Στην αίθουσα του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, στον πρώτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Στην αίθουσα αυτή θα συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς είναι η μεγαλύτερη που διαθέτουν τα δικαστήρια Ηρακλείου και πάλι όμως αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο.
Ενόψει της έναρξης της δίκης υπάρχει κινητικότητα τόσο στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου όσο και στην τοπική ΕΛ.ΑΣ για διαφορετικούς λόγους. Αν και επιθυμία όλων των παραγόντων της δίκης είναι να «τρέξει» γρήγορα η ακροαματική διαδικασία με συχνές συνεδριάσεις, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.
Αφενός θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης αίθουσας, ο συντονισμός στην διαθεσιμότητα των συνηγόρων υπεράσπισης, αφετέρου οι συνεδριάσεις του Α’ Τριμελούς ή του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου θα πρέπει αναπόφευκτα να μεταφερθούν σε άλλη αίθουσα. Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες αλλαγές συντελεστούν, επιβάλλεται να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες προκειμένου να αποφευχθούν μπερδέματα.
Αυστηρότατα αναμένονται και τα μέτρα ασφαλείας από πλευράς της τοπικής ΕΛΑΣ που εκτιμάται ότι θα διαθέσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών διαρκούσης της δίκης.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι κατηγορούμενοι ανέρχονται συνολικά στους 12. Οι 8 παραμένουν προφυλακισμένοι, οι 4, οι οποίοι είχαν απολογηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σε τουλάχιστον 10 ανέρχονται οι συνήγοροι υπεράσπισης ενώ από πλευράς του Μιχάλη Λεμπιδάκη δεν έχει δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής.
Όσον αφορά στη σύνθεση της έδρας του δικαστηρίου, αυτή είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση.
Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον ΜΜΕ από ολόκληρη την Ελλάδα που αναμένεται να κατακλύσουν τα δικαστήρια την πρώτη ημέρα έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στον ίδιο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος είναι και ο πρώτος μάρτυρας και η κατάθεσή του εκτιμάται ότι θα είναι μακρά.
Σε ό,τι αφορά τους 12 κατηγορούμενους, διαχωρίζονται σε εκείνους που αρνούνται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή στην απαγωγή και σε εκείνους που ομολογούν μέρος κάποιων πράξεων, ισχυριζόμενοι ωστόσο ότι ο ρόλος τους ήταν υποβαθμισμένος και σε κάθε περίπτωση ενεπλάκησαν ή ακριβέστερα τους ενέπλεξαν διαρκούσης της απαγωγής.
Για παράδειγμα, κατηγορούμενος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι υποχρεώθηκε να δεχθεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του τον απαχθέντα, χωρίς να γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο, επειδή εκβιαζόταν.
Άλλος ισχυρίζεται ότι του πρότειναν μία δουλειά και έμπλεξε χωρίς να γνωρίζει ότι σχετιζόταν με την απαγωγή. Μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν τον απαχθέντα με τον οποίο ανέπτυξαν καλές σχέσεις το χρονικό διάστημα της ομηρείας του. Με βάση το κλητήριο θέσπισμα από τους 12 κατηγορούμενους αποδίδεται ηγετικός ρόλος σε έναν 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος διαμένει κυρίως στην Αθήνα και έχει εργαστεί επί χρόνια στο προσωπικό ασφαλείας μεγάλων επιχειρηματιών.
Ο 46χρονος δεν είναι προφυλακισμένος. Για τις δικαστικές Αρχές τόσο ο προαναφερόμενος όσο και ένας ακόμα 46χρονος Ρεθυμνιώτης είχαν κομβικό ρόλο στην υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και έχει καταγραφεί ως πρωτοφανής στα ελληνικά αλλά και παγκόσμια αστυνομικά χρονικά.
Να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου ανέρχονται στους 30.