ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ: Το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”  πληγώνει τους εργαζόμενους

Κανείς δεν ξεχνά το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” που αποτέλεσε «σημαία» της κυβέρνησης αλλά, όμως, γρήγορα έγινε ανάμνηση… Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει και πάλι στη ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται από τη μία, για κινητοποιήσεις, αλλά, παράλληλα, αναμένουν με ενδιαφέρουν τα όσα θα ακουστούν τις επόμενες ώρες στη συμπρωτεύουσα.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εξάλλου, θα βρίσκεται, μέσω του προέδρου του, Στέλιου Βοργιά, αύριο στη Θεσσαλονίκη. Ο γ.γ. του ΕΚΗ, κ. Γιάννης Βρέντζος, αναφέρει στην «Π» πως τα σωματεία περιμένουν από τον πρωθυπουργό να εστιάσει στην επιχειρηματικότητα με την ελπίδα να αυξηθούν οι δουλειές, να μειωθεί η ανεργία και ο κόσμος να έχει σταθερή και μόνιμη εργασία. Να πάψει να εργάζεται δύο μέρες τη βδομάδα ή μία βδομάδα το μήνα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Βρέντζος θυμάται την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάτι που δεν υλοποιήθηκε, τη στιγμή που το ΕΚΗ εκτιμά πως ένας εργαζόμενος χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα για να μπορέσει να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια.

Τονίζει πως πρέπει να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις και αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως είναι η γρήγορη διεκπεραίωση των εργατικών διαφορών και η επάνδρωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναρωτιέται, όμως, αν όλα αυτά θα γίνουν πράξη ή θα μείνουν στα λόγια. «Από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει, τώρα θέλουμε πράξεις», λέει χαρακτηριστικά.

«Όταν η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, σημαίνει τσάκισμα της λαϊκής εργατικής οικογένειας», αναφέρει ο κ. Δημόκριτος Σαλούστρος, από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Ως παράδειγμα, φέρνει τον τουρισμό, όπου η ανάπτυξη ήρθε μαζί με εργατικά ατυχήματα, ακόμα και νεκρό εργαζόμενο στον κλάδο.
Για το εμπόριο, η ανάπτυξη σημαίνει ανοιχτά μαγαζιά 52 Κυριακές το χρόνο, λευκές νύχτες και δουλειά ως αργά το βράδυ.
Ο κ. Σαλούστρος τονίζει πως η ανάπτυξη όπως προωθείται, φέρνει τελικά μείωση του εργατικού δυναμικού.