Δικαιότερο σύστημα επιδοτήσεων επιδιώκεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Δικαιότερο σύστημα επιδοτήσεων επιδιώκεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο σε σχέση με τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν αγρότες και ειδικά οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, στο πλαίσιο του νέου διαλόγου που αρχίζουν από αυτή την εβδομάδα.

Και μπορεί η συνάντηση της Παρασκευής με τον Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου να είχε θετική έκβαση, αλλά και «φολκόρ» χαρακτηριστικά με μαντίλια, σαρίκια και  κεράσματα, ωστόσο οι εκπρόσωποι του Υπουργείου βλέπουν το … δέντρο και νούμερα, αντί για … ρακές και δώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, αυτό που βλέπει ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός, είναι πως στην Κρήτη τα τελευταία έξι χρόνια, παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξεως του 708,7% στα πρόβατα, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη χώρα παρουσιάζεται μία μείωση της τάξεως του 3,2 %. Αντίστοιχα, στην Κρήτη παρουσιάζεται μια αύξηση στα κατσίκια της τάξεως του 537 %, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζεται μια μείωση που αγγίζει το 12 %.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Κρήτη μόνο δηλώνονται, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο αρνιά (ακριβής αριθμός 1.441.168). Κατσίκια αντίστοιχα δηλώνονται περίπου 240.000 (ακριβής αριθμός 242.741).

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό παράδοξο της Κρήτης, αφού υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες παραγωγός εμφανίζεται να αγοράζει 250 προβατίνες μαζικά, οι οποίες και γεννούν συμπωματικά όλες μαζί δέκα ημέρες μετά την αγορά τους, 300 θηλυκά αρνιά.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην Κρήτη, ενώ σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούν και τις κυβερνητικές αντιδράσεις. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι παράνομοι, ωστόσο αποτελεί «κόκκινο πανί» για την  κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να πατάξει πλήρως την παρανομία και να ενισχύσει τους νόμιμους κτηνοτρόφους.

Αυτό ασφαλώς είναι ένα πλαίσιο που οφείλουν να διασφαλίσουν και οι επιτροπές αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς έχουν δεσμευθεί σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο χωρίς αστερίσκους. Οπότε, για να καταφέρουν να κερδίσουν την εύνοια του υπουργείου, θα πρέπει και να αποδείξουν, ότι την αξίζουν. Διαφορετικά, τα προβλήματα δεν θα διαιωνίζονται απλά, αλλά θα συντηρούν παθογένειες που πλήττουν και την Κρήτη και την παραγωγή και τη χώρα.

Γι’ αυτό άλλωστε και το νέο θεσμικό πλαίσιο των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιδιώκει μια δικαιότερη κατανομή των ενωσιακών επιδοτήσεων εξαλείφοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια καταστρατήγησής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων σκοπός είναι να:

– Αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης ζώων που οδηγούσε στην καταβολή επιδοτήσεων σε εκείνους που δεν τις δικαιούνταν.

– Επικαιροποιείται και εξορθολογίζεται o τρόπος κατανομής των ενωσιακών ενισχύσεων, ανά Περιφέρεια της χώρας, διασφαλίζοντας την ορθή και δίκαιη καταβολή τους.

– Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις που υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

– Αποτρέπεται η δημιουργία τεχνητών συνθηκών για τη λήψη ενισχύσεων μέσω του Εθνικού Αποθέματος, αποθαρρύνοντας όσους δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη σε βάρος των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων.

– Διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών και αξιοποιούνται τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας των συστημάτων ελέγχου του δημοσίου τομέα (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο κλπ).

Στους πραγματικούς δικαιούχους οι Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις

Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις να καταλήγουν στα “σωστά χέρια” και να μη φτάνουν στα χέρια επιτήδειων και καιροσκόπων» όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ίδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτοντας πως «με τις μεταρρυθμιστικές αυτές παρεμβάσεις, διασφαλίζονται 67 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών».