Στιγμιότυπο από τις εκσκαφές των συνεργείων της ΔΕΥΑΗ, όπου παραμένει ανεντόπιστη η διαρροή
Στιγμιότυπο από τις εκσκαφές των συνεργείων της ΔΕΥΑΗ, όπου παραμένει ανεντόπιστη η διαρροή

Σε κατάσταση απόλυτης ομηρείας βρίσκεται συμπολίτης μας ο οποίος πληρώνει ακριβά την προσπάθειά του να διευκολύνει την άρδευση στην κοινότητα στην οποία βρίσκεται ακίνητη περιουσία του.

Η καλή διάθεση που έδειξε για να περάσουν σωλήνες άρδευσης μέσα από το οικόπεδο του για τις ανάγκες των καλλιεργειών  του Αγίου Μύρωνα έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα η ιδιοκτησία του να έχει μετατραπεί σε «ναρκοπέδιο» αφού υπάρχουν πολύ σοβαρές ανεντόπιστες διαρροές νερού, για τις οποίες ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο σπίτι που έχει χτίσει μέσα στο ακίνητό του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που είχε γίνει προέβλεπε ότι οι αγωγοί θα περνούσαν προσωρινά από το ακίνητο του, μέχρι να κατασκευαστεί το μόνιμο δίκτυο της άρδευσης. Όμως για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν στην πράξη δύο σοφές ρήσεις της λαϊκής μας παράδοσης. Η πρώτη είναι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και η δεύτερη είναι «καμία καλή πράξη δε μένει ατιμώρητη».

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά εξηγεί στην «Π» ο κ.Μ. Μυλωνάκης, το όλο θέμα ξεκινά από το μακρινό 1997, όταν ο τότε πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Μύρωνα του τέως Δήμου Γοργολαϊνι, Δ.Μαρκετάκης, του ζήτησε να επιτρέψει προσωρινά τη διέλευση δύο αγωγών μεταφοράς νερού άρδευσης κατά μήκος του οικοπέδου του.

Με βάση τον σχεδιασμό, ο ένας αγωγός θα κατέληγε σε μια δεξαμενή νερού άρδευσης και ο άλλος λίγο μικρότερος, οι οποίοι περνούσαν από την αρχή του οικοπέδου, διέσχιζαν όλη την ιδιοκτησία σε μήκος 94 μέτρων, θα περνούσαν δίπλα από την κατοικία σε απόσταση 5 μέτρων και θα κατέληγαν σε μια κοινόχρηστη δεξαμενή από οπλισμένο σκυρόδεμα στο δυτικό όριο του οικοπέδου.

Το σχέδιο υλοποιήθηκε και οι αγωγοί διέσχισαν όλο τον ιδιωτικό δρόμο, περνώντας νοτιοανατολικά και από όμορη ιδιοκτησία του κ. Α. Φραγκιαδάκη. Όλος ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε υπό την αίρεση ότι ήταν μια προσωρινή λύση μέχρι την ολοκλήρωση του έργου άρδευσης του οικισμού του Αγίου Μύρωνα, το οποίο σήμερα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Παρ’ όλα αυτά, η ΔΕΥΑΗ δεν προχωρά στην απομάκρυνση των δύο αγωγών και στην πράξη η συμφωνία δεν τηρήθηκε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μυλωνάκη, στα μέσα του Ιουνίου του 2020 παρουσιάστηκε στο πρανές έδαφος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την εξώπορτα της ιδιοκτησίας του υγρασία μεγάλης έκτασης η οποία απλωνόταν μέχρι τον δρόμο που βρίσκεται έξω από την ιδιοκτησία του. Ειδοποιήθηκε τεχνικό κλιμάκιο της ΔΕΥΑΗ  για να εντοπίσει το σημείο της διαρροής.

Έσκαψε σε μεγάλο βάθος, περίπου τριών μέτρων, και μήκος περίπου δέκα μέτρων. Βρήκαν τους σωλήνες των αγωγών αλλά δεν  εντόπισαν τη διαρροή. Όμως το πρόβλημα παρέμενε. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, επειδή η διαρροή συνεχιζόταν, αναγκάστηκαν να σκάψουν ξανά στο ίδιο σημείο της παλιάς εκσκαφής του Ιουνίου αλλά σε μεγαλύτερο μήκος από την προηγούμενη εκσκαφή, όμως και πάλι στάθηκε αδύνατο να εντοπίσουν το σημείο διαρροής της ζημιάς των αγωγών.

Το πρόβλημα δηλαδή της ζημιάς και της διαρροής των αγωγών συνεχίζεται θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιοκτησία του, αφού είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, η συνεχής διαρροή νερών, εκτός από το γεγονός ότι εξελίσσεται σε μια φτωχή βροχομετρικά χρονιά, οπότε είναι πρόταγμα η εξοικονόμηση του νερού, την ίδια στιγμή μπορεί να προκαλέσει στα θεμέλια της κατοικίας του ζημιά που θα είναι πολύ σοβαρή και ανεπανόρθωτη ,σύμφωνα με τεχνική έκθεση πολιτικού μηχανικού.

Τι αναφέρει η τεχνική έκθεση

Στην ίδια τεχνική έκθεση αναφέρεται ότι το εμφανές τμήμα των αγωγών που διέρχεται από την ιδιοκτησία του κ. Μυλωνάκη είναι σκουριασμένο, αφού δεν έχει προστατευθεί από ειδική αντισκωριακή βαφή, με κίνδυνο διαρροής νερού. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι υπόλοιποι αγωγοί θα είναι σε χειρότερη κατάσταση, αφού είναι θαμμένοι μέσα σε έδαφος για πολλές δεκαετίες.

Ο κίνδυνος για ολική οξείδωση των τοιχωμάτων των αγωγών και κατ΄επέκταση ρηγμάτωση με θραύση είναι σαφώς αυξημένος. Στην έκθεση επισημαίνεται και το εξής εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο. Το οικόπεδο βρίσκεται σε ύψωμα όπου δεν υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας και το έδαφος είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία.

Η θεμελίωσή του εδράζεται σε συνεκτικά εδάφη, με δεδομένη την αντοχή του εδάφους, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την προβλεπόμενη επάρκεια φέρουσας ικανότητας της αρχικής στατικής μελέτης. Θα υπάρξει καθίζηση του εδάφους με πιθανή ρηγμάτωση των πέδιλων της  οικοδομής. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται οπωσδήποτε η απομάκρυνση ή η παύση της λειτουργίας των αγωγών προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων σε περίπτωση που σπάσουν οι αγωγοί και πλημμυρίσει ο χώρος κοντά στην κατοικία.

Ήδη ο κ. Μυλωνάκης με εξώδικό του προς τη ΔΕΥΑΗ ζητά να αναλάβει τις ευθύνες της, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα πριν να φτάσουμε σε καταστάσεις ολέθριες, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί και αίτημα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο οδηγείται από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα ο συμπολίτης μας να βρίσκεται σε μια αγωνιώδη αναμονή, βλέποντας το ακίνητό του να βρίσκεται σε κίνδυνο και από την πλευρά των αρμόδιων οργάνων του Δήμου να μην υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση.