Δύο καταγγελίες που έγιναν γνωστές μέσα από τα media από τα μέλη των «Φυλών του Πάρκου» και από ένα φοιτητή που προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο μετά τα επεισόδια στο πάρκο Γεωργιάδη προκαλούν ερωτήματα και χρήζουν διερεύνησης- εάν φυσικά ισχύουν- για τα όσα καταγγέλλονται ότι έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες αστυνομικών υπηρεσιών.
Στην πρώτη καταγγελία, οι “Φυλές του Πάρκου” καταγγέλλουν πως “έγιναν 12 προσαγωγές στους γύρω δρόμους, εκ των οποίων η μια μετατράπηκε σε σύλληψη, παρόλο που είχαν ταυτότητα μαζί τους. Στη ΓΑΔΗ, τούς ανάγκασαν να γδυθούν και τα όργανα της τάξης τους τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους”.
Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου υπογραμμίζεται ότι δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν τέτοια περιστατικά. «Η Αστυνομία και οι πολίτες του Ηρακλείου δεν ζουν στον Μεσαίωνα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των “Φυλών” έχει ως εξής:
“Χθες, στο πάρκο Γεωργιάδη, συμπολίτες μας δέχθηκαν επίθεση από την Αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν 12 προσαγωγές στους γύρω δρόμους, εκ των οποίων η μια μετατράπηκε σε σύλληψη, παρόλο που είχαν ταυτότητα μαζί τους. Στη ΓΑΔΗ, τούς ανάγκασαν να γδυθούν και τα όργανα της τάξης τους τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους.
Ο λόγος για όλα αυτά; Ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο «ανάπλασης» του πάρκου. Φυσικά, μετά από το 10μηνο αγώνα και τις συνεχείς διαμαρτυρίες, ο Δήμος γνώριζε ότι θα μας έβρισκε απέναντί του, όπως είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε.
Οι διαβεβαιώσεις του Δήμου και του δημάρχου προσωπικά, ότι δε θα υλοποιηθεί κατά γράμμα η «Μελέτη Εφαρμογής» και άρα ότι δε θα κοπεί κανένα δέντρο, δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές, για δύο λόγους:
1) Στη μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, δεν γίνονται τροποποιήσεις και αλλαγές γιατί διαφορετικά δε θα χρηματοδοτηθεί το έργο
2) Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για το ότι το πάρκο Γεωργιάδη δε θα καταντήσει σαν την πλατεία Ελευθερίας, το πάρκο Θεοτοκοπούλου ή την πλατεία Κορνάρου. Και ποιός δε θέλει να αναβαθμιστεί το πάρκο, για παράδειγμα να φτιαχτεί το οδόστρωμα, να συντηρηθεί η παιδική χαρά, να γίνει προσβάσιμος ο χώρος στα άτομα με κινητικές δυσκολίες;
Καλούμε το Δήμο να ακυρώσει τη «Μελέτη Εφαρμογής» και να ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση για μια νέα μελέτη, όπου θα συζητηθούν όλα εξαρχής. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στο Ηράκλειο να παίζουμε με το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει.
Η Αστυνομία από την πλευρά της απαντά ότι ποτέ δεν έγινε αυτό που καταγγέλλεται από τις «Φυλές» και πως ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
Η μαρτυρία του φοιτητή
Ταυτόχρονα σοκάρει η μαρτυρία στο facebook φοιτητή ο οποίος ήταν μεταξύ των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο.
Συγκεκριμένα στην ανάρτηση αναφέρεται:
«Στις 24/10/2018 και ώρα 5 μ.μ. τρεις αστυνομικοί της Ασφάλειας σταμάτησαν εμένα και έναν φίλο μου στο σταυροδρόμι της οδού Έβανς και πλατείας Κορνάρου και μας ζήτησαν ταυτότητες. Είχαμε και οι δύο οπότε τις επιδείξαμε άμεσα, όπως επίσης δώσαμε και τις ακαδημαϊκές ταυτότητες για εξακρίβωση του ότι είμαστε φοιτητές. Ζήτησα να δω την ταυτότητα του ενός και εκείνος μου την έδειξε (δυστυχώς δεν θυμάμαι να ονομάσω τον αστυνομικό).
Ένας από τους τρεις ρώτησε τον φίλο μου τι περιείχε η τσάντα του και αυτός με άνεση τους έδειξε τα περιεχόμενα (ξηροί καρποί, ομπρέλα κ.α.). Παρ’ όλα αυτά μας ζήτησαν να πάμε μαζί τους στο αυτοκίνητο για εξακρίβωση στοιχείων. Ρώτησα τι θα συνέβαινε αν αρνιόμασταν, με πρόφαση το ότι βιαζόμαστε να πάμε κάπου. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα προβούμε σε σύλληψη”. Οπότε έτσι πήγαμε στο τμήμα.
Τα κινητά μας, οι ταυτότητες και οι ακαδημαϊκές ταυτότητες είχαν κατασχεθεί. Ρώτησα κατά την διάρκεια της διαδρομής αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο. Μου απάντησαν ότι θα μπορούσα όταν φτάσουμε. Κατά την διάρκεια της διαδρομής οι τρεις αστυνομικοί έκαναν διάφορες ερωτήσεις στις οποίες είτε απαντούσαμε είτε όχι.
Αντίστοιχα και εμείς θέσαμε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί μας “συλλάβανε”, αν συνέβη κάτι κτλ. Οι απαντήσεις ήταν τυπικές του τύπου “Ήταν προληπτική σύλληψη”, “Για να σας προσαγάγαμε κάτι θα συνέβη” κ.ά. Φτάσαμε στο τμήμα και μας πήγαν στο γραφείο προσαγωγών. Εκεί μας ζήτησαν τα στοιχεία μας προφορικά καθώς έκαναν και εξακρίβωση μέσω του συστήματος.
Ρώτησα την ώρα και μου είπαν 5:30 μ.μ. Επίσης ρώτησα αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο και μου είπαν “σε λίγο”. Ύστερα αφήσαμε τις αποσκευές μας σε ένα σημείο και μας πήγαν στο δίπλα δωμάτιο. Εκεί μας ζήτησαν να αδειάσουμε τις τσέπες, να βγάλουμε τις μπλούζες , να κατεβάσουμε το παντελόνι και να κατεβάσουμε τα εσώρουχα!
Όταν ρωτήσαμε τι θα γινόταν αν αρνιόμασταν η απάντηση ήταν “Σύλληψη”. Τέλος με τα πολιτικά τους κινητά πήραν κοντινές φωτογραφίες των προσώπων μας. Στη συνέχεια μας ζήτησαν να βγάλουμε τελείως τα κορδόνια. Όταν ο φίλος μου ρώτησε γιατί χρειάζεται αυτό η απάντηση που ήρθε ήταν αστεία: “Για να μην αυτοκτονήσετε από τις τύψεις”.
Τι τύψεις μπορεί να έχει κάποιος που δεν ξέρει γιατί βρίσκεται εδώ; Αναρωτήθηκα. Στην συνέχεια μάς μετέφεραν σε ένα δωμάτιο σαν κρατητήριο που ήταν άλλα 10 άτομα. Συν δυο ανήλικες κοπέλες στο γραφείο 14. Μιλήσαμε με τα άλλα παιδιά και δεν είχαμε καμιά σύνδεση εκτός από 1 γνωστό.
Συνοψίζοντας, κανείς δεν είχε λόγω να βρίσκεται εκεί. Ειδικά ένας άνθρωπος που είχε έρθει για διακοπές στο Ηράκλειο, όπως και 4 ανήλικα παιδιά! Δεν είχαμε αίσθηση της ώρας. Οι περισσότεροι “κρατούμενοι” έφτασαν εκεί με χειροπέδες, εμείς ήμασταν τυχεροί. Κάποιοι κρατούνταν έως και 3 ώρες εκεί.