Στην κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά η Κρήτη μετά την ολοκλήρωση των ακραίων φαινομένων και των έντονων χιονοπτώσεων που έφερε στο πέρασμά της η «Μήδεια».
Στις περισσότερες περιοχές οι καταστάσεις έχουν ομαλοποιηθεί, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες των συνεργείων της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, αλλά και τη συνδρομή ιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, ολόκληρη η Κρήτη παραμένει στα… λευκά, ενώ ο κίνδυνος από τον πάγο ειδικά τις πρωινές ώρες είναι ορατός τουλάχιστον μέχρι και αύριο.
Η χθεσινή ημέρα πάντως αποδείχθηκε η δυσκολότερη ημέρα για όλους, αφού το πρώτο φως της ημέρες ανέδειξε πλήθος προβλημάτων. Παρά το γεγονός πως συνεργεία επιχειρούσαν σε όλο το μήκος της Κρήτης ακόμα και τη νύκτα, οι χιονοπτώσεις ήταν τόσο σφοδρές που είχαν κλείσει όχι μόνο εθνικά δίκτυα, αλλά και επαρχιακά σε πολλούς οικισμούς και ειδικότερα στους ορεινότερους οικισμούς ανατολικής και δυτικής Κρήτης.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν στο Οροπέδιο Λασιθίου, στα ορεινά των νότιων δήμων της Κρήτης και ειδικότερα σε Αγία Βαρβάρα, Ζαρό, Βορίζια, Καμάρες, στα Ανώγεια, αλλά και στα ορεινά των Σφακίων όπου υπήρξαν και τεράστια προβλήματα ηλεκτροδοτήσεων λόγω παλαιωμένου δικτύου.
Οι εργασίες αποχιονισμού πραγματοποιούνταν ως και το απόγευμα χθες, με τους περισσότερους δήμους να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση κι επικοινωνία με τα συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Παρά το γεγονός πως και σήμερα αρκετά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά με κατά τόπους αποφάσεις δημάρχων και παρά το ότι δεν κατέστη εφικτό να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι της Κρήτης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, φαίνεται πως η γενικότερη αποτίμηση της κακοκαιρίας είχε πρόσημο θετικό.
Με δεδομένο μάλιστα το ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θεωρεί πως η διάρκεια των χιονοπτώσεων σε συνδυασμό με τον όγκο του χιονιού που συσσωρεύτηκε κυρίως στις βορεινότερες περιοχές ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ίσως 50 ετών, η αποτίμηση της κακοκαιρίας είναι απόλυτα ικανοποιητική.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ομαλή έκβαση της κακοκαιρίας, παρά τα προβλήματα που είχε, βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες. Κατ’ αρχάς ήταν μια κακοκαιρία σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη, κάτι το οποίο βοήθησε αρκετά στην προετοιμασία και τον συντονισμό.
Κατά δεύτερον, η συνεχής συνεργασία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Κρήτης, έχει αποδείξει πως μπορεί και αποδίδει καρπούς πλέον σε όλα τα επίπεδα. Κατά τρίτον, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό εθελοντική προσφορά, αλλά πέραν αυτού, υπήρξε και πολύ σωστός συντονισμός των Δήμων σε επίπεδο διαχείρισης του ακραίου φαινομένου.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί συνετέλεσαν στο να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η κακοκαιρία και να υπάρξουν τα μικρότερα δυνατά προβλήματα, δεδομένων πάντοτε των συνθηκών.