ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ Ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες δεν περιμένουν...

Ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες δεν γνωρίζουν από πανδημίες και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων έμεναν σπίτι τους την εποχή του κοροναϊού και απέφευγαν τα νοσοκομεία και  τους γιατρούς ή δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε αυτούς θα φέρει νέο κύμα ασθενειών όταν τελειώσει η Covid-19.

Για το θέμα μιλούν στην “Π” ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ο οποίος διευθύνει την Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ο κοσμήτορας καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης
“Περιμένουμε έξαρση των καρδιοπαθειών τους επόμενους μήνες” γιατί ο κόσμος κάνει πολύ λιγότερες εξετάσεις ρουτίνας, δηλαδή πρόληψη και φθάνει στο νοσοκομείο όχι με τα πρώτα συμπτώματα αλλά με ήδη επιβαρυμένη υγεία” σημείωσε ο κ. Κοχιαδάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η καθυστερημένη προσέλευση έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς υπάρχουν περισσότερες επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας, στο ΠΑΓΝΗ δεν έχουν μειωθεί οι εξετάσεις όπως είναι η στεφανιογραφία, ωστόσο πολλοί ασθενείς λόγω του φόβου της Covid απέφευγαν τα νοσοκομεία ακόμη κι αν είχαν κάποια συμπτώματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρωτοβάθμια υγεία για την πρώιμη διάγνωση και επεσήμανε ότι όταν υπάρχουν ενοχλήσεις και συμπτώματα ο ασθενής οφείλει να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό του.

“Η καθυστερημένη προσέλευση στον γιατρό καθυστερεί τόσο την διάγνωση, όσο και την θεραπεία”  μας είπε ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας κ. Δημήτρης Μαυρουδής τονίζοντας ότι πολλοί ασθενείς λόγω της Covid αγνόησαν τα συμπτώματα τους και πήγαν καθυστερημένα στο νοσοκομείο.

Ο καρκίνος δεν γνωρίζει πανδημίες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρουδής υπενθυμίζοντας ότι οι συνηθέστεροι καρκίνοι είναι εκείνοι του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη του παχέος  εντέρου.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της πανδημίας 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί σύμφωνα με την έρευνα”.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής
Οι νέες θεραπείες προσφέρουν ζωή στους ασθενείς, λέει στην “Π” ο καθηγητής Ογκολογίας Δημήτρης Μαυρουδής

Ιδιαίτερα ανησυχητικές οι διαπιστώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας: Η Covid-19 επισκίασε τις άλλες ασθένειες με συνέπεια να εγκαταλειφθεί ο προληπτικός έλεγχος, να αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις, να μειώνονται οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης μιας σοβαρής νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής, έως και 1 στα 2 άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση και 1 στους 5 καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθεί να μη λαμβάνει επί του παρόντος τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται!

«Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 555.000 γυναικών και πάνω από 2.000 νέων ανθρώπων. Είναι περισσότερες από τις ζωές που έχουμε χάσει από την Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Ο καρκίνος έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην ατομική υγεία, αλλά και σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο», εξήγησε.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και σε μικρή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Στέλλα Κυριακίδου προέβλεψε ότι «εάν δεν αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 18% ώς το 2040, καθιστώντας τον κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε!».