Σημαντική η αύξηση των χημειοθεραπευόμενων ασθενών καθώς η Μονάδα του ΠΑΓΝΗ έχει πληρότητα σχεδόν 170%
Σημαντική η αύξηση των χημειοθεραπευόμενων ασθενών καθώς η Μονάδα του ΠΑΓΝΗ έχει πληρότητα σχεδόν 170%

Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνων ακόμη και σπάνιων, σε ασθενείς 30-40-50 ετών στην Κρήτη που έχει αυξηθεί κατά 20%-30% ο αριθμός των ανθρώπων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Μάλιστα κάποιοι ξένοι τις συνδυάζουν με τις διακοπές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του ΠΑΓΝΗ, δηλαδή στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, η πληρότητα φθάνει το 169%.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Μαυρουδής είπε στην “Π” ότι στην κλινική δεν παρκαολουθούνται μόνο Ελληνες αλλά και ξένοι που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη ή έρχονται εδώ για πολύμηνες διακοπές μετά την συνταξιοδότηση και συνδυάζουν τις διακοπές με την θεραπεία τους.

Ο φόρτος είναι μεγάλος, σημειώνει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι  υπάρχουν περιστασιακές καθυστερήσεις αλλά όχι σημαντικές. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η προσέλευση στο τμήμα και εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί ασθενείς έκαναν θεραπεία σε άλλα νοσοκομεία και της Αθήνας και τώρα πηγαίνουν στο Πανεπιστημιακό.

Όσο νεότερος είναι ο ασθενής, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχει κληρονομικό ιστορικό, σημείωσε ο κ. Μαυρουδής, επισημαίνοντας ότι αυτό που βλέπουν στην κλινική, εμπειρικά μιλώντας, είναι συχνές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού, σαρκώματα, μελανώματα αλλά και σπάνιες μορφές, όπως είναι των επινεφριδίων.

Στην κλινική του παρακολουθούνται σήμερα περίπου 5.000 ενεργά περιστατικά και επιπλέον 10.000 που βρίσκονται  σε φάση περιοδικής παρακολούθησης.

Διεθνής έρευνα: Αύξηση κατά 79% σε 30 χρόνια

Αύξηση κατά 79% στα νέα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «BMJ Oncology».

Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για 29 τύπους καρκίνου σε 204 χώρες και περιοχές. Εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης νεών κρουσμάτων, τους θανάτους, τις συνέπειες για την υγεία και τους παράγοντες κινδύνου που συντελούν στην εμφάνιση καρκίνου στα άτομα ηλικίας 14-49 ετών για να εκτιμηθεί η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή μεταξύ του 1990 και του 2019.

Το 2019 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου στα άτομα κάτω των 50 ετών ανήλθαν σε 1,82 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 79% σε σχέση με το 1990. Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο αριθμό αυτών των κρουσμάτων (13,7 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού) και των σχετικών θανάτων (3,5 ανά 100.000 του παγκόσμιου πληθυσμού). Όμως τα νέα περιστατικά καρκίνου της τραχείας και του προστάτη αυξήθηκαν ταχύτερα μεταξύ των ίδιων ετών, με εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές 2,28% και 2,23%, αντίστοιχα. Αντίθετα, ο καρκίνος του ήπατος μειώθηκε κατά 2,88% κατ’ έτος.

Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, οι καρκίνοι που θέτουν σε κίνδυνο περισσότερο την υγεία των νεότερων ενηλίκων είναι της τραχείας, των πνευμόνων, του εντέρου και του στομάχου.

Οι λόγοι της αύξησης

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 50 ετών πέθαναν από καρκίνο το 2019, αριθμός αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το 1990. Με βάση τις παρατηρούμενες τάσεις, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου στα άτομα κάτω των 50 ετών και των σχετικών θανάτων θα αυξηθεί κατά 31% και 21%, αντίστοιχα, το 2030, με τους 40άρηδες να κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ερευνητές λένε ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, ωστόσο η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και αλάτι και χαμηλή σε φρούτα και γάλα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, συντελούν η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Όπως σημειώνουν, «απαιτούνται επειγόντως μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και προσδιορισμός των βέλτιστων στρατηγικών θεραπείας για καρκίνους πρώιμης έναρξης, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ολιστική προσέγγιση που να αντιμετωπίζει τις μοναδικές ανάγκες υποστηρικτικής φροντίδας των νεότερων ασθενών».