ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ Θολό τοπίο πριν τη νέα σχολική χρονιά

Δέκα ημέρες πριν την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία και είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το τοπίο σε σχέση με τη διαχείριση της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο παραμένει θολό.

Η μοναδική ενημέρωση που έχει υπάρξει ανεπίσημα, είναι πως το μισό συγκρότημα της πρώην «Παιδαγωγικής Ακαδημίας» θα παίξει το ρόλο του «σχολείου – μπαλαντέρ» για εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 53ου και 54ου Δημοτικών, που έχουν για «έδρα» τους το συγκρότημα, καθώς πιθανότατα και το 12ο Δημοτικό Σχολείο του… Πόρου, όπου επίσης έχουν αρχίσει εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευών, αφού διαπιστώθηκε πως και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Οι εικόνες που μεταφέρει μάλιστα ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης από το 12ο Δημοτικό του Πόρου, δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα εκεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οπότε είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση του, με τη Δημοτική Αρχή να έχει αφήσει να εννοηθεί πως το «12ο πηγαίνει Ακαδημίας».

Ασφαλώς αυτές οι «τριπλές συστεγάσεις» θα πραγματοποιηθούν ενώ στο υπόλοιπο μισό του σχολικού συγκροτήματος, προβλέπονται εργασίες ανακατασκευών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία, την γενικότερη όχληση, αλλά και την υγεία και ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών. Οι Σύλλογοι Γονέων πάντως των σχολείων της Ακαδημίας έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθούν μια τέτοια προοπτική για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ είναι προετοιμασμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις και δηλώνουν πως θα φθάσουν την κατάσταση στα άκρα, εφόσον ισχύσει τέτοιος «εμπαιγμός» από μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Σε άθλια κατάσταση το 12ο Δημοτικό στον Πόρο
Σε άθλια κατάσταση το 12ο Δημοτικό στον Πόρο

Υπενθυμίζεται δε, πως στο συγκρότημα της Πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στεγάζονταν επίσης, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, τα οποία προβλέπεται να μετακινηθούν στις προκατασκευασμένες αίθουσες του λιμανιού, όπου και στεγάζονταν το 7ο Δημοτικό Σχολείο της Όασης, για όσο διάστημα διαρκούσαν σε αυτό οι διαδικασίες ανακατασκευής και θωράκισης του.

Αυτά βέβαια δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή αναφορικά με τη σχολική στέγη, αφού υπάρχουν ακόμα μια σειρά από ζητήματα, τα οποία βέβαια θεωρούνται «δρομολογημένα».

Την ίδια ώρα, προβλήματα αντιμετωπίζει και το λεγόμενο «Γερωνυμάκειο Συγκρότημα» που φιλοξενεί το 24ο και το 31ο Δημοτικά Σχολεία, όπου όμως έχει βρεθεί μια «συμβαβαστική λύση», όπως ήδη έχει γράψει η «Π», με τη Διεύθυνση του σχολείου. Σύμφωνα με αυτή, οι μαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν μαθήματα σε προκάτ κτίρια στην αυλή, πιθανότατα ως τον Δεκέμβριο, κι έπειτα θα μεταφερθούν στις αίθουσες τους ξανά, αφού μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Ένα ακόμα θέμα, σχετίζεται με το σχολείο των Κάτω Ασιτών όπου όμως ακόμα κι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασής του ως την αρχή του σχολικού έτους, θεωρείται ότι μπορεί να βρεθεί χώρος για να στεγάσει για μερικές μόνο εβδομάδες τους μαθητές.

Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει πάντως ότι δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματα και δείχνει να γνωρίζει πως οι λύσεις που υιοθετεί, δεν είναι λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν απόλυτα την εκπαιδευτική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά κάνει λόγο για παρωδικές λύσεις ανάγκης, επισημαίνοντας πως υιοθετεί κάθε δυνατή επιλογή για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ζήτημα όμως είναι πως αυτή τη λογική, δεν την ενστερνίζονται οι γονείς αφενός, ενώ αφετέρου, οι επιδράσεις της σχετίζονται με τους μαθητές, που ήδη τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί απίστευτα λόγω της πανδημίας.