου το μεσημέρι θα παρουσιάσουν το πρώτο γεύμα που αποτελεί την μεγαλύτερων διαστάσεων δράση προβολής της Κρητικής διατροφής στο εξωτερικό. Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης: «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που είχε προγραμματιστεί για το 2019 αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί στην κλίμακα που θα επιθυμούσαμε εξαιτίας του κορονοιού. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προετοιμασία και πολλές συνεργασίες για να μπορέσει να γίνει αυτό το εγχείρημα. Θα πρέπει εξαρχής να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση με πρώτη και κύρια την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΠΛΟΗΓΟ αλλά και όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο»

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ξεχωριστή δράση πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστρία, στα πλαίσια του έργου «Κρήτη, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026’», που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και με τη συμμετοχή φορέων της Κρήτης.

Για την τεράστια προσπάθεια, αφού ο καθένας μπορεί να φανταστεί, πόσα υλικά θα πρέπει να μεταφερθούν στην Βιέννη και πόσα αναζητήθηκαν και βρέθηκαν στην Ευρώπη. Δεν επρόκειτο για εύκολη προσπάθεια αφού όπως τονίζει ο κ.Παπαδάκης: «Χρειάστηκε να μεταφέρουμε αρκετά υλικά όπως ήταν τα χορταρικά, τα βότανα και φυσικά το ελαιόλαδο αφού ήταν προϋπόθεση ότι για να κάνουμε τη δράση θα μαγειρεύαμε με τον παραδοσιακό τρόπο και μόνο με ελαιόλαδο».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κρητικής γαστρονομίας, έξι μάγειρες, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης,  θα παρουσιάσουν 35 χαρακτηριστικά πιάτα της γαστρονομικής κουλτούρας και του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης, προφέροντας καθημερινά 2.000 γεύματα προς τα στελέχη και τους διπλωμάτες του Ο.Η.Ε. Οι μάγειρες που χρεώθηκαν να υλοποιήσουν τη δράση είναι οι Στέλιος Φανουράκης, Γιώργος Παπουτσιδάκης, Βασίλης Γουλιδάκης, Αντώνης Κόκλας, Γιώργος Κουκλάκης και ο ζαχαροπλάστης Μάνος Χατζηδάκης.

Μάλιστα την Τρίτη 25 Μαρτίου το γεύμα που θα προσφερθεί θα είναι το παραδοσιακό μας πιάτο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Σύμφωνα τον κ.Παπαδάκη υπολογίζεται ότι συνολικά θα μαγειρευτούν θα προσφερθούν 12.000 ως 13.000 μερίδες φαγητό και τα ανάλογα γλυκά.

Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της ενέργειας, θα προβάλλεται ο τουρισμός και ο πολιτισμός της Κρήτης, σε ειδικούς χώρους.

Μέσα απ’ αυτή την δράση δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία  για τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Οργανισμού να γνωρίσουν και να απολαύσουν την κρητική διατροφική κληρονομιά καθώς και την γευστική και υγιεινή της διάσταση και αξία.

Στόχος να αναδειχθεί το όραμα της Περιφέρειας Κρήτης, που συνοψίζεται στην αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου της Κρήτης και στην ανάδειξη της σε Διεθνές Κέντρο Διατροφικού Πολιτισμού, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και την ανθεκτικότητα του στο διεθνές περιβάλλον.