Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις επιδοτήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν οι αγρότες της Κρήτης, που μεταξύ άλλων εκφράζουν φόβους ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να προωθηθούν στην αγορά άλλα έλαια πλην του ελαιολάδου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση κερδών μεγάλων εταιριών.
Οι αγρότες της Κρήτης θεωρούν πως τα προβλήματα με τις μειωμένες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα λάθη που διαπιστώθηκαν, αποτελούν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί κατάλληλα.
Σύμφωνα με τους αγρότες μάλιστα, ειδικά η Κρήτη, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αφού τα αμπέλια και οι ελιές εντάσσονται στις δενδρώδεις καλλιέργειες που επιδοτούνται με μόλις 27 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που δεν αναγνωρίζεται για την Κρήτη καμία συνδεδεμένη καλλιέργεια (που δίνει επιπλέον οικονομικό όφελος), ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές κατηγορίες συνδεδεμένων καλλιεργειών.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται μείωση της παραγωγής ελαιολάδου έως και κατά 80 %, τη στιγμή μάλιστα που καταγγέλλεται ότι παγκόσμιοι κολοσσοί αγόρασαν από την Κρήτη το ελαιόλαδο προς 4.5 έως 5 ευρώ το κιλό, για να εκτοξεύσουν στη συνέχεια τις τιμές στην παγκόσμια αγορά και να ωφεληθούν μέσω υπερκερδών.
Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, τα προβλήματα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτικά, ενώ αφορούν όχι μόνο το πώς διαχειρίζεται η Ελλάδα τα προβλήματα της, αλλά και το πώς εμφανίζεται και διεκδικεί η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο άλλωστε της Ομάδας Αμπελουργών κι Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ενιαία γραμμή πλεύσης και να χαραχθούν πολιτικές από το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση που θα λειτουργούν προς όφελος των αγροτών και όχι προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Όλα αυτά, αναμένεται να συζητηθούν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 4 Νοεμβρίου στον Προφήτη Ηλία και θα έχει ως θέμα της αφενός τις επιδοτήσεις κι αφετέρου την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.