Τι είναι το Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών που θα δημιουργηθεί στην Κρήτη

Στην Κρήτη θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών (Culture Collections), που θα προστεθεί στα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικών βιοτεχνολογικών εφαρμογών, όπως παραγωγή φαρμακευτικών και άλλων βιοενεργών ουσιών, τροφίμων, καλλυντικών, κλπ.,

Από την χθεσινή εκδήλωση

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε εκδήλωση που έγινε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του καλωσορίσματος στην Αθήνα της αποστολής TREC που μελετά τις ακτές της Μεσογείου.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της χώρας. Το Κέντρο θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες εγκαταστάσεις. Επίσης θα περιλαμβάνει εξειδικευμένο εργαστήριο environmental DNA, επτά νέα εργαστήρια για τα τρία ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ και χώρο εκπαίδευσης 20 ατόμων, τόσο για τις ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και για τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και διάχυσης γνώσης σε μαθητές όλων των επιπέδων.

Θα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια και γραφεία και για τα άλλα δύο ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΙΩ). Ακόμα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα γίνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και το φιλτράρισμα του νερού που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών (aqua labs) και του Ενυδρείου Κρήτης, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα νερού και εξοικονόμηση πόρων.

Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε το πρόγραμμα TREC πρωτοποριακό. Παράλληλα ανακοίνωσε τη στήριξη και χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης με περίπου 25 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του ΕΛΚΕΘΕ τα τελευταία 25 χρόνια», με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, της τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ακόμα, υπογράμμισε: «Τα κτηριακά έργα στο ΕΛΚΕΘΕ είναι μεταξύ των πιο προχωρημένων μεταξύ των Κέντρων της ΓΓΕΚ. Περιλαμβάνονται δύο κτήρια, σε Ανάβυσσο και Κρήτη, για συμπλήρωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, που εδώ και καιρό είναι κορεσμένες. Τα νέα κτήρια δίνουν μεγάλες καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης πως θα γίνει προμήθεια ενός υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), που θα επιχειρεί σε πολύ μεγάλα βάθη (μέχρι και 3.500 μέτρα), πραγματοποιώντας δειγματοληψίες και αποστολές εξερεύνησης, αλλά και ανεύρεσης ή και ανέλκυσης σε περίπτωση ατυχημάτων.

‘’Η εμπειρία της αποστολής TREC, τόνισε η κ. Μακρή, με πανευρωπαϊκή διάσταση και τεράστια δυναμική ως προς τον όγκο των συλλεχθέντων δεδομένων, αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων’’.

Θα κατασκευαστεί επίσης και ειδικό κτήριο για τη αποθήκευση και συντήρηση του ROV, καθώς και άλλων πλωτών και υποβρύχιων μέσων του Κέντρου.