ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ: Γρίφος η διοίκηση της Λότζια απο την 1η Σεπτεμβρίου

 

Η 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τη Λότζια, μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, που με τον τρόπο που εφαρμόστηκε εγείρει μείζονα ζητήματα, με κορυφαίο το πώς θα στελεχωθούν οι εννέα Αντιδημαρχίες, οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα όργανα διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, μετά τις πολιτικές δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη για διορθωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν και θα διευκολύνουν τη διοίκηση των εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών Αρχών.

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο γίνονται διεργασίες και ζυμώσεις καθώς, οι παρατάξεις οφείλουν να αποκρυσταλλώσουν την πολιτική στάση τους στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η παράταξη «Ηράκλειο 375» έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει με νόημα ότι «είναι εφικτές οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι συνεργασίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτές διασπαστικές κινήσεις που υποσκάπτουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Σήμερα στις 7.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των «Ενεργών Πολιτών» στο «Νυν και Αεί», προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον Δήμο Ηρακλείου και το πώς θα διοικηθεί. Αντίστοιχες διεργασίες γίνονται και στις άλλες παρατάξεις που έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν άποψη για το πώς θα σταθούν την επόμενη δημοτική περίοδο και σε ποια πλευρά θα επιλέξουν να καθίσουν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η μοναδική παράταξη η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει εγκαίρως τη στάση της ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση», που αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση της με τον Δήμαρχο Β. Λαμπρινό, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική σύγκλιση που θα δικαιολογούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Το βέβαιο είναι ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος επαφών και συναντήσεων του Δημάρχου Β.Λαμπρινού με τους επικεφαλής και τις αντιπροσωπείες όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητήσουν με πιο συγκεκριμένο τρόπο το πώς θα πορευτούν την επόμενη δημοτική περίοδο.

Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε

Είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα αυτό που θα καταγραφεί τους αμέσως επόμενους δύο μήνες, όπου θα πρέπει όλες οι παρατάξεις να έχουν κατασταλάξει για το πώς θα κινηθούν στη σκακιέρα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πλευρά της δημοτικής Αρχής είναι φανερό ότι υπάρχει διάθεση πολιτικής συνεργασίας.

Και όπως προκύπτει από τα στελέχη της, μπορεί η  συνεργασία να ερμηνεύεται από κάποιους ως προϊόν πίεσης προκειμένου να διοικηθεί ο Δήμος, στην ουσία όμως υπάρχει και ένα άλλο υπόβαθρο.

Ότι δηλαδή η αντιπολίτευση – στο βαθμό που είναι αποφασισμένη να το πράξει- μπορεί να δοκιμαστεί στην πράξη και να αναλάβει διαχειριστικό ρόλο, ενισχύοντας τη δυναμική του Δήμου στην παραγωγή του δημοτικού έργου. Και μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το καλό της πόλης.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, «δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι κάποιοι από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης δεν θα έχουν ενεργό ρόλο σε καίριες θέσεις πολιτικής εξουσίας…».

Στην αφετηρία της αναζήτησης των 13

Βεβαίως εδώ το πολιτικό άνοιγμα της δημοτικής Αρχής στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπαγορεύεται και από τους αριθμούς, καθώς υπάρχουν 12 εκλεγμένοι από την παράταξη Λαμπρινού, η οποία για να έχει τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να φτάσει τους 25 στα 49 μέλη του Σώματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός των 12 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης είναι ο ελάχιστος αριθμός που θα πρέπει να συμπληρωθεί αθροιστικά με τους 13 της συμπολίτευσης, ώστε να προκύψει μια πλειοψηφία που θα μπορεί να διοικήσει τον Δήμο την επόμενη δημοτική περίοδο. Στη βάση αυτή η δημοτική Αρχή έχει να διαπραγματευτεί τις εννέα θέσεις των αντιδημάρχων, τη διοίκηση του ΕΣΔΑΚ πιθανόν και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Το ίδιο ισχύει και για τη στελέχωση των νέων συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων, η διοίκηση των οποίων εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το οποίο φαίνεται ότι σπεύδει να διευκρινίσει η δημοτική Αρχή είναι ότι δεν θα αφήσει περιθώριο σε κανένα να λειτουργήσει εκβιαστικά σε βάρος της και ταυτόχρονα ότι δεν έχει κανένα σκοπό να κινηθεί ανέντιμα και με ευτέλεια απέναντι προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να διεμβολίσει τους συμβούλους της.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της, εάν κάποιοι νομίζουν ότι με πλειοψηφικούς όρους θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, θα εκτεθούν με τις κινήσεις τους απέναντι στην κοινωνία…

Συνεργασία… αλλά με ποιους όρους;

Κάπου εδώ βεβαίως τίθεται ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα της συζήτησης που θα ακολουθήσει τους δύο επόμενους μήνες ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Συνεργασία… αλλά με ποιους όρους; Το ερώτημα αυτό αναμένεται να απαντηθεί αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου αναμένεται να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα συγκροτηθούν τα όργανα και πώς θα λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα το πρώτο που θα πρέπει να διευκρινιστεί μέσα από τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν είναι ο τρόπος με τον οποίο  η κάθε πλευρά εννοεί τη συνεργασία. Διότι κάποιοι πιθανόν να ονειρεύονται ότι με την αξιοποίηση του εκλογικού ποσοστού τους μπορούν να αποκτήσουν μια θέση εκτελεστικής εξουσίας στην οποία θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να τη διαχειρίζονται περίπου ως φέουδο τους, για να χτίσουν το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον.

Άλλοι μπορούν να θεωρούν ότι συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς προγραμματική σύγκλιση, τμήμα της οποίας μπορεί να είναι και η διαχείριση των θέσεων εξουσίας. Και άλλοι μπορούν να μπουν στη διαδικασία της συνεργασίας χωρίς προαπαιτούμενα… Μένει να αποδειχτεί στην πράξη πώς η κάθε πλευρά θα καθορίσει το βηματισμό της δίδοντας τη δική της απάντηση.

Αποτίμηση και αποφάσεις

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η αποψινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των Ενεργών Πολιτών, όπου θα κληθούν τα μέλη της να αποτιμήσουν καταρχήν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και να καθορίσουν τα επόμενα πολιτικά τους βήματα.

Είναι γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε δεν ήταν αυτό στο οποίο είχε στοχεύσει η παράταξη, η οποία είχε σαφώς υψηλότερες προσδοκίες στηριζόμενη και στο δημοτικό έργο που είχε παραχθεί και στο αξιόμαχο ψηφοδέλτιό της.

Όμως στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν ανατρεπτικά και μένει να αποτιμηθεί το γιατί. Κυρίως όμως αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι η επόμενη μέρα, που δεν μπορεί να περιμένει και επιζητά πολύ οριοθετημένες αποφάσεις.

Οι “Ενεργοί Πολίτες” είναι η τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος της εκτελεστικής εξουσίας μέσα από μια προγραμματική σύγκλιση συνεργασίας ή να επιλέξει τον παραδοσιακό ρόλο της ως  αντιπολίτευσης.

Οι επόμενες κινήσεις

Αντίστοιχο είναι το ερώτημα που τίθεται και στην παράταξη “Ηράκλειο για Όλους”  με επικεφαλής τον Γ. Σισαμάκη, που είναι εμφανές ότι συζητά σε ένα καλό κλίμα με τη δημοτική Αρχή.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση και ποιοι θα είναι οι όροι που θα τεθούν με το βλέμμα στραμμένο σε μια πολιτική συνεργασία που μπορεί να ανοίξει την πόρτα της πολιτικής εξουσίας στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της.

Σε ό,τι αφορά τον Ευρ. Κουκιαδάκη, είναι φανερό ότι υπάρχει ένα καλό πνεύμα συνεργασίας και με τη δημοτική Αρχή και προσωπικά με τον δήμαρχο κ. Β.Λαμπρινό, με τον οποίο έχουν πορευτεί μαζί σε δύσκολες διεκδικήσεις και αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου και έχουν ένα κοινό τρόπο αντίληψης και συνεννόησης.

Από την πλευρά του ο κ. Ινιωτάκης έχει ήδη τοποθετηθεί  ξεκαθαρίζοντας ότι οι μέρες των μονοκρατοριών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και για το καλό του Δήμου και των δημοτών οι συνεργασίες πρέπει να γίνουν επί προγραμματικών θέσεων και όχι πάνω σε ανταλλαγές χαρτοφυλακίων, με ιστορικές συγκλίσεις όλων των πλευρών.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις που θα γίνουν με την πλευρά της κ. Ευ. Σχοιναράκη – Ηλιάκη αλλά και με τον Μανόλη Βασιλάκη, η παράταξη του οποίου δεν αναμένεται να είναι αρνητική σε μια προγραμματική σύγκλιση συνεργασίας.