Τέλος εποχής και στους 14 μικρούς βιολογικούς καθαρισμούς του Δήμου Ηρακλείου, καθώς δεν καλύπτουν πλέον τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΗ σχεδιάζει την επανεκκίνησή τους που δρομολογείται μέσα από μελέτη που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας διαχείρισης των αποβλήτων σε όλη τη διοικητική της περιφέρεια.
Την ίδια στιγμή η δημοτική επιχείρηση σχεδιάζει και τη δημιουργία νέων βιολογικών καθαρισμών σε περιοχές που έχουν διατυπώσει σχετικό αίτημα όπως για παράδειγμα η Πρασά και ο Καρτερός και υπάρχει αντικειμενική ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διοικητική του περιφέρεια ένα βιολογικό καθαρισμό στον Άγιο Βλάση, 2 στις Βασιλειές, 2 στον Προφήτη Ηλία, 1 στις Βούτες, 1 στο Σκαλάνι, 1 για την περιοχή του Βενεράτου της Αυγενικής και των Κερασίων, 1 για στον Άγιο Μύρωνα και την Πυργού, 1 στο Πετροκέφαλο και Πενταμόδι, 1 στις Δαφνές 1 στις Άνω Ασίτες 1 στον Άγιο Σύλλα και είναι έτοιμος να συνδεθεί ένας ακόμα στις Κάτω Ασίτες.
Όλοι οι παραπάνω βιολογικοί καθαρισμοί στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν κλείσει τον κύκλο τους, με την έννοια ότι πρόκειται για κατασκευές 20-30 χρόνων που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν στους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους που υπάρχουν, και την ίδια στιγμή λειτουργικά εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν είναι καθόλου εύκολα στη διαχείρισή τους.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης με εξαίρεση τους βιολογικούς καθαρισμούς του Αγίου Σύλλα και των Κάτω Ασιτών που είναι καινούριοι, όλοι οι υπόλοιποι βιολογικοί καθαρισμοί είναι παλαιομένης τεχνολογίας, δουλεύουν με χαλικόφιλτρα που θεωρείται πλέον ξεπερασμένη μέθοδος για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η αντικατάσταση του συστήματος των βιολογικών με νέες σύγχρονες τεχνολογίες που θα ανταποκρίνονται στους σημερινούς περιβαλλοντικούς όρους.
Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ να βρεθούν τα κατάλληλα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό βήμα που θα αναβαθμίσει και τις ζωές των κατοίκων σε όλο το περιφερειακό τμήμα του Ηρακλείου και παράλληλα το έργο αυτό θα έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα θεραπεύσει προβλήματα που σήμερα υπάρχουν και δεν είναι καθόλου εύκολη η διαχείρισή τους.
Η δύσκολη εξίσωση των Δαφνών
Όπως προκύπτει, η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίσιμη αυτή διαδικασία είναι η περίπτωση των Δαφνών όπου η προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής έχει προκαλέσει ένα μακροχρόνιο περιβαλλοντικό σκάνδαλο αφού τεράστιες ποσότητες λυμάτων διαρρέουν και ποτίζουν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ο συγκεκριμένος βιολογικός αποτελεί κυριολεκτικά ωρολογιακή βόμβα για το φυσικό περιβάλλον αφού παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ανεξέλεγκτα τα λύματα. Συγκεκριμένα τα λύματα που φεύγουν από το βιολογικό που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά των Δαφνών ρέουν μέσα από χωράφια σε καλλιέργειες και καταλήγουν στον ποταμό Απόλλωνα.
Ο ποταμός διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή στην αμπελουργική ζώνη του Βενεράτου καταλήγει στο Γιόφυρο (του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος). Πρόκειται για ένα πολύχρονο περιβαλλοντικό έγκλημα οι παρενέργειες του οποίου λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και μοιραία καταλήγουν στο… πιάτο μας.
Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού βιομηχανικού τύπου, αλλά θα παραμείνει ο αστικού τύπου βιολογικός καθαρισμός. Ωστόσο επειδή είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα και με οινοποιία και με κάποιους καζανάρηδες που ρίχνουν τα στέμφυλα στην αποχέτευση θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε όλα αυτά τα απόβλητα να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο σημείο και στη συνέχεια να απομακρύνονται.
Νέοι βιολογικοί καθαρισμοί
Νέους βιολογικούς καθαρισμούς σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΥΑΗ σε περιοχές του Δήμου που έχουν αυξηθεί πληθυσμιακά καθώς η περιφέρεια του Δήμου δίνει ισχυρή διέξοδο στις έντονες οικιστικές πιέσεις που δέχεται το Ηράκλειο.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης περιοχές όπως οι Γούρνες, οι Αθανάτοι, η Πρασά και ο Καρτερός υπάρχουν πολλά αιτήματα για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών, και είναι ένα δίκαιο αίτημα με την έννοια ότι όπου υπάρχουν ζουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είναι αντικειμενική η ανάγκη να υπάρχει ένας βιολογικός καθαρισμός.