Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και χθες η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τον θάνατο του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επεισοδίων στο γήπεδο του Ηροδότου, τον Σεπτέμβριο του 2014.
Κατά την εξέταση κρίσιμων μαρτύρων δεν έλειψαν οι βολές τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από την υπεράσπιση των τριών βασικών κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
Και οι τρεις αρνούνται κάθε συμμετοχή στα επεισόδια και πολύ περισσότερο στην οργανωμένη επίθεση κατά του 46χρονου, για την πολιτική αγωγή ωστόσο είχαν ενεργή εμπλοκή.
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο που διερευνάται είναι τι προκάλεσε τελικά την εγκεφαλική αιμορραγία που σκότωσε τον Κώστα Κατσούλη. Η πολιτική αγωγή διατυπώνει τη θέση ότι η αιμορραγία αυτή επήλθε αφενός από τα χτυπήματα αφετέρου από την αφόρητη πίεση στην οποία βρέθηκε ο 46χρονος. Από την άλλη, η υπεράσπιση, στηριζόμενη στα ιστολογικά αποτέλεσμα, μιλάει για αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια.
Το δικαστήριο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέταση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου, ο οποίος χειρίστηκε τότε το περιστατικό.
Όπως κατέθεσε, το γεγονός ότι δεν είχαν εντοπιστεί εξωτερικές κακώσεις οδήγησε στην εσφαλμένη εκτίμηση ότι πιθανότατα η αιμορραγία οφειλόταν σε ανεύρυσμα (δεδομένης και της ηλικίας του Κατσούλη) κάτι που τελικά αποκλείστηκε στην πορεία. Ερωτηθείς από το δικαστήριο σχετικά με την δική του άποψη, υποστήριξε ότι χωρίς να είναι 100% σίγουρος εκτιμά ότι η αιμορραγία πιθανότατα ήταν τραυματικής αιτιολογίας.
Τόνισε ότι ένα ισχυρό τράνταγμα του κεφαλιού με μία ταυτόχρονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη και αιμορραγία. Διευκρινιστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, επισήμανε ότι μπορεί από ένα τράνταγμα να προκλήθηκε μία μικρή αιμορραγία που εξελίχθηκε ραγδαία μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο της αμυλοειδικής εγκεφαλοπάθειας, υποστήριξε ότι σε αντίθεση με την αιμορραγία που είναι κάτι οξύ, είναι μία χρονίζουσα νόσος που θα έδινε όμως έντονα συμπτώματα.
Ο γιατρός παραδέχθηκε ότι από τη στιγμή που δεν εντοπίστηκαν εξωτερικές κακώσεις και αποκλείστηκε η περίπτωση του ανευρύσματος, ο εγκέφαλος έπρεπε να διερευνηθεί ιστολογικά προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία που προκάλεσε την αιμορραγία. Επίσης σε ερώτηση της υπεράσπισης αν η πίεση από μόνη της είναι ικανός παράγοντας να προκαλέσει ρήξη, ο μάρτυρας απάντησε θετικά ως πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Τα περί αμυλοειδικής εγκεφαλοπάθειας είναι το μεγαλύτερο παραμύθι στα δικαστήρια. Είναι σαν να πετάει μία αγελάδα με φτερά και ροζ βούλες και είναι ασέβεια στη μνήμη του νεκρού και των γονιών του» υποστήριξε σε έντονο ύφος η πολιτική αγωγή.
Βολές για το βιντεοληπτικό υλικό
Δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι βολές και κατά την εξέταση μάρτυρα, ο οποίος είχε βιντεοσκοπήσει ερασιτεχνικά τον επίμαχο αγώνα, πλην των επεισοδίων στη διάρκεια της διακοπής. Ο μάρτυρας, ο οποίος είναι δικηγόρος, είχε παραδώσει στην αρμόδια ανακρίτρια μέρος του υλικού, στο οποίο αποτυπώνεται, όπως υποστηρίζεται, ότι ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων βρισκόταν στην απέναντι κερκίδα των επεισοδίων και δεν συμμετείχε σε αυτά αλλά ούτε είχε και τον χρόνο να διανύσει μία τόσο μεγάλη απόσταση για να βρεθεί στον «πυρήνα» της επίθεσης.
Πρόκειται για τον 28χρονο από την Αλικαρνασσό, ο οποίος είχε αθωωθεί πρωτόδικα κατά πλειοψηφία, όμως μετά από έφεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης δικάζεται εκ νέου.
Η πολιτική αγωγή κατηγόρησε ως ψεύτη τον μάρτυρα, διατύπωσε ότι το υλικό που παραδόθηκε στις Αρχές ήταν «πειραγμένο» και κατ’ επανάληψη πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ως δια μαγείας από το βιντεοσκοπημένο υλικό λείπουν πέντε κρίσιμα λεπτά.
Από την πλευρά του, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν ενεργεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του 28χρονου γείτονα του αλλά μπήκε στη διαδικασία αυτή για ηθικούς λόγους από τη στιγμή που τον αναγνώρισε στο βίντεο και διαπίστωσε ότι δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια.
Ανέφερε ακόμα ότι πιστοποιημένα (από πραγματογνωμοσύνη) αποδεικνύεται ότι το υλικό που παρέδωσε ήταν ακέραιο, δεν είχε δηλαδή «πειραχτεί». «Και αυτό ήταν μία ηθική δικαίωση στον αδικαιολόγητο πόλεμο που δέχθηκα» ανέφερε.
Η δίκη συνεχίζεται.