Τι είδαν οι Κρητικοί στην Ισλανδία – Εικόνες που έφτιαξαν η λάβα, ο πάγος και ο ωκεανός

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησε η αποστολή του Γεωπάρκου Κρήτης που επισκέφθηκε την Ισλανδία, γυρίζοντας με το μυαλό και την ψυχή γεμάτη εικόνες, ενδιαφέρουσες και διαφορετικές.

Ηφαιστειακοί παγετώνες, εικόνες και τοπία ξεχωριστής ομορφιάς που σε έναν κάτοικο της Μεσογείου μπορούν και να μοιάζουν απόκοσμα καθώς όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς: «Η λάβα, ο πάγος και ο ωκεανός διαμορφώνουν τα τοπία του».

Φυσικά υπήρξαν και επιστημονικά επιτεύγματα αφού στο στο 17ο διεθνές συνέδριο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων UNESCO στο Ρέικγιανες της Ισλανδίας, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη πήρε ανανέωση για τέσσερα ακόμα χρόνια, ενώ  δικοί μας επιστήμονες έκαναν για πρώτη φορά ανακοίνωση για παγετώνες στην Κρήτη, αφήνοντας έκπληκτους τους συνέδρους, όπως παρουσιάσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας.

Οι ίδιοι οι Κρητικοί πάντως έμειναν έκπληκτοι από όσα είδαν και μια γεύση σας δίνουμε στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. Ο κ.Φασουλάς πάντως έγραψε:

«Ισλανδία. Ένα νησί που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Όπως όλες τις άλλες Μεσοωκεάνειες Ράχες έπρεπε να βρίσκεται χιλιόμετρα βαθιά στον ωκεανό. Όμως ένας θερμοπίδακας λάβας από τα βάθη του Μανδύα την ανασηκώνει και την κάνει νησί.

Ένα νησί που χωρίζεται στα δύο αφού το ένα κομμάτι ανήκει στην Αμερικανική και το άλλο στην Ευρωπαϊκή λιθοσφαιρική πλάκα.

Η λάβα, ο πάγος και ο ωκεανός διαμορφώνουν τα τοπία του.

Στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO επισκεφθήκαμε το Γεωπάρκο Κάτλα. Φανταστικά τοπία και γεωλογία.»

Στην Ισλανδία μετέβησαν από το Γεωπάρκο ο πρόεδρος δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς και το επιστημονικό προσωπικό Μαρία Κολενδριανού και Χαρά Παπαηλίου, εκ μέρους της ΑΚΚΟΜ Ψηλορείτης ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο Δημήτρης Παττακός, και εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης.