Tι αναφέρει η παρέμβαση του Υπουργείου για την μείωση του πρασίνου στο Ηράκλειο

Δεν έκανε δεκτή το δικαστήριο και τη νέα αυτοτελή αίτηση ανάκλησης της απορριπτικής απόφασης και τον ορισμό νέας προσωρινής για τις κοπές των δέντρων την οποία κατέθεσαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι με αφορμή την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος που με έγγραφο της στο Δήμο Ηρακλείου ζητά εξηγήσεις σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία με βάση τις οποίες «προκαλείται περιβαλλοντική ζημία λόγω της σημαντικής μείωσης της φυτοκάλυψης-αστικής συγκόμωσης από το 2014 μέχρι σήμερα, στις περισσότερες περιοχές του Δήμου σας, που ανέρχεται σε ποσοστό 6% βάσει στοιχείων που προέρχονται από το σύστημα παρακολούθησης ξηράς Copernicus».

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι «ως αστική συγκόμωση ορίζεται από το Ν. 5037/2023, η συνολική έκταση δενδροκάλυψης εντός πόλεων, κωμοπόλεων και προαστίων, που υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα πυκνότητας δενδροκάλυψης τα οποία παρέχονται από την υπηρεσία παρακολούθησης ξηράς του «Copernicus». Επιπλέον αναφέρεται ότι οι κοπές δέντρων έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται χωρίς την απαιτουμένη από την νομοθεσία (άρθρο 40 §2 Ν. 1337/83) άδεια εργασιών μικρής κλίμακας.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 148/2009 (σχετικό 2), «ζημία» είναι, η μετρήσιμη δυσμενής μεταβολή φυσικού πόρου ή η μετρήσιμη υποβάθμιση υπηρεσίας συνδεδεμένης με φυσικό πόρο, που μπορεί να επέλθει άμεσα ή έμμεσα. Στο πλαίσιο διερεύνησης της ανωτέρω καταγγελίας και ειδικότερα για το αν προκαλείται περιβαλλοντική ζημία, λόγω μείωσης του αστικού πρασίνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το αστικό πράσινο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην βελτίωση του κλίματος, στη συγκράτηση, εξυγίανση και πρόληψη διάβρωσης των εδαφών και μείωση των κατολισθήσεων, στη λειτουργία ως καταφύγιο βιοποικιλότητας μέσα στην πόλη, κ.α., παρακαλούμε να μας υποβάλετε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στις κοπές των δένδρων (είδος, αριθμός, θέση) και στην αντιστάθμιση της απώλειας αυτών (όπως προβλέπει ο κανονισμός Πρασίνου του Δήμου) από το 2019, έτος έκδοσης του Κανονισμού Πρασίνου. Επιπλέον παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας σχετικά με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα της έκθεσης της «Υποδράσης C3.1: Κατάρτιση 10ετούς Σχεδίου Διαχείρισης για τους χώρους αστικού πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου» όπως «Δράσεις εγκατάστασης, διατήρησης και συντήρησης της αστικής βλάστησης, Μητρώο Δέντρων, κλπ. του Προγράμματος LIFE17GIC/GR/000029.».

Τι απαντά ο Δήμος

Απαντώντας ο Δήμος Ηρακλείου στην Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος (το Δεκέμβριο του 23) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος έχει φυτεύσει τα τελευταία χρόνια 1866 δέντρα πολύ πολλαπλάσια αυτών που απομακρύνθηκαν χωρίς να υπολογίζουμε τους χιλιάδες θάμνους και πόες που φυτεύτηκαν το 2019. Σήμερα το πράσινο στους Κοινόχρηστους Χώρους Πρασίνου του Ηρακλείου ανέρχεται στα 367.000 τ.μ. Σε σχέση με το 2011 που είχαμε 244.000 τ.μ. έχουμε αύξηση 50%. Σε σχέση με το έτος 2019 που είχαμε 298.140 έχουμε αύξηση 23%.

Αναλογία ενός τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικοι (συμπεριλαμβανομένης και της Αλικαρνασσού,) σήμερα είναι 2.5 τ.μ. ανά κάτοικο, τριπλασιασμένο από το 2001 που ήταν 0,8 τ.μ ανά κάτοικο.

Στη συνέχεια η υπηρεσία κάνει μια μακρά αναφορά σε σχέση με τη ζημιά που προκάλεσε το σκαθάρι xylotrechus chinesis που έπληξε τις μουριές του Ηρακλείου το 2016 με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η διαδικασία αφαίρεσης τους.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι ο Δήμος συνεργάζεται με το ΕΛΜΕΠΑ για να βελτιωθεί η κατάσταση του αστικού πρασίνου, και επίσης ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΗ θα αξιοποιηθεί το νερό του βιολογικού καθαρισμού για την άρδευση του πρασίνου.

Επίσης αναφέρεται στην θέσπιση κανόνων και προδιαγραφών για τις εκσκαφές που επηρεάζουν το ριζικό σύστημα των δέντρων, και στη διερεύνηση αποδοτικά οικονομικών επιλογών για την αύξηση και διατήρηση του πρασίνου.