Όλο το εύρος των παλμικών δονήσεων που δέχεται ο ναός του Αγόυ Μηνά καταγράφονται στα ευαίσθητα σεισμόμετρα
Όλο το εύρος των παλμικών δονήσεων που δέχεται ο ναός του Αγόυ Μηνά καταγράφονται στα ευαίσθητα σεισμόμετρα

Κάθε μορφής παλμική δραστηριότητα που αλληλοεπιδρά με το μνημείο του Ναού του Αγίου Μηνά καταγράφηκε στη λεπτομέρεια της όλο το Σαββατοκύριακο μέχρι και χθες, από τα στελέχη του εργαστήριου αντισεισμικής τεχνολογίας υπό τις οδηγίες του διευθυντή του αναπληρωτή καθηγητή της σχολής πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ κ. Χάρη Μουζάκη. Στελέχη του εργαστηρίου σκαρφάλωσαν επάνω στον τρούλο του Ναού, σε ύψος 40 μέτρων και κατέβηκαν στους υπόγειους χώρους του μνημείου, προκειμένου να τοποθετήσουν όλο τον αναγκαίο μηχανισμό που καταγράφει όλο το εύρος των δονήσεων που δέχεται το μνημείο που καταγράφονται στη λεπτομέρεια τους, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τη στατική συμπεριφορά του.

Η όλη διαδικασία εξελίσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί, ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΕΜΠ προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν όχι μόνο οι φθορές που αντιμετωπίζει το μνημείο στη συνεχή αναμέτρηση του με τον χρόνο, αλλά και για να εντοπιστούν τα εν γένει προβλήματα της κατασκευής του.

Μέσα από το συντονισμένο ερευνητικό έργο των ομάδων εργασίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που καταγράφουν με μεγάλη επιστημονική επιμέλεια όλο το εύρος των βλαβών και των ανοικτών πληγών,  που εμφανίζει σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά θα προκύψουν και οι απαντήσεις για τις λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να ενισχυθεί στατικά και να αποκατασταθούν τα προβλήματα ενός από τους ιστορικότερους ναούς πανελλαδικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής σχολή πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστήριου αντισεισμικής τεχνολογίας  κ. Χάρης Μουζάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «σκοπός είναι να μετρήσουμε αφενός μεν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του Ναού αφετέρου να συγκεντρώσουμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις μηχανικές ιδιότητες της τοιχοποιίας από την οποία είναι κατασκευασμένος ο Ναός.

Τα δυναμικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με τη συμπεριφορά του Ναού σε σεισμό, ενώ οι μηχανικές ιδιότητες σχετίζονται με την αντοχή της τοιχοποιίας σε στατικά κατακόρυφα φορτία και σε σεισμικές καταπονήσεις.

Ο προϊστάμενος του ναού πατήρ Μανόλης Σταυρουλάκης
Ο προϊστάμενος του ναού πατήρ Μανόλης Σταυρουλάκης

Η μελέτη που θα γίνει με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Κουμούση θα βασιστεί σε αυτές τις μετρήσεις για να μπορέσει να αποτιμήσει την υφιστάμενη κατάσταση και να εκτιμήσει την αναγκαιότητα επεμβάσεων για τη βελτίωση της σεισμικής τους συμπεριφοράς όπου απαιτηθεί».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «το έργο μας χωρίζεται σε δύο σειρές μετρήσεων. Η πρώτη αφορά στα δυναμικά χαρακτηριστικά έχουν διάρκεια τρεις  μέρες και το δεύτερο δύο μέρες.

Χρησιμοποιούμε κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται από ευαίσθητα σεισμόμετρα, τα οποία έχουν ικανότητα να καταγράψουν τις περιβαλλοντικές δονήσεις μέσα στο ναό.

 

Οι περιβαλλοντικές δονήσεις προέρχονται αφενός μεν από την περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της και τον ήλιο, από μικροσεισμούς που συμβαίνουν στο εσωτερικό της και από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η κίνηση των αυτοκινήτων και μηχανημάτων. Η γη συνεχώς δονείται και ό,τι βρίσκεται επάνω σε αυτή δονείται επίσης ή ταλαντώνεται επίσης.

Ο εγκέφαλος μας είναι κατασκευασμένος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αυτές τις δονήσεις να μην αντιλαμβάνεται αλλά τα ευαίσθητα αυτά όργανα έχουν τη δυνατότητα να τις καταγράψουν .

Η τεχνολογία τους αναπτύχθηκε από την προσπάθεια του ανθρώπου να ταξιδέψει στη Σελήνη, και είναι ο τύπος αυτός των αισθητήρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της σεισμικότητας του δορυφόρου μας. Όλα τα στοιχεία πρόκειται να αναλυθούν στο εργαστήριο με κατάλληλο λογισμικό, έτσι ώστε να προκύψουν και τα σχετικά συμπεράσματα.

Όλες οι κατασκευές έχουν μια διάρκεια ζωής, η οποία εξαρτάται από τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται, και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες υγρασίας, οι οποίες μπορούν να υποβιβάσουν τις αντοχές τους ανάλογα με τα υλικά. Πχ οξείδωση χαλύβων ή φθορά κονιαμάτων δόμησης, Καθοριστικό ρόλο, επίσης, στη διάρκεια ζωής του έργου παίζουν οι προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν».

 

Σε ύψος 40 μέτρων το στέλεχος του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας  κ. Σίμος Ασημακόπουλος
Σε ύψος 40 μέτρων το στέλεχος του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας κ. Σίμος Ασημακόπουλος

Πώς γίνονται οι μετρήσεις

Ο αναπληρωτής καθηγητής σχολή πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστήριου αντισεισμικής τεχνολογίας  κ. Χάρης Μουζάκης εξηγεί ότι «τα όργανα μέτρησης τοποθετούνται σε επιλεγμένες θέσεις έτσι ώστε να καταγραφεί η συμπεριφορά του ναού στον χώρο. Όπως ακριβώς θα συμβεί από μια ισχυρή δόνηση όπως είναι ο σεισμός.

Γι αυτόν τον λόγο επιλέγονται πάντα τα ψηλότερα σημεία όπως για παράδειγμα ο τρούλος του ναού, οι τρούλοι των καμπαναριών και όλες οι χαρακτηριστικές στάθμες του ναού. Τα δεδομένα από τους αισθητήρες συλλέγονται σε ειδικό σύστημα καταγραφής με χρήση κατάλληλου λογισμικού τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο μας.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια και την έχουμε εφαρμόσει σε πολλά μνημεία. Στις μετρήσεις αυτές συνέβαλλε σημαντικά η προσπάθεια του Πατρός Εμμανουήλ Σταυρουλάκη, και του κ. Ανδρέα Σαντρουζή, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Το προσωπικό του εργαστηρίου αποτελείται από τον ηλεκτρονικό μηχανικό (ΕΕΔΙΠ ΕΜΠ) κ. Σίμος Ασημακόπουλος, και Δημήτρη Τάκη Μουζάκη».

 

H δεύτερη ομάδα καταγραφής που αποτελείται από τους ερευνητές του ΕΜΠ κ. Σταύρο Χατζηευθερίου και το κ.Σπύρο Δαμικούκα
H δεύτερη ομάδα καταγραφής που αποτελείται από τους ερευνητές του ΕΜΠ κ. Σταύρο Χατζηευθερίου και το κ.Σπύρο Δαμικούκα

Και δεύτερη ομάδα καταγραφής

Μια δεύτερη ομάδα Unquake που αποτελείται από ερευνητές του ΕΜΠ (που συνεργάζονται επιστημονικά με τον επικεφαλής της πολυεπίπεδης ερευνητικής εργασίας που εξελίσσσεται στον Ναό, κ. Κουμούση) και αποτελείται τους κ. Σταύρο Χατζηευθερίου και το κ.Σπύρο Δαμικούκα, καταγράφουν με όργανα μέτρησης που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει τη συμπεριφορά του μνημείου στις δονήσεις που δέχεται. Μάλιστα, έχουν τοποθετήσει και ένα μηχάνημα, το οποίο θα καταγράφει σε βάθος χρόνου την αντιδραση του Ναού στις δονήσεις που δέχεται.