ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΕΥΑΗ Τα σενάρια για τη λειψυδρία και το φράγμα που... παίρνει νερά

Ενώ άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου στο φράγμα Αποσελέμη, στη ΔΕΥΑΗ επεξεργάζονται το απευκταίο, αλλά όχι απίθανο, σενάριο της μηδενικής λήψης νερού από το φράγμα τους επόμενους μήνες.

Το σενάριο αυτό προβλέπει τη συνδυαστική χρήση των γεωτρήσεων αλλά και τη λήψη νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης του Δήμου Μαλεβιζίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΗ βρίσκεται σε προχωρημένη συζήτηση με τη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου με σκοπό να ενταχθεί στο σύστημα υδροδότησης του Ηρακλείου νερό από την αφαλάτωση του Αλμυρού ποταμού.

Όμως κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα διότι για να επιτευχθεί ο σχεδιασμός αυτός, θα πρέπει το νερό να περάσει από τον αγωγό της Τυλίσου που είναι γνωστό ότι εμφανίζει λειτουργικά προβλήματα λόγω  της παλαιότητας του και είναι αναγκαίο σε κάποια έστω σημεία του να αντικατασταθεί.

Το σχέδιο της ΔΕΥΑΗ με το σενάριο της μηδενικής λήψης από τον Αποσελέμη

Το σενάριο της μηδενικής λήψης νερού από το φράγμα Αποσελέμη οδηγεί αναγκαστικά στην ενίσχυση του Ηρακλείου με νερό από την αφαλάτωση του Αλμυρού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι μια γρήγορη λύση και όχι τόσο επιβαρυντική οικονομικά που έρχεται να ισοσταθμίσει τις ανάγκες του Ηρακλείου στο ενδεχόμενο όχι και τόσο απίθανης  απουσίας νερού από το φράγμα Αποσελέμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, έρχονται να δώσουν ένα τόνο αισιοδοξίας που ενδεχομένως να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, αφού είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι και την άνοιξη έχουμε λόγους να προσδοκούμε σε νέες ισχυρές βροχές. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η όποια τόνωση του Αποσελέμη με νέες ποσότητες νερού δεν μπορεί να το οδηγήσει στην πληρότητα του και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΗ οφείλει να σχεδιάζει πώς θα διαχειριστεί τις ανάγκες του Ηρακλείου με ή χωρίς το φράγμα.

ΔΕΥΑΗ
Η λύση για τον ίδιο περνάει μέσα από μια συνδυαστική διαχείριση των νερών που έχει ή μπορεί να έχει στη διάθεση του το Ηράκλειο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις υπάρχει σχεδιασμός για να την ανόρυξη και νέων γεωτρήσεων στα Μάλια και τις Βασιλειές και παράλληλα να αξιοποιείται νερό από τις μονάδες αφαλάτωσης του Αλμυρού από το ΔΕΥΑΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη αν αφαιρέσουμε από το πλάνο το φράγμα Αποσελέμη, το νερό που χρειάζεται επιπλέον το Ηράκλειο είναι 300 κυβικά την ώρα από τα οποία τα 200 μπορούν να καλυφθούν από την αφαλάτωση του Αλμυρού και τα υπόλοιπα από τις νέες γεωτρήσεις. Ήδη σε αυτή τη φάση γίνονται οι πρώτες δοκιμές για το πώς μπορεί να φτάσει το νερό από τον Αλμυρό στην Τύλισο και από εκεί στο Ηράκλειο.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης ο οποίος εξηγεί  ότι αναγκαστικά θα πρέπει να οδηγήσουμε το νερό σε ψηλά σημεία και από εκεί να κινηθεί μέσω του αγωγού της Τυλίσου, που είναι γνωστό ότι εμφανίζει ζητήματα τα οποία προσπαθούμε να διαχειριστούμε. Για τον ίδιο είναι μονόδρομος η συνδυαστική χρήση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης. Ειδικά για το θέμα του Αλμυρού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι είναι μία λύση ταχύτατη που μπορεί να δώσει άμεσο αποτέλεσμα στις πιέσεις που σήμερα δέχεται το Ηράκλειο.

Προβλήματα υδροδότησης

Με ανακοίνωση της η ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι λόγω εργασιών μετατόπισης του αγωγού των Μαλίων θα υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης από σήμερα  Τετάρτη 24-1-24 στις περιοχές, Αλικαρνασσός, Κατσαμπάς, Καρτερός, Καλλιθέα, Πρασσά.

Περισσότερες πληροφορίες επί της διανομής του νερού δίνονται καθημερινά καλώντας στο 2810-339050 (αστική χρέωση) ή και από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ.

ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ
Ενισχύεται με 4.000 κυβικά την ώρα

Από τη 1.30 το μεσημέρι άρχισε να ξεδιψά το φράγμα Αποσελέμη στο οποίο άρχισαν να τρέχουν τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου, από τα οποία ενισχύεται με 4.000 κυβικά την ώρα. ‘Οπως έγραψε χθες η “Π”, η εικόνα της ενίσχυσης του φράγματος μετά από τόσους μήνες ανομβρίας είναι κυριολεκτικά λυτρωτική με δεδομένο το γεγονός ότι έπεται συνέχεια καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΚ ( Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) υπάρχει συνεννόηση, αφού γεμίσει η λιμνοδεξαμενή του Χαυγά το νερό να οδηγηθεί στο φράγμα Αποσελέμη.

Επίσης όπως σημειώνει ο κ. Νίνος, μέχρι στιγμής συζητάμε για τις πλημμυρικές παροχές, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα περιμένουμε την τόνωση του φράγματος και από τα χιόνια. Ακόμα υπάρχουν κάποιοι μήνες μπροστά μας στους οποίους έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε και νέες βροχές αφού και λόγω της κλιματικής αλλαγής βλέπουμε ότι οι εποχές με ένα τρόπο έχουν μετατοπιστεί.

Έτσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο μέχρι και τον Απρίλιο να περιμένουμε ευεργετικές για το φράγμα βροχές. Ωστόσο, ακόμα και έτσι είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινούν οι βροχές με σημαντική χρονοκαθυστέρηση αφού θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβρη.

Όμως ακόμα και έτσι βλέπουμε ότι τονώνεται το φράγμα στο οποίο σήμερα βρίσκονται 2 εκ 930 χιλ κυβικά νερού και η ημερήσια παροχή που δόθηκε χθες στις τρεις  ΔΕΥΑ ήταν 17.000 μ3. Η ευχή όλων να είναι η τροφοδοσία του φράγματος να είναι σταθερή και παρατεταμένη ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν το έλλειμα νερού που σήμερα υπάρχει.