Χθες, μέσω της επίσημης σελίδας του σχολείου, καταγγέλθηκε με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού, ένα περιστατικό από τα πολλά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα, ήρθε η απάντηση του Δήμου Χερσονήσου, εξηγώντας το τι συνέβη, όπως αναφέρει.
Η ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου
Αναφορικά με το περιστατικό που περιγράφεται σαν «πτώση πόρτας στο Καλλιτεχνικό Σχολείο» ο Δήμος Χερσονήσου έχει να δηλώσει τα εξής:
– Στο πλαίσιο των διαρκών διαδικασιών συντήρησης κι επιστασίας όλων των σχολείων εντός των διοικητικών ορίων αρμοδιότητας του, ο Δήμος προχωρά σε διαρκείς παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων.
– Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, εξωτερικός υπεύθυνος συντήρησης των σχολικών μονάδων, είχε αφαιρέσει από το Καλλιτεχνικό Σχολείο δύο πόρτες, προκειμένου να μεταφερθούν σε αρμόδια εταιρία για επισκευή. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ενημερώθηκε για μία τρίτη πόρτα του Καλλιτεχνικού Σχολείου, στην οποία κι είχε σπάσει τζάμι, οπότε και ο αρμόδιος υπεύθυνος συντήρησης επέστρεψε προκειμένου να παραλάβει και αυτήν, η οποία είχε αφαιρεθεί από το ίδιο το σχολείο και είχε τοποθετηθεί κάθετα δίπλα στην αίθουσα.
– Με δεδομένη την ανάγκη επιστροφής του συνεργείου στο σημείο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως η εταιρία αποκατάστασης είχε προγραμματίσει δύο επισκευές αντί για τρεις, δεν κατέστη δυνατή η άμεση αποκατάσταση της τρίτης πόρτας (του Καλλιτεχνικού), οπότε κι ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου για απομάκρυνση του διαδραστικού πίνακα, και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών αξίας από την αίθουσα έως την παρέλευση του Σαββατοκύριακου, οι οποίες και απομακρύνθηκαν.
– Σημειώνεται πως ο Δήμος Χερσονήσου παρά το γεγονός ότι στην πράξη φιλοξενεί τα σχολεία – Καλλιτεχνικό και Μουσικό- , αφού διοικητικά αναφέρονται σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, έχει την φετινή χρονιά καταβάλει από ιδίους πόρους και για τα δύο σχολικά συγκροτήματα, ποσά άνω των 80.000 ευρώ για επισκευές και βελτίωση των χώρων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, ο Δήμος Χερσονήσου τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει σχετική συνάντηση. Τονίζεται, επίσης, ότι πρόσφατα ο Δήμος Χερσονήσου, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απέστειλε σχετικό υπόμνημα αναφορικά με τα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων και, μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Προκειμένου να καλυφθούν μεγαλύτερες σε έκταση βλάβες και εκτενέστερα προβλήματα συντήρησης, ο Δήμος Χερσονήσου δημοπράτησε και εκτέλεσε το έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» (Αριθμ. Μελ. 12/2018), προϋπολογισμού 1.580.000,00€. Το έργο είχε χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με το ποσό των 155.900,00 €, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από έσοδα του Δήμου.
Με το παραπάνω έργο πραγματοποιήθηκε επισκευή – συντήρηση συνολικά, όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου Χερσονήσου καθώς και των αύλειων χώρων τους. Όσον αφορά το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, στο οποίο συστεγάζεται και μέρος του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε η εξωτερική αποκατάσταση των βλαβών και ο συνολικός εξωτερικός χρωματισμός του κτιρίου.
Επίσης: α) με την υπ ́αριθμ. 3182/29-02-2024 Εργολαβική Σύμβαση με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ» της πράξης: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΑ» του Πρόγραμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων του Καλλιτεχνικού Σχολείου και β) με την υπ ́αριθμ. 2907/23-02-2024 Εργολαβική Σύμβαση με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ» έχουν τοποθετηθεί συνολικά είκοσι (20) νέα κλιματιστικά.
Σε κάθε περίπτωση το Μουσικό και το Καλλιτεχνικό σχολείο Ηρακλείου δεν τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας (κτιριολογικός κανονισμός, υπαίθριοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, κτλ) και απαιτείται να γίνει μέριμνα για αυτό.
Κατά τη διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης άδειας δόμησης για την κάλυψη των σχολικών αναγκών, σε συνεργασία με τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, διαπιστώθηκαν τα εξής προβλήματα:
α) Σε ότι αφορά την αναβάθμιση ή λειτουργική αποκατάσταση υφιστάμενων κτιρίων, για να εκδοθεί άδεια δόμησης απαιτείται η τακτοποίηση του συνόλου των κτιρίων που βρίσκονται στο ΟΤ 12 της Π.Α.Β. Γουρνών του Δήμου Χερσονήσου – ωστόσο είναι αδύνατο να τακτοποιηθεί η πληθώρα των προκατασκευασμένων αιθουσών που έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών μετά το 2011. Αυτές οι προκατασκευασμένες αίθουσες θα έπρεπε να απομακρυνθούν από το χώρο των σχολείων (μη δυνάμενες να τακτοποιηθούν – κατά συνέπεια κατεδαφιστέες), που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα στέγασης που επιχειρείται να λυθεί.
β) Για να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας έλλειψης σχολικών αιθουσών (π.χ. οι τάξεις του Καλλιτεχνικού Σχολείου στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες εκτός από ειδικά μαθήματα, το Γυμνάσιο Γουβών χρησιμοποιεί πάνω από 10 προκατασκευασμένες αίθουσες, κτλ), δεν αρκεί η αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων , αλλά απαιτείται επιπλέον δόμηση (νέα κτίρια).
γ) Επειδή για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων απαιτείται επιπλέον δόμηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης στο ακίνητο, ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι η σύνταξη τοπικού ρυμοτομικού.
– Σημειώνεται επίσης, ότι στα συγκεκριμένα δύο σχολικά συγκροτήματα, κατά τη σχολική χρονιά 2024 – 2025, έχουν παρατηρηθεί οι περισσότερες ζημιές κι έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ανάγκες παρεμβάσεων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη σχολική μονάδα αρμοδιότητας του Δήμου Χερσονήσου.
– Ο Δήμος Χερσονήσου και η Δημοτική Αρχή, βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών όλων των σχολικών μονάδων, με γνώμονα τη διαρκή αναβάθμιση και την επίλυση των όποιων προβλημάτων. Δυστυχώς ωστόσο, εκτός από την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την απαξίωση της προσφοράς και την αποσιώπηση γεγονότων που δείχνουν το αντικειμενικό ενδιαφέρον για την Παιδεία.